Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Охтирчанам підкорилися вершини
Охтирчанам підкорилися вершини Печать
Автор Газета "Город А"   
17.04.2009 г.

Під час шкільних весняних канікул 2009 року у місті Суми відбулася відкрита Першість клубу "Абалаковець" зі спортивного скелелазіння пам'яті О. Рострального, що проводилась у міському парку ім. І.М. Кожедуба на скелелазному тренажері. Ці змагання проводилися з метою вшанування пам'яті педагога, тренера, альпініста, інструктора О. Рострального, зміцнення здоров'я та пропаганди активного способу життя, розвитку і популяризації спортивного скелелазіння серед школярів, студентів і молоді, підвищення рівня майстерності юних туристів.

10 команд, що взяли участь у змаганнях, представляли Сумський район, Липову Долину, Кролевець, Шостку, Конотоп, обласний центр позашкільної освіти та роботи з талановитою молоддю, клуб "Абалаковець" та Охтирку.

Наша команда у складі 13 вихованців гуртків спортивного туризму міського центру дитячої та юнацької творчості приїхала на змагання разом зі своїми керівниками Василенко Н.С. і Сталинським В.О.

150 різновікових учасників відкритої Першості уже перед початком змагань були поставлені в нерівні умови. Сумчани мали спеціальне взуття,та порошок для рук, а найголовніше те, що тренажер був для них "рідним", на якому вони постійно проводили тренування. Пробних підйомів організатори робити не дозволили за браком часу. Як кажуть, біда одна не приходить: згідно жеребкування охтирчани виступали першими.

Скелєлазний тренажер являє собою штучну гірську стіну висотою 12 метрів. Сама стіна зовсім гладенька, лише має вигляд то заглибин, то виступів, то стоїть строго вертикально. Скелєлазний тренажер розділений на 4 дистанції (смуги) шириною до півтора метрів, що мають різну ступінь важкості підйому.

Кожний учасник повинен піднятися на стіну якнайшвидше, використовуючи спеціальні зачіпи різних геометричних форм і розмірів, що кріпляться до стіни у своєму ряду. Вони розташовані один від одного на відстані до 1 м.

Чіпляючись руками і впираючись ногами на такі фіксатори, потрібно піднятися на верх стіни і на найвищому з них утриматися кілька секунд до команди судді. Страхова мотузка та одягнені системи безпеки рятували від падіння учасників змагань, бо переважна більшість ючих туристів не змогли виконати підйом - зривалися на різній висоті.

Одне падіння із двох спроб на першій дистанції не давало можливості перейти у півфінал, якщо не підкорювалася друга висота - втрачав право на участь у фіналі.

Призерами відкритої Першості зі спортивного скелелазіння стали двоє наших учасників. Тетяна Ру-довська серед 15 дівчат свого віку виборола третє місце, а Сергій Кучмій серед 20 однолітків показав третій результат (обоє вихованці Василенко Н.С). Вони були нагороджені дипломами, медалями та отримали солодкі призи від фірми "Корона". Деякі вихованці Сталинського B.O., хоча і займаються туризмом з січня, показали непогані результати, а Костянтин Боровик серед наймолодших учасників Першості отримав четвертий результат.

Після змагань охтирська команда відвідала дитяче містечко, діти погуляли вулицями обласного центру. Поверталися додому з надією, що наступного разу вони привезуть цінніші нагороди.

М. Поліщук, методист туристсько-краєзнавчого напрямку ОМЦДЮТ

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg