Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow ЗЕМЕЛЬНІ ВІДНОСИНИ В ОХТИРСЬКОМУ РАЙОНІ
ЗЕМЕЛЬНІ ВІДНОСИНИ В ОХТИРСЬКОМУ РАЙОНІ Печать
Автор Газета "Город А"   
25.09.2008 г.
26 вересня у приміщенні райдержадміністрації відбувся брифінг з начальником земельних ресурсів в Охтирському районі Надією Василівною Коваленко на тему земельних відносин в Україні, зокрема в Охтирському районі.

Ситуація у сфері земельних відносин і землекористування, яка склалася в процесі проведення земельної реформи, нині залишається складною і неврегульованою, - зауважила Надія Василівна. Серед найгостріших проблем вона виділила ті, які стосуються екологічних та правових відносин власності, недосконалості державного управління земельними ресурсами та землекористуванням, незавершеність земельного законодавства та інфраструктури ринку (особливо земель сільськогосподарського призначення); відсутність автоматизованої системи державного земельного кадастру, спрямованого на вирішення питань перерозподілу земель та землеустрою, низька ефективність використання земель у сільському господарстві, зниження рівня гумусу в грунтах як України, так і Охтирського району.

На думку спеціалістів, успішне удосконалення земельних відносин та систем землекористування може відбуватися за таких умов:

- незмінність державної політики в галузі земельних відносин;

- зміна державного управління у системі землеустрою;

- збільшення фінансування з державного бюджету заходів з охорони земель та управління земельними ресурсами до 17 млрд. грн. по Україні, в тому числі по Охтирському району порядка 650 млн. грн.

Крім зазначених пунктів, які особливо гостро торкаються Охтирського району у сфері земельних відносин, Надія Василівна відмітила питання передачі земельних ділянок у приватну власність та оренду шляхом аукціону. Зокрема Охтирською районною державною адміністрацією спільно з відділом земельних ресурсів підготовлено розпорядження про перелік земельних ділянок, які особливо привабливі для передачі в оренду таким шляхом. По деяких ділянках уже підготовлені розпорядження щодо надання дозволу на розробку проектів відведення земельних ділянок для передачі їх в оренду шляхом аукціону.

Інше питання - це забезпечення працівників соціальної сфери (охорони здоров'я, культури та освіти) земельними ділянками для ведення особистого селянського господарства. На сьогоднішній день на території Охтирського району по всіх сільських радах прийняті рішення сесій сільських рад або розпорядження РДА (до чиїх компетенцій , відноситься питання надання землі) щодо надання дозволів на розробоку проектів відведення для цих цілей. Бажаючих отримати земельні ділянки серед працівників соціальної сфери чимало. Розпорядження передані виконавцям на виконання землевпорядних робіт щодо виготовлення правовстановлюючих документів громадянам, заключаються договори на виконання робіт.

Не менш важлива робота, яку потрібно впроваджувати на території району у сфері земельних відносин, - це отриманя державних актів громадянами Охтирського району для ведення товарного сільськогосподарського виробництва взамін сертифіків на право на земельну частку (пай). Наданий момент повністю не видані державні акти на території Олешнянської, Пологівської, Староіванівської, Чернеччинської сільських рад (орієнтовна кількість таких громадян 550 чоловік). Крім неотриманих державних актів по району рахується порядка 300 чоловік не витребуваних сертифікатів (громадяни-власники померли до часу отримання сертифікатів) та порядка 520 чоловік, яким неможливо видати державні акти за їх відсутністю (смерті, виїзду на інше місце проживання тощо).

Надія Василівна наголосила, що громадяни, які ще не оформили право власності або не вступупили в спадщину, мають оформити всі необхідні документи та підтвердити своє право на ці землі.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg