Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow ВОГНЯНА СТИХІЯ ПОГЛИНУЛА ДВА ЖИТТЯ
ВОГНЯНА СТИХІЯ ПОГЛИНУЛА ДВА ЖИТТЯ Печать
Автор Газета "Город А"   
11.09.2008 г.

Вогнеборцям, які цілодобово на чергуванні, відомо з сумного досвіду - ранковий виклик на гасіння пожежі в житловому будинку передвіщає біду.

Дійсно, загоряння, з якої б причини воно не виникло, має багато часу для безконтрольного розвитку. В нічну ди сплять. Тому і виявити своєчасно пожежу - шансів небагато. Людина, яка перебуває в задимленій кімнаті рідко може прокинутись від запаху диму. Мозок під час сну намагається вплести сторонні звуки, запахи в сновидіння, щоб дати перепочинуть стомленому тілу, уберігаючи чоловіка від прокидання.

Про тих, хто полюбляє "оковиту" і взагалі казати нічого. Загибель у вогні у стані алкогольного сп'яніння фіксується у майже всіх випадках, що призвели до смерті внаслідок впливу небезпечних факторів пожежі.

Також, згідно статистичних даних, найнебезпечнішою складовою пожеж є продукти згорання, які виділяються у атмосферу. Той самий клубчастий дим. Десять хвилин у густо задимленому просторі стає фатальним для живої істоти. Окис вуглецю взаємодіє з гемоглобіном крові, тим самим унеможливлюється переніс кисню. Якщо своєчасно людину не винести на свіже повітря та терміново не надати першої допомоги станеться трагедія.

Коли 26 серпня о 06 год. 08 хв. на пункт зв'язку 14-ої самостійної державної пожежної частини надійшло повідомлення від жительки села Веселий Гай про пожежу в старенькому домі вогнеборці зрозуміли - слід очікували біду.

На пожежу було направлено одне відділення СДПЧ-14 м. Охтирка, а також місцева пожежна команда (МПК) с. Високе, яка розташована у сусідньому селі.

Горів житловий будинок Петра Григоровича М., за адресою Охтирський район с. Веселий Гай, вул. Олійника. Відстань від м. Охтирка до с. Веселий Гай складає 16 км. Пожежний автомобіль СДПЧ-14 прибув на місце виклику о 06 год 32 хв., МПК с. Високе о 06 год. 35 хв. Було подано два стволи. Пожежу локалізовано о 07 год 15 хв, ліквідовано о 08 год. 40 хв.

Житловий будинок розміром 5x8 м, дерев'яний, обмазаний глиною, з солом'яною стріхою та дерев'яним перекриттям був у занедбаному стані.

Освітлення та опалення в будинку взагалі відсутнє. Пожежею було пошкоджено: віконні рами, меблі, стіни будинку на площі 20 м. кв.

Пожежею знищено: перекриття будинку, на площі 40 м.кв., покрівлю будинку, домашні речі, диван.

На місці пожежі було виявлено двох загиблих. Тіло власника будинку Петра Григоровича 1936 року народження знаходилося на підлозі, а Олени Юріївни 1965 року народження на дивані, який повністю згорів. Від тіла лишилися тільки обгорілі фрагменти.

Найвірогіднішою причиною пожежі стала необережність під час куріння 43-річної Олени. Чому ця жінка ночувала в цій оселі, що єднало її з чоловіком, який старше її майже на 30 років? На жаль спільним для обох була пристрасть до алкоголю. Олена вишукувала одиноких стариків, знала хто, коли отримує пенсію і зненацька з'являлася. Коли гроші спливали, а спливали в першу чергу на горілку при чому доволі швидко, жінка йшла до іншої оселі, де господар був готовий пропиячити отримані від держави гроші.

Так вийшло і в цей раз. 72-річному Петру Григоровичу 18 серпня принесли пенсію. Тут і з'явилася Олена. Родич Петра Григоровича, який хоча всього тільки на кілька років молодше, часто провідував старика. Приносив їжу. Намагався вигнати небезпечну гостю. Однак вона почала на час його візиту зникати, але потім знову з'являлася. Так було майже тиждень, а потім і сталася ця трагічна пожежа.

А.МІХЄЄВ

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg