Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Гіркий присмак свят
Гіркий присмак свят Печать
Автор Город А   
11.01.2008 г.

Той, хто вбачає в низці новорічних свят лише зайвий привід зазирнути в чарку, добра не дочекається. Для декого Новий 2008 рік так і не наступив.

31 грудня стало останнім в житті 54-річного гр. К. Він сам мешкав в селі Залісове. Добряче прикладався до оковитої. Останнім часом взагалі жив у літній кухні. Ця невеличка дерев'яна будівля (три на чотири метра) мала пічне опалення, що дозволяло заощаджувати на паливі. Житловий будинок взимку взагалі не експлуатувався.

Найчастіше гр. К. зігрівався "дідусевим методом" - вживаючи спиртне. Так буле легше, аніж ремонтувати піч, чи утеплювати хатинку. В додачу до цього чоловік прикурював цигарку за цигаркою. Небезпека, помножена на небезпеку, призвела до трагедії. Напередодні гр. К. був на дні народження у товариша з Гу-синки. Поночі повернувся додому. Кинув велосипед посеред двору. Побив собаку, яка постійно вила з голоду, і зачинив її в сараї. Сам ледь доплентався до ліжка і запалив.

О 4 годині ранку літня кухня загорілася. В садибі гр. К. червоний півень гуляв не вперше. Тільки в минулому році з різних причин двічі, а то й тричі виникали пожежі в домівці гр. К. Але відповідних висновків господар не зробив. Цього разу виявили пожежу сусіди.

Це сталося лише о пів на сьому ранку.

Рятувальний підрозділ був направлений на гасіння. Вилили майже повну цистерну води. Однак враховуючи час, протягом якого безконтрольно розвивалася пожежа, надій на те, що вогонь щось пожаліє не було. Під шаром обвугленої деревини були виявлені обгорілі фрагменти тіла чоловіка. Так закінчився життєвий шлях громадянина К.

На жаль біда не ходе одна.

В смт. Чупахівка по вул. Шевченка в хаті-мазанці мешкала 70-річна жінка. Роками вона зловживала алкогольними напоями. Не слухала ані сестри, ані сусідів. Друзів у неї вже давно не було. Незважаючи на різницю у віці, разом з нею проживав уродженець Татарстану, 54-річний гр. П.

Їхні життя загасли тут, в одній з кімнат убогої домівки. Жінку знайшли лежачою долілиць. А її співмешканець загинув сидячи за столом. Цю жахливу картину виявив сусід за дві години до Нового року.

Вся підлога хати була встелена недопалками. На столі поруч зі згорівшими ліжками - блок цигарок без фільтру "Памір".

Паління нетверезих господарів і стало причиною пожежі. Окрім постільних речей в хаті вигорів кут будинку площею один квадратний метр. Якби мешканці цієї занедбаної оселі були хоча б трохи тверезіші, можливо б змогли своєчасно уникнути небезпеки.

Мабуть, власниця все-таки чула оскаженіле нявчання кішки, тому що намагалася виповзти з кімнати. Однак алкоголь відібрав усі сили. Так в диму загинули чоловік і жінка. Навіть кішка, про яку кажуть, що має сім життів, не врятувалася з зачиненої кімнати.

Працівникам пожежної охорони під час новорічних свят щорічно доводиться бачити, як внаслідок недбалості, зловживання алкоголем виникають пожежі з трагічними наслідками.

На жаль, є категорія населення, яка не сприймає попередження. У тому числі, й попередження долі. У загиблих на пожежі і раніше вогонь виходив з під контролю. Інколи тільки диво рятувало людину. Здається, саме час замислитися та змінити спосіб життя, позбавитися дурних звичок. Однак такі факти поодинокі. Здебільш кочує п'яниця з одного будинку в інший, від однієї пожежі до другої. Але скільки не витись, все ж таки, кінець кожному мотузку буде.

Доля кожного у власних руках. Жодна порада, застереження не допоможе, якщо людина не може розірвати з "зеленим змієм".

А.Міхеєв

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg