Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow РЕЗОНАНСНИЙ ЗЛОЧИН
РЕЗОНАНСНИЙ ЗЛОЧИН Печать
Автор Лидер   
25.10.2007 г.

Трагічні події, що мали місце в Охтирці новорічної ночі, 1 січня 2007 року, отримали своє логічне завершення в апеляційному суді Сумської області. 31 серпня 2007 року колегія судців судової палати у кримінальних справах винесла вирок винуватцю кривавої драми, що розгорнулася на одній з охтирських вуличок тієї пам'ятної ночі.

Святкування нового 2007 року в будинку по вул. Береста, 27 вже добігало кінця. Господарка помешкання П., її син та співмешканець К. зустрічали новий рік разом з гостями, серед яких були й чоловіки Л. та Г. Ніч. На годиннику - близько 2-ї години. Як водиться, без спиртного за столом не сиділи. Інцидент трапився вже на вулиці, коли гості повиходили з будинку. Співмешканець господині затримався на деякий час, вийшов пізніше. Саме з його появою на подвір'ї і сталася трагедія.

Уродженець м. Охтирки К., 1950 р.н., вже засуджувався за тяжкий злочин (1997 року - 10 років позбавлення волі за умисне вбивство). Як встановило слідство, а згодом обставини злочину знайшли підтвердження в суді, гості вирішили випити ще й на вулиці. В цей час з будинку до них вже йшов К. Запропонували чарку і йому, проте почули відмову, а Г. - ще й образливі слова на свою адресу. Г. підійшов до кривдника і запитав, за що йому та образа? У відповідь - удар ножем у живіт. Здійнявся крик, метушня, одні побігли викликати швидку, інші - марно вимагали, щоб К. віддав ножа. Ініціатива Л., що визвався забрати ножа у товариша, була останньою в його житті. Озброєний зловмисник завдав йому смертельного удару.

У суді К. свою провину визнав частково. Бажаючи пом'якшити ступінь відповідальності, чоловік не заперечував, що саме він вразив ножем потерпілих, але запевняв, що захищався, і не мав на меті позбавляти людей життя. Казав, що взяв ножа аби полякати.

Незважаючи на часткове визнання вини, його провина у замаху на умисне вбивство та в умисному вбивстві підтверджена показами потерпілих, свідків, висновками експертиз. Зокрема, свідок П. пояснювала, що співмешканець, коли вип'є, втрачає самоконтроль. Ніж - знаряддя злочину - належить йому, він був різником. Того вечора цим ножем ніхто нічого не різав. Разом з іншими ножами він лежав у коморі, на кухні його не використовували. Про прямий умисел на вбивство свідчать конкретні, цілеспрямовані дії винуватця. Виходячи з будинку, він прихопив ножа, довжина леза якого становить 18,2 см, а ширина 3,9 см. Удар було завдано зі значною силою в область життєво-важливих органів.

Згідно з висновком судово-медичної експертизи смерть потерпілого настала від проникаючої колото-різаної рани. Злочинні дії підсудного були кваліфіковані за ст. 15 ч. 2, ст. 115 ч. 2 п.п. 7, 13 Кримінального кодексу України, оскільки він, раніше судимий за умисне вбивство, із хуліганських мотивів скоїв закінчений замах на умисне вбивство Г., але не довів злочинний намір до кінця з причин, що не залежали від його волі (потерпілому була своєчасно надана медична допомога), а також за ст. 115 ч. 2 п.п. 7, 13 КК України, оскільки він із хуліганських мотивів скоїв умисне вбивство Л., будучи особою, яка раніше вчинила умисне вбивство.

Колегія суддів судової палати у кримінальних справах апеляційного суду Сумської області, врахувавши ступінь тяжкості злочинів, особу підсудного, його негативну характеристику, перебування у стані алкогольного сп'яніння, як обставину, що обтяжує відповідальність, засудила вбивцю до 15 років позбавлення волі. Обставин, які пом'якшують покарання, колегія судців не знайшла.

В. Гущин, старший слідчий Охтирської міжрайонної прокуратури

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg