Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow На межі кататрофи
На межі кататрофи Печать
Автор Город А   
26.09.2007 г.

24 вересня о 13 год. 50 хв. на пункт зв'язку. СДПЧ-14 надійшло повідомлення про страшну аварію. ДТП сталося на перехресті вул. Леніна та Харківської траси.

У центрі перехрестя доріг на Кириківку та Харків стоять сині "Жигулі" зі зім'ятим аж до кабіни капотом. Поруч - калюжа крові та розчавлений домашній кавун. Його яскрава червоність і тріснута шкірка притягує погляд і наче уособлює велику трагедію, зім'яті людські тіла, обірване молоде жіноче життя.

Родина з п'яти чоловік виїжджала з Охтирки. Багажник забитий сільськогосподарськими продуктами. За кермом чоловік, в салоні - дружина, їх двоє маленьких дочок та син. З боку Харківа швидко рухався бензовоз "АВІАСу", а з Сумського напрямку увздовж щитів з написом нашого міста - "КАМАЗ" сиркомбінату з порожньою молочною бочкою.

На годиннику було 13.50. Понеділок.

Досвідчений водій бензовозу моделі "Рено Магнум" не зміг уникнути зіткнення з легковушкою, хоча робив для цього все, що міг.

Бензовоз втратив стійкість і понісся на "КАМАЗ", який повертав у місто. Від божевільного удару кабіна молоковозу відкинулася так, що фронтальна частина кабіни вткнулась у асфальт. А зверху ЇЇ придавило бензовозом. Паливо з 38-кубової ємкості почало витікати додолу.

Водія молоковозу безнадійно затиснуло у смертельній пастці.

Рятувальні підрозділи вже через хвилину після виклику розрізали спокійний гомін міста завиваннями сирен.

По вулиці Леніна попід бордюром дзюрчав струмок з дизпалива.

Прямо за знаком "Охтирка", поруч із зчепленими вантажівками, - газопровід. У разі вибуху наслідки непередбачувані. У небезпеці знаходилися не лише мешканці сусідніх з місцем аварії осель. Тут найменшої іскри було б досить.

В першу чергу був пере-критий автошлях, сторонні особи видалені за межі небезпечної зони. І почалося нарощування сил та засобів. Лише пожежної техніки було 5 автоцистерн.

Різні підприємства міста направили свою техніку на ліквідацію аварії: НГВУ "Охтирка-нафтогаз", керівник О.Г. Франчук, Цегловий завод ОПС - В.В. Корнієнко, Приватний підприємець В.В. Пелих, ТОВ "Геліос" - С.М. Троценко, Охтирський Райавтодор - І.Ю. Алексєєв, КП "Благоустрій" - В.М. Карпенко, КЗ Охтирська ЦРЛ - Ю.В. Дульський, Фірма "Оренда мегакран" м. Київ.

Без злагодженої спільної роботи катастрофи було б неможливо уникнути. Розливи пального засипалися піском, подавалася вода зі змочувачем, піна.

Одночасно з цим велися роботи по рятуванню водія молоковозу. Іскри при розпилюванні металу неминуче викликали б вибух. З першого разу мегакраном "LIPHERR" бензовоз підняти не вдалося. Лише з другої спроби "Рено Магнум" завис на хвилинку в повітрі, і пожежники, ризикуючи життям, відірвавши кришу кабіни, з під уламків витати водія.

Територія навколо пропиталася горючими парами. Небо наче відчуло, що людям потрібна допомога, - і закрапав дощик...

Щоб припинити витікання палива, потрібно було поставити на колеса бензовоз. Перетягнувши, наче павук гусеницю, тросами, три "КрАЗи" та "МАЗ" спробували ривком перекинути вантажівку. Здавалося, наче асфальт виривається у авто з-під коліс. Пожежні розрахунки безперервно подають вогнегасні речовини.

...Різкий дзвінкий хлопок - і стальний трос рветься, наче мотузок. У вечірній пітьмі спалахнув" сніп іскор. Серце завмерло... Однак на місцях бойових дільниць стояли непохитні вогнеборці, виливаючи тонни води та кубометри піни.

Лише друга спроба підняти бензовоз була вдалою. Причеп-бочку потягнуло по вологому покриттю дороги, не дозволяючи їй стати на колеса. Здавалося, що автомобіль знову впаде на бік. Однак в якусь мить "КрАЗ", наче на останньому подиху, натягнув трос, і кабіна бензовозу, трохи застигши в повітрі, ніби у роздумі, почала перехилятися у потрібний бік.

Важко впавши на всі колеса, автомобіль завмер.

...А робота ще довго тривала. Паливо з ємкості перекачували в інші машини, саму техніку, яка постраждала в ДТП, прибирали з траси... . Сім чоловік на 3 машинах зіткнулися на перехресті. Дружина водія "сімки" загинула. Його діти і водій "КАМАЗу" направлені у обласну лікарню. Сам він в Охтирській ЦРЛ. Шофер бензовозу отримав медичну допомогу і знаходився на місці ДТП при ліквідації аварії.

Ось перелік тих, хто відреагував на сигнал небезпеки і відразу прибув на місце аварії:

Підрозділи МНС Охтирського гарнізону - М.А. Корабельський СДПЧ- 14 м. Охтирка (пожежна автоцистерна) - З одиниці (виконання робіт по рятуванню потерпілих, зрошення місця розливу нафтопродуктів та ліквідація наслідків аварії);

ДПЧ -17 по охороні об'єктів НГВУ "Охтирканафтогаз" (пожежна автоцистерна) -1 одиниця (зрошення місця розливу нафтопродуктів);

ДПЧ-27 смт. Чупахівка (пожежна автоцистерна) - 1 одиниця (зрошення місця розливу нафтопродуктів);

НГВУ "Охтирканафтогаз" - О. Г. Франчук

КАМАЗ-53215 (бензовоз) - 2 одиниці (відкачка нафтопродуктів з аварійної техніки), УРАЛ-3750 (бензовоз) -1 одиниця (відкачка нафтопродуктів з аварійної техніки), ГАЗ-53 (бензовоз) -1 одиниця (відкачка нафтопродуктів з аварійної техніки), МАЗ "Ураган" (тягач -1 одиниця (підйом та транспортування постраждалої техніки), Трактор К-701 (тягач) - 2 одиниці (підйом та транспортування постраждалої техніки), Трактор К-700 (тягач) - 1 одиниця .(підйом та транспортування постраждалої техніки)

Цегельний завод ОПС - В.В Корнієнко.

КРАЗ -3715 - 1 одиниця (транспортування постраждалої техніки та доставка грунту на загородження місця розливу нафтопродуктів)

Приватний підприємець - В. В. Пелих.

КРАЗ-3775 (кран) - 1 одиниця (підйом постраждалої техніки під чає спасання потерпілих)

ТОВ "Геліос" - С. М. Троценко.

МАЗ (кран) -1 одиниця (підйом постраждалої техніки під час рятування потерпілих)

Охтирський Райавтодор - І.Ю. Алексєєв.

КРАЗ (самоскид)-6510 - 2 одиниці (транспортування постраждалої техніки та доставка грунту на загородження місця розливу нафтопродуктів)

ЮМЗ (бульдозер)-б - 1 одиниця (загородження місця розливу нафтопродуктів)

КП "Благоустрій" - В. М. Карпенко.

ГАЗ-53 (АС машина) - 2 одиниці (відкачка забрудненої нафтопродуктами води з навколишніх територій та з місця аварії)

ГС -1001 (грейдер) -1 одиниця (загородження місця розливу нафтопродуктів);

КЗ Охтирська ЦРЛ - Ю.В. Дульський. УАЗ (автомобіль швидкої допомоги) - 1 одиниця (участь у проведення робіт по розтягуванню конструкцій на місці аварії для спасіння потерпілого та доставка потерпілого до лікувального закладу);

Фірма "Оренда мегакран" м. Київ № тел. - 8-044-4541811

"LIPHERR" (кран) - 1 одиниця (підйом постраждалої техніки під час рятування потерпілого).

А.МІхєєв


ШАНОВНІ ЧИТАЧІ!

На сторінках газети ми підіймали питання руху багатовантажного транспорту, що перевозить особливо небезпечний вантаж вулицями Охтирки. До цього часу міська влада та облавтодор не можуть знайти вихід зі складної ситуації. Адже для того, щоб зробити об'їзд транспорту за містом, необхідні чималі кошти. Та чи не більше витрачається ресурсів під час ліквідування подібних аварій? Цього разу пощастило, що ДТП сталося за межами міста. Жителі Охтирки не застраховані від нещастя, яке може виникнути і на вулицях у самому центрі. Нехай влада подбає про захист та безпеку населення. Бо навряд чи рятувати наше місто прилетить на гвинтоліті Президент.

Від редакції

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg