Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow ГОЛОВНЕ - ОПЕРАТИВНІСТЬ
ГОЛОВНЕ - ОПЕРАТИВНІСТЬ Печать
Автор Город А   
21.06.2006 г.
Станом на червень 2006 року в м. Охтирці та районі взято на облік 29 пожеж, матеріальні збитки від яких складають близько 285 тис. грн., загинула 1 людина. Основні причини пожеж: необережне поводження з вогнем; порушення правил пожежної безпеки при улаштуванні та експлуатації електрообладнання, при улаштуванні та експлуатації опалювальних печей та теплогенеруючих установок, при експлуатації газових та гасових приладів; пустощі дітей з вогнем.

Загалом у державі почастішали випадки загибелі людей у вогні, збільшується число пожеж у промисловості, в т.ч. у сільському господарстві. Останнє, враховуючи наближення жнив, набуває особливої гостроти. Відпустки городян, робота дитячих таборів також припадають на пожежонебез-печний період. Необережне поводження з вогнем може стати причиною людських жертв та великих матеріальних збитків. З року в рік саме з необережності виникає більшість пожеж. У 2004 році на пожежах у місті та районі загинуло 5 людей, у 2005 р. - 8, у 2006 - 3. Останній випадок - пожежа в с. Чернеччина, що призвела до загибелі людини, сталася 16 червня о 4 год. 03 хв. У житловому будинку по вул. Пет-ровського загорілася веранда. Внаслідок пожежі загинув гр. Р. 1959 року народження. Причина трагедії - порушення правил пожежної безпеки в побуті, в нетверезому стані.

Нам, вогнеборцям, боляче бачити людське горе, яке не тільки можливо, а й необхідно було не допустити. На жаль, не всі розуміють важливість виконання вимог правил пожежної безпеки. І в першу чергу це стосується керівників. Бо вони відповідають не тільки за себе та приватне (чи іншої форми власності) майно, а й за підлеглих.

Протягом місяця рейдовою бригадою були обстежені декілька сільських рад та сільськогосподарських підприємств, виявлені порушення. Це Сонечнянська ІДСС, КСП ім. Муратова, ЗАТ "Сад", САТЗТ "Зоря", ВАТ "Ох-тирський агрохім", ПСП "Надія", в яких протипожежний захист зерноскладів, складів паливо-мастильних матеріалів, автогаражів та тракторних бригад потребує покращення, а також маються типові порушення правил пожежної безпеки на полях зернових. Біля полів, які межують з автодорогами, не встановлені довгострокові панно з застережливими написами, таблички. Колосові культури сіються на смугах відчуження залізниць та шосейних доріг. Окремо стоїть питання щодо забезпечення захисту споруд, які не експлуатуються, від загорання з причини недбалості. Це стосується в першу чергу сільгосппідприємств, які розташовані на території Пологівської сільради.

При перевірках були виявлені вади в роботі активу сільських рад щодо обстеження житла та навчання правилам пожежної безпеки населення. Окремо перевірялася боєздатність сільської пожежної охорони, діяльність добровільно-пожежних дружин. Виявлені недоліки в організації пожежної охорони сільських рад: Лантратівської, По-логівської, Кардашівської, Грінченківської та Старо-Іванівської.

Перша допомога в гасінні пожеж в сільській місцевості повинна прийти, як і вимагає Закон України "Про пожежну безпеку" та відповідні нормативні акти, з найближчого населеного пункту кожної сільської ради. Велика відстань від державної пожежної частини, яка розташована в Охтирці, знецінює професійність дій рятівників. ...А в Старій Іванівці стоїть один з найновіших пожежних автомобілів району "на приколі" вже не перший рік. І надії на його повернення на бойове чергування примарні.

Головне в пожежній охороні - оперативність. Допомога потрібна вчасна. В будь-якій біді рятувальні підрозділи повинні першими прибути на виклик. Недарма службу порятунку називають "служба 01".

А.МІхєєв,
старший Інженер сектору державного пожежного нагляду відділення з питань наглядово-профілактичної діяльності Охтирського районного відділу Головного Управління МНС України в Сумській області

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg