Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Про стан економічного і соціального розвитку області за І квартал 2006 року.
Про стан економічного і соціального розвитку області за І квартал 2006 року. Печать
Автор Сумська ОДА   
17.04.2006 г.
Розвиток промисловості

У І кварталі поточного року промисловість області працювала вище рівня минулого року. За січень-березень 2006 року темп промислового виробництва склав 106,9% до відповідного періоду 2005 року.

Найбільшого приросту обсягів промислового виробництва досягнуто підприємствами добувної (+12,5%) та обробної промисловості (+6,6%), у тому числі: легкої промисловості (+35,6%), харчової промисловості та перероблення сільгосппродукції (+8,7%), металургія та оброблення металу (+24,4%), машинобудування (+8,7%).

Зменшені обсяги виробництва у молочній та м’ясній промисловості в основному через заборону експорту до Росії. Але, завдяки високому зростанню обсягів виробництва кондитерської продукції, компенсовані втрати і загальний результат по харчовій промисловості перевищує рівень минулого року.

Допустили суттєвий спад виробництва підприємства хімічної та нафтохімічної промисловості (–8,2%). До цього призвело обмеження використання природного газу, що, в свою чергу, негативно вплинуло на технологічний процес та виробництво готової продукції. За І квартал очікувані втрати обсягів оцінюються в 18 млн.грн.

Поряд з цим, спостерігається негативна тенденція уповільнення зростання темпу промислового виробництва – 6,9% (у січні приріст становив 18,1%).

Причиною чого стало циклічність виробництва на ряді машинобудівних підприємств області, які випускають крупногабаритне обладнання. У результаті область отримала високий приріст у січні поточного року, а потім різке його зменшення у наступні місяці. Уповільнення виробничої діяльності у більшості підприємств машинобудування, хімічної, харчової та легкої промисловості відбулось із-за ускладнення реалізації продукції, розірвання раніше укладених контрактів, в більшій мірі зовнішньоекономічних.

Негативно позначилось на виробничій активності підприємств підвищення тарифів на електроенергію та природний газ і, як наслідок, на сировину та комплектуючі. Зросли також транспортні тарифи.

Промислове виробництво збільшилось у 12 районах та 6 містах обласного підпорядкування, крім міста Конотоп (–10,1%). Вагомий спад обсягів виробництва допущено в В.-Писарівському (-65,6%), Білопільському (–58,2%), Кролевецькому (–29,8%) та С.-Будському (–27,8%) районах.

Продуктивність праці за 2 місяці поточного року зросла на 14,3%, середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника – на 38% і склала 902 грн.

За попередніми даними обсяг інвестицій в основний капітал промислових підприємств базових галузей обробної промисловості за І квартал становитиме не менше 6 млн.грн. Джерелом фінансування є власні кошти. ВАТ "Центролит", ВАТ "Сумихімпром", ВАТ "СНВО ім. М.В.Фрунзе".

У І кварталі на переробних підприємствах галузі освоєно більше 30 нових видів продукції з використанням місцевих сировинних ресурсів.

На ВАТ "Шосткинський міськмолкомбінат", ВАТ "Охтирський пивзавод" та ВАТ "Роменський завод продовольчих товарів" введені в дію нові технологічні автоматизовані лінії. За рахунок залучення власних обігових коштів проведене технічне переоснащення на ВАТ "Буринський завод сухого молока", ВАТ "Охтирський хлібокомбінат", ЗАТ "Білопільський сирзавод" та інших. Проте, із-за відсутності ринків збуту продукції виробничі потужності підприємств м’ясної, молокопереробної, борошномельної галузей використовуються лише на 25-30%.

На сьогодні впроваджується система управління безпечністю харчових продуктів на Шосткінському гормолкомбінаті та планується її впровадження на Сумському хлібокомбінаті.

Протягом І кварталу поточного року додатково впроваджено систему управління якістю на відповідність вимогам ISO 9001 ДП "Наумівський спиртовий завод"

 Сільське господарство

 Прогнозована посівна площа ярих культур по області на 2006 рік складає 624,4 тис.га, в тому числі 268,3 тис.га ранніх зернових. Для проведення комплексу весняно–польових робіт необхідно провести основний обробіток ґрунту на площі близько 260 тис.га. Загальна потреба в коштах на посівну компанію становить 607,9 млн.грн. Потреба товаровиробників лише на 30% покривається власними ресурсами, а загальний дефіцит складає 300 млн.грн.

З початку року сільгоспвиробниками укладено з банками 151 угоду на загальну суму кредитування 86,9 млн.грн.

Станом на 01.04.06 в АПК області залучено 96,5 млн.грн кредитних ресурсів, що на 77% більше відповідного періоду минулого року, з них сільгоспвиробниками – 79,7 млн.грн., або більше на 110%.

Для покриття дефіциту в коштах по декількох програмах державою виділена фінансова підтримка в сумі 54,6 млн.грн., в тому числі 16,2 млн.грн. дотування на 1 га посіву озимих та доплата за ВРХ підвищених вагових кондицій в сумі 1,8 млн.грн.

В цілому область забезпечена насінням ярих зернових та зернобобових культур. Всього по області його засипано 109% до потреби, проте в Глухівському районі – 85%.

Забезпеченість мінеральними добривами складає 57% від потреби. Забезпеченість засобів захисту рослин складає 41%, в тому числі протруйниками – 68%.

До роботи підготовлено 6974 тракторів (79%), 867 (92%) – важких дискових борон, 4168 шт. (89%) – культиваторів різних марок, 3749 (90%) – сівалок різного призначення.

На даний час сільськогосподарськими підприємствами області для проведення комплексу весняно-польових робіт накопичено 9,8 тис.т дизельного пального, 1,8 тис.т бензину, 0,4 тис.т мастил різних марок, що відповідно становить до потреби 58, 40 та 40%.

В галузі тваринництва досягнуто певних позитивних зрушень. Виробництво валової продукції тваринництва по сільськогосподарських підприємствах за І квартал 2006 року збільшилось проти відповідного періоду минулого року на 3,4 млн.грн., або на 5,7%. Поголів’я великої рогатої худоби з початку року зросло на 23,9 тис.гол., причому, якщо в сільськогосподарських підприємствах Шосткинського, С.-Будського та Лебединського районів поголів'я зросло відповідно на 12,6, 11,4 та 7,1%, то в господарствах Путивльського, Тростянецького та Буринського районів поголів'я зменшилось на 6,3, 3,6 та 2,9%. Поголів'я свиней зросло на 9,1 тис.гол за рахунок значного збільшення поголів'я в Ямпільському, С.-Будському, Л.-Долинському та Сумському районах на 35,9, 24,5, 21,1 та 18,9%. Виробництво яєць збільшилось на 12,2 млн.шт. (складає 97,6 млн.шт.). Виробництво м’яса в сільськогосподарських підприємствах залишилось на рівні І кварталу 2005 року і становить 5,1 тис.т. Проте, якщо в Ямпільському, Краснопільському, Шосткинському районі виробництво зросло відповідно на 40, 56 та 23%, то в господарствах Білопільського, Путивльського та Л.-Долинського зменшилось відповідно на 20, 20, та 19%.

Незважаючи на скорочення в сільськогосподарських підприємствах поголів’я корів на 10%, за рахунок підвищення продуктивності дійного стада на 60 кг на корову, вдалось не допустити спад виробництва молока, яке залишилось на рівні попереднього року і склало 31,7 тис.т. В сільськогосподарських підприємствах Путивльського, Шосткинського та Ямпільського районів виробництво молока зросло відповідно на 98, 25 та 19%, а в господарствах Білопільського, Недригайлівського та С.-Будського районів зменшилось відповідно на 25, 20 та 8% .

Діє розгалужена мережа заготівельних пунктів. Кількість пунктів по заготівлі молока збільшилася до 998 (+ 124 до відповідного періоду минулого року). В господарствах населення закуплено 22,8 тис.т молока, що на 2% більше минулорічного.

Пунктів по заготівлі м’яса в області налічується 166, що на 38 більше, ніж у попередньому році. З початку року закуплено 293,8 тонни м’яса (на 53% більше, ніж у 2005 році).

З нарахованих 520,3 тис.грн фіксованого сільськогосподарського податку станом на 01.03.06 сплачено 617,6 тис.грн., тобто рівень сплати склав 119%. Недоїмка за 2 місяці 2006 року зменшилася на 17% і склала 3,4 млн.грн.

Орендна плата за користування земельними паями в поточному році виплачена в сумі 156,6 тис.грн., що становить 0,3% до суми, яка передбачена договорами. За майнові паї орендна плата не виплачувалась.

Заборгованість минулих років по орендній платі за земельні паї по діючих підприємствах складає 15,5 млн.грн., за майнові паї – 3 млн.грн., що менше проти заборгованості, що була на початок поточного року, на 2835 та 243,9 тис.грн. відповідно.

 Енергозабезпечення та енергозбереження

 Обсяги споживання електричної енергії в області за січень-березень склали 524,8 млн.квт.год. на загальну суму 115,5 млн.грн.

Розрахунки споживачів області з ВАТ "Сумиобленерго" за цей період склали 103%. Загальний борг за спожиту електричну енергію з початку року скоротився на 4 млн.грн. і складає 28,1 млн.грн. Виробнича сфера та населення здійснили поточні платежі у повному обсязі.

За І квартал споживачі області отримали 637,1 млн.куб.м природного газу, що на 6,7% більше у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Збільшення споживання природного газу відбулося за рахунок споживачів фонду облдержадміністрації, а саме, населення, установ бюджетної сфери та комунальної теплоенергетики, що обумовлено складними погодними умовами.

За оперативними даними станом на 01.04.06 рівень розрахунків споживачів області перед ВАТ "Сумигаз" за спожитий природний газ становить 69%. Сума боргу з урахуванням боргів минулих років становить 53,6 млн.грн. і зросла з початку року на 11,2 млн.грн.

Підприємства комунальної теплоенергетики та котельні промислових підприємств області заборгували ДК "Газ України" 5,7 млн.грн. Рівень розрахунків становить 67% (по Україні рівень оплати споживачів становить 45%).

За оперативними даними станом на 01.04.06 споживачі області за надані послуги з транспортування природного газу розрахувалися на рівні 49,1%, загальний борг становить 4,5 млн.грн. і зріс з початку року на 2,4 млн.грн. У регіональному розрізі рівень розрахунків нижчий за 50% має місто Конотоп, Білопільський, Буринський, Глухівський, Кролевецький та Путивльський райони.

З метою ефективного використання енергоносіїв в області розроблено коротко- та довгострокові заходи. Рішенням сесії обласної ради створена комунальна установа "Фонд сприяння розвитку енергозберігаючих технологій". Підготовлено доручення голови облдержадміністрації щодо розробки регіональної програми підвищення енергоефективності. Розроблені на всіх енергоспоживаючих підприємствах, установах і організаціях комплексні заходи, спрямовані на повсюдну економію енергоресурсів.

Продовжується встановлення і заміна приладів обліку води та газу в житловому секторі. Станом на 01.03.06 квартирними лічильниками води оснащено 42,6% квартир, встановлено 167,4 тис. лічильників холодної і гарячої води, у тому числі протягом І кварталу поточного року – 3,1 тис. Станом на 01.04.06 встановлено 167,7 тис. лічильників газу, з них у поточному році 4,3 тис. (52% від загальної кількості газифікованого житла).

Проводиться заміна застарілих приладів обліку газу на клас точності 1. Цього року замінено 7 лічильників, із них у бюджетній сфері – 5, на підприємствах теплоенергетики та промислових підприємствах по одному.

У І кварталі поточного року за рахунок коштів районного бюджету впроваджено пілотний проект переведення на електричне опалення Кіндратівського будинку культури (Сумський район). У 2006 році планується переведення ще 5 закладів культури на електричне опалення. Загальна сума витрат становитиме 130 тис.грн. Замінено два котли та систему опалення у бібліотечній філії № 5 м.Суми на суму 12,5 тис.грн. У Сумському професійному ліцеї будівництва та автотранспорту встановлено лічильник газу, коректор об’єму газу та пристрій переносу інформації на вузол обліку газу на загальну суму 15,85 тис.грн.

 Розвиток транспорту та зв’язку

 За січень-березень всіма видами транспорту, включаючи транспорт фізичних осіб, перевезено 1047,2 тис.т вантажів, що на 15,5% більше, ніж у січні-березні 2005 року. Вантажообіг за цей період збільшився на 10,1% і становив 2865,6 млн.ткм.

Залізничним транспортом відправлено 742,2 тис.т вантажів, що більше на 6,1%, ніж у січні-березні минулого року.

На залізниці відбулося зменшення поставок по більшості номенклатурних груп вантажів: брухту чорних металів у 1,5 раза, хімічних та мінеральних добрив у 1,9 раза, лісових вантажів на 9,4%. Разом з цим у 2,2 рази збільшились поставки нафти, обсяги якої перевищують третину загальних відправлень вантажів, будівельних матеріалів на 18%, зерна і продуктів перемолу на 5,5%.

Автотранспортом області за січень-березень перевезено 305 тис.т вантажів, що на 47% більше, ніж за аналогічний період минулого року, вантажообіг зріс на 29,8%.

У січні-березні цього року пасажирським транспортом скористалося 35,6 млн. пасажирів, що на 4,9% більше, ніж за відповідний період минулого року. Приріст забезпечений автомобільним транспортом, де пасажирські перевезення зросли на 11,2%.

Протягом І кварталу регулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом здійснювались на 3 міжнародних, 46 міжобласних, 129 міжміських внутрішньообласних та 302 приміських маршрутах. Протягом кварталу додатково відкрито один міжміський внутрішньообласний маршрут Конотоп-Путивль та 3 приміські маршрути ГлухіВ.-Ямпіль, Шостка-Марчихина-Буда та Путивль-Чаплинці. Крім того, введено 7 додаткових рейсів на маршрутах Суми-Конотоп, Суми-Високе, НедригайліВ.-Суми.

Автобусним сполученням відповідно до програми "Сільський автобус" додатково охоплено 2 сільських населених пункти (с.Говорунове Ямпільського та с.Веселівка Сумського районів).

Проведено 5 конкурсів на право здійснення регулярних пасажирських перевезень, за автоперевізниками закріплено 33 приміських та 9 міжміських маршрутів.

Зберігаються позитивні тенденції розвитку галузі зв’язку. Протягом звітного періоду підприємствами зв’язку надано послуг на суму 61 млн.грн., з них 24,1 млн.грн. – населенню. Відносно 2005 року приріст обсягів послуг склав 27,4% та 19,5% відповідно. В області працює 39 операторів зв’язку різних форм власності.

У поточному році триває процес розширення мережі основних телефонних апаратів Сумської філії ВАТ "Укртелеком". Станом на 01.04.06 їх кількість по області становить 251,5 тис., що на 6,9% перевищує рівень минулого року.

Залишається складний стан з розрахунків за спожиті послуги електрозв’язку. Так, станом на 01.04.06 дебіторська заборгованість Сумської філії ВАТ "Укртелеком" складає 10,1 млн.грн., у тому числі державні підприємства – 651,7 тис.грн., місцевий бюджет – 615,2 тис.грн., державний бюджет – 1,5 млн.грн., підприємств недержавної форми власності – 2,2 млн.грн., населення – 5,1 млн.грн.

 Розвиток будівельного та дорожнього комплексу

 Будівельними підприємствами усіх форм власності, які працювали в області, за І квартал 2006 року виконано власними силами робіт на 44,4 млн.грн., що становить 99,8% до відповідного періоду минулого року.  Нарощення обсягів підрядних робіт досягнуто у м.Глухів – у 6 разів,
м.Лебедин – у 4,7 раза, м.Охтирка – у 2,4 раза та в 15 районах області, а найбільше в Охтирському у 4,3 раза, Лебединському – 162,5%, Шосткинському – 156%, Тростянецькому – 153,8%, В.-Писарівському – 151,1%. Разом з тим, будівельні підприємства у містах Суми, Конотоп, Ромни, Шостка та 3 районів скоротили обсяги будівництва проти аналогічного періоду минулого року відповідно на 21,4%, 20,4%, 24,1%, 14,3%, серед районів найбільше відставання в Конотопському – на 41,1%.

У січні-березні на дорогах загального користування виконано робіт на 12,7 млн.грн., що відповідає плановому завданню І кварталу та порівняно з відповідним періодом минулого року на 44% більше.

В умовах цьогорічної зими експлуатаційне утримання доріг та виконання поточних ремонтів склало більше 90% обсягу дорожніх робіт у цьому періоді. Будівництво і капітальний ремонт доріг склали відповідно 3,8 та 5,7%.

У І кварталі 2006 року дорожня галузь профінансована на 93,5% від запланованого на цей період, у тому числі з державного бюджету недофінансовано 4,6%, з місцевого – 22,3% капітальних вкладень. Кошти, що надійшли (24,3 млн.грн.), у 3,6 раза більше проти відповідного періоду минулого року.

Незважаючи на поступовий ріст протягом останніх років фінансування дорожнього господарства області і в цілому галузі в державі, його обсяги на сьогодні не дають можливості вирішити деякі принципові питання розвитку галузі, а саме:

– витримувати міжремонтні терміни в експлуатації автодоріг, що  прискорює їх руйнування, призводить до збільшення витрат на їх утримання, зниження рівня безпеки руху на них;

– щорічні незначні капіталовкладення в будівництво доріг і реконструкцію існуючої мережі автодоріг не вирішують такі основні і принципові питання, як розбудова державних кордонів та пунктів пропусків, розбудова і приведення у належний стан міжнародних транспортних коридорів. В області це дільниця Кіпті-Глухів-Бачевськ магістральної автодороги М-02, теперішній стан якої не відповідає сучасним технічним вимогам і не дає можливості здійснювати повноцінний транзит міжнародних вантажів;

– проводити належну реконструкцію і будівництво мостових переходів, для абсолютної більшості яких терміни експлуатації вже вичерпані;

– підняти рівень технічного стану дорожніх підприємств області.

На виконання завдань Уряду і Президента України в області розроблена комплексна регіональна програма розвитку житлового будівництва на 2006 рік. Згідно цієї програми у поточному році заплановано ввести 182,1 тис.кв.м загальної площі житла, або на 27% більше проти 2005 року.

За оперативними даними у І кварталі 2006 року на території області усіма забудовниками введено в експлуатацію понад 21 тис.кв.м загальної площі житла, що на 8,4% більше проти аналогічного періоду минулого року. Серед міст обласного підпорядкування найбільшого росту по введенню житла досягнуто в м.Охтирка – понад 120%, а в м.Шостка житло не вводилося зовсім. Серед районів найкращих показників досягнуто в Краснопільському (у 2,3 раза більше), Буринському (+83,6%) та Роменському (+79,2%) районах, не досягнуто у Конотопський (–40,7%), зовсім не будувалось нове житло в Лебединському і С.-Будському районах.

По програмі молодіжного житлового будівництва у 2006 році на кредитування житла молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам передбачено 5,3 млн.грн. із державного бюджету та 300 тис.грн. із обласного. Крім того за рахунок місцевих бюджетів передбачено 1906 тис.грн. За рахунок цих коштів планується збудувати 75 квартир в м.Суми та 34 квартири в м.Шостка.

Індивідуальне житлове будівництво на селі підтримується пільговими кредитами по програмі "Власний дім", на фінансування якої у 2006 році передбачено 2660 тис.грн. із державного бюджету та 500 тис.грн. із обласного. З початку року укладено 47 кредитних договорів. На фінансування програми за І квартал поточного року надійшло 350,5 тис.грн. з державного бюджету, 104,7 тис.грн. з обласного та 10 тис.грн. з місцевих бюджетів. Станом на 01.04.2006 року збудовано та реконструйовано 6 будинків загальною площею 1016,7 кв.м, збудовано 7,96 км газопроводів.

Сім’ї військовослужбовців та прирівняні до них категорії населення забезпечуються житлом за рахунок субвенції із державного бюджету, яка передбачена області на поточний рік у обсязі 4,2 млн.грн. З початку року вже профінансовано 84,1 тис.грн., у тому числі: 25 тис.грн. – Конотопському,
18 тис.грн. – Роменському, 21,1 тис.грн. – Ямпільському районам і 20 тис.грн. – м.Лебедин. Ці кошти направлені в місцеві органи самоврядування для подальшого використання за призначенням згідно діючого законодавства.

 Іноземні інвестиції

 За 2005 рік загальний обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку області збільшився на 30,8 млн.дол.США. Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій в Сумську область станом на 01.01.06 становить 165,8 млн.дол.США, це складає понад 133 дол.США на одного мешканця області, що більше на 25,5%, ніж у 2004 році.

На даний час супроводжується 6 інвестиційних проектів на загальну суму 40,2 млн.дол.США.

Для реалізації інвестиційних проектів рішеннями міських рад в області затверджено перелік 24 земельних ділянок загальною площею 50 га. В області на аукціонах було продано земельних ділянок несільськогосподарського призначення загальною площею 24,5 тис.кв.м.

На сьогодні на виділених земельних ділянках реалізуються досить значні інвестиційні проекти: з будівництва в м. Суми "Бізнес–центру", фармацевтичного заводу ТОВ "Кусум Фарм".

Протягом І кварталу 2006 року в області проведена робота щодо підготовки участі Сумської області 24-28 квітня у Всесвітній виставці-ярмарку "Ганновер-Мессе-2006" (м. Ганновер, Німеччина). Для презентації Сумщини підготовлено виставкову експозицію, відеофільм про економічний та інвестиційний потенціал області. Також на виставці будуть презентовані конкретні бізнес-пропозиції підприємств регіону.

В області розпочато підготовку до ІІ Міжнародного інвестиційного форуму, а це цілий комплекс заходів, у тому числі робота над новим інформаційним проектом, який буде включати відомості про інвестиційні пропозиції (проекти), перелік вільних земельних ділянок та виробничих потужностей.

Згідно регіонального інвестиційного рейтингу перші позиції займають міста Суми, Шостка, Охтирка та райони  – Тростянецький, Охтирський.

Не відбулись зміни у м.Глухів, В.-Писарівському, Глухівському, Краснопільському, Лебединському та Ямпільському районах – прямі іноземні інвестиції в економіку не надходили.

Серед причин такого стану справ можна назвати:

– недосконале законодавство у сфері інвестиційної діяльності, нерозвиненість інфраструктури територій, віддаленість від обласного центру та інші перешкоди;

– більшість економічних підрозділів міст та районів області не володіють у повному обсязі інформацією про інвестиційні процеси на території;

– не розроблені плани роботи в сфері іноземного інвестування на поточний рік у м.Глухові, Білопільському, Роменському та Конотопському районах;

– відсутність з боку міськвиконкомів та райдержадміністрацій супроводження інвестиційних проектів та інформації про плани та перспективи конкретних проектів.

 Зовнішня торгівля та міжрегіональне співробітництво

 Протягом січня-лютого поточного року зовнішньоторговельний оборот області товарами склав 111,4 млн.дол.США і зріс на 0,6% у порівнянні з відповідним періодом 2005 року. При цьому експорт зменшився на 1,8% і склав 72,9 млн.дол.США, імпорт збільшився на 5,4% і склав 38,5 млн.дол.США.

Сальдо зовнішньої торгівлі позитивне і складає 34,4 млн.дол.США. Коефіцієнт покриття імпорту експортом склав 1,9.

Експортно-імпортні операції товарами у січні 2006 року область здійснювала з 70 країнами світу.

Значно зросли експортні постачання до країн СНД (в 1,6 раза) та знизились до інших країн світу на 49,7%. Питома вага країн СНД в експорті регіону склала 70,5%, країн Європи – 18,1%, країн Азії – 7%.

Найвагоміші обсяги експорту були спрямовані в Росію – 60,7%, Німеччину – 4,5%, Туркменістан – 4,3%, США – 2,8%, Польщу – 2,5%, Казахстан – 1,5%.

Зростання експорту відбулось за рахунок продукції харчової промисловості на 10,7%, текстилю та текстильних виробів у 2,8 раза, неблагородних металів та виробів з них в 1,8 раза, машин та устаткування на 14%, приладів у 15,5 раза.

Поряд з цим, у зв’язку з введенням тимчасової заборони на імпорт молочної та м’ясної продукції до Російської Федерації, у січні-лютому підприємства області зовсім припинили експорт м’яса та м’ясопродуктів, а постачання молока і молокопродукції скоротилось на 98,7%, хімічної продукції на 37,4%. Тобто обсяги експорту забезпечувались в основному за рахунок постачань машин та устаткування до Російської Федерації. Питома вага цієї товарної групи у загальному обсязі експорту склала 56,1%.

Найбільші обсяги імпорту надійшли із Російської Федерації – 35% від загального обсягу імпорту, Естонії – 12,8%, Німеччини – 17,5%, Туреччини – 6,4%, Австрії – 2,8%.

У структурі імпортних постачань значно зросла питома вага продуктів рослинного походження до 9,9% та продукції харчової промисловості до 28,4%.

У територіальному розрізі зберігається вкрай негативна тенденція до нерівномірного розподілу експортних постачань по районах, містах області. Максимальні обсяги експорту у січні поточного року мають міста Суми (78,4%), Шостка (4,7%), Конотоп (4,1%) та Ромни (2,2%). Не здійснювали експорту продукції Білопільський та Л.-Долинський райони. Значно знизили обсяги експорту м.Глухів, Охтирський, Краснопільський та Кролевецький райони.

У І кварталі 2006 року активною була робота обласної державної адміністрації по розвитку міжрегіональної та прикордонної співпраці.

Відбувся візит делегації Сумської області до м.Брянськ Російської Федерації під час якого підписано Угоду про співробітництво Сумської облдержадміністрації України та Адміністрацією Брянської області Росії.

Підсумком відвідання Сумщини делегацією Грузії стало підписання Угоди про співпрацю Сумської області та Імеретинського краю.

Відносно впровадження в області Програми інтеграції України до ЄС та виконання Плану дій Україна–ЄС, обласна робоча комісія з питань вступу України до СОТ розробила заходи щодо забезпечення стійкого функціонування економіки Сумської області в умовах вступу України до Світової організації торгівлі.

Продовжується робота по виконанню Указу Президента України від
13 грудня 2003 року № 1433 "Про Державні програми з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України на 2004–2007 роки", на реалізацію заходів якого із обласного бюджету виділено кошти у сумі 185 тис.грн.

 Споживчий ринок

 Цінова ситуація на споживчому ринку області протягом І кварталу 2006 року була більш стабільною ніж в цілому по Україні. Індекс споживчих цін на товари та послуги за січень-березень 2006 року в області склав 101% (по Україні – 102,7%) у тому числі: на продовольчі товари – 101,4% (Україна – 103,7%), на непродовольчі товари – 99,7% (Україна – 100,2%), на послуги – 101,1% (Україна – 101,6%).

Станом на 01.04.06 роздрібні ціни в області на основні продовольчі товари, зокрема, борошно, вермішель, крупу манну, молоко, сметану, олію, свинину, яйця курячі та овочі на 0,4–27,1% нижчі від середніх по Україні. Ціни на хліб, крупу гречану, рис, цукор, яловичину та сало на 0,4–6,4% перевищують середньоукраїнський показник.

Серед міст та районів області на підприємствах торгівлі найвищий рівень цін на продовольчі товари зберігається, як і на початок року, в Білопільському, Путивльському та С.-Будському районах. Найнижчий рівень цін у торговельних підприємствах зафіксовано в містах Конотоп, Лебедин та в Конотопському районі.

Загальний обсяг продажу споживчих товарів області за усіма каналами реалізації за січень-березень 2006 року склав 770,9 млн.грн., що у порівнянні з аналогічним періодом 2005 року більше на 165 млн.грн., або на 16,3%.

Оборот роздрібної торгівлі у порівняних цінах за І квартал поточного року збільшився 16,9%. Абсолютний приріст обсягу обороту роздрібної торгівлі на одну особу становив 80 грн. Середньомісячний товарооборот на одну особу склав 114,4 грн. проти 89,3 грн. у січні-березні 2005 року.

Оборот організованих ринків, на долю яких припадає 20,5% загального обсягу продажу споживчих товарів, склав за січень-березень 2006 року 157,7 млн.грн. і зріс у порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 14,7%. При цьому більш високими темпами зростає продаж на ринках непродовольчих товарів – 119,2%.

Роздрібний товарооборот закладів ресторанного господарства області за січень-березень 2006 року зменшився на 0,8% і складає 22,7 млн.грн. Питома вага товарообороту ресторанного господарства у загальному обсязі роздрібного товарообороту підприємств складає 5,4% (у 2005 року – 6,4%).

За даними міськвиконкомів та райдержадміністрацій у січні-березні 2006 року було відкрито 108 нових підприємств торгівлі (при запланованих 50), відновлено роботу – 16 (було заплановано 17). Проте плани розвитку торгової мережі не були виконані у Конотопському та Лебединському районах, на території яких не відкрито жодного підприємства торгівлі.

Протягом січня-лютого 2006 року закладами побуту області надано платних послуг на 58,5 млн.грн., що в порівнянні з 2005 роком більше на 18,5%. В даний час в області побутові послуги надають 1854 заклади побуту, в тому числі в сільській місцевості – 194. Поряд з цим, забезпеченість сільського населення закладами побуту складає в цілому по області лише 8%. Прийняті плани розвитку мережі по наданню побутових послуг за січень-березень 2006 року у В.-Писарівському, Глухівському, Конотопському та Лебединському районах не були виконані.

 Мале підприємництво

 У сфері малого бізнесу станом на 01.04.06 в області зареєстровано та діють 49360 суб’єктів малого підприємництва, з них підприємців фізичних осіб – 43,1 тис. од., що більше на 3,4% в порівнянні з початком 2006 року.

За І квартал цього року кількість малих підприємств зросла на 60 одиниць  або 1%, і станом на 01.04.06 склала 6260 юридичних осіб.

З початку 2006 року юридичними особами – суб’єктами малого підприємництва сплачено до бюджету 2990 тис.грн. єдиного податку, що більше на 56%, ніж у відповідному періоді минулого року, та становить 2,7% у загальному обсязі податкових надходжень до місцевих бюджетів. Фізичними особами–суб’єктами малого підприємництва сплачено до бюджету 2745 тис.грн. єдиного податку, що більше на 16,1%, ніж у відповідному періоді минулого року (2,5% у загальному обсязі податкових надходжень до місцевих бюджетів). 

Для забезпечення фінансування заходів, спрямованих на розвиток малого підприємництва, у 2006 році заплановано використати 525 тис.грн. коштів обласного та місцевих бюджетів, або майже вдвічі більше, ніж у 2005 році, з яких на сьогодні практично використано 19 тис.грн.

Фінансово–кредитну підтримку підприємництва в області здійснюють 37 небанківських фінансово–кредитних організацій, у тому числі 15 кредитних спілок. У І кварталі 2006 року комерційними банками було надано малим підприємствам кредитів на суму майже 65 млн.грн., що більше на 10%, ніж за
І квартал минулого року.

За І квартал 2006 року в області через "Єдині вікна" зареєстровано 1859 фізичних та 533 юридичних осіб, видано 6839 свідоцтв нового зразку.

Найбільше видано документів дозвільними офісами міст обласного підпорядкування – 497, що становить 76% загальної кількості дозволів, виданих за цей період по області (654).

В середньому по районах за цей час офісами видано лише по 8 дозволів. Існують дозвільні центри, де за досліджуваний період через дозвільні офіси не видано жодного документу (Недригайлівський, Путивльський, С.-Будський, Сумський та Ямпільський райони).

Поряд з цим, існують проблеми щодо недостатнього матеріально–технічного забезпечення роботи "Єдиного дозвільного центру" в Роменському та Лебединському міськвиконкомах, Білопільській, Великописарівській, Глухівській, Л.-Долинській, Путивльській, С.-Будський, Шосткинській та Ямпільській райдержадміністраціях.

Для ведення господарської діяльності суб’єктам малого підприємництва на конкурсній основі у І кварталі 2006 року надано під викуп 20 вільних земельних ділянок несільськогосподарського призначення загальною площею 3,05 га.

 Фінансовий стан суб’єктів господарювання

 Станом на 01.01.06 дебіторська та кредиторська заборгованості суб’єктів господарювання області склали відповідно 2541 млн.грн. та 3455,2 млн.грн., і у порівнянні з початком 2005 року ці показники зросли відповідно на 7,4% та 2,1%.

Питома вага простроченої заборгованості в загальному обсязі становить: дебіторської – 12,6% та кредиторської – 20,4%.

За видами економічної діяльності найвагоміші частки боргів підприємств належать промисловості (64,4% – дебіторської та 66,2% – кредиторської заборгованості), оптовій та роздрібній торгівлі (відповідно 21,1% та 15,8%).

За видами промислової діяльності найвищі частки взаємних неплатежів належать машинобудуванню (29,9% дебіторської та 42,5% кредиторської заборгованості), харчовій промисловості та переробленню сільськогосподарських продуктів (відповідно 33,6% та 21%), виробництву та розподіленню електроенергії, газу та води (15,1% та 14,8%).

Найбільше зростання дебіторської заборгованості відносно 01.01.05 відбулося в Глухівському районі – у 9 разів, Роменському районі – у 3,9 раза, Білопільському районі – у 2,3 раза, м. Конотоп – у 1,7 раза та Краснопільському районі – у 1,5 раза. Значне зменшення зазначеного показника відбулося в Шосткинському районі – у 4,3 раза та С.-Будському районі – у 2 рази.

Значне зростання кредиторської заборгованості відносно початку 2005 року допустили в Глухівському та Путивльському районах – у 2,1 раза, Роменському районі та м.Охтирка – у 1,7 раза та м.Ромни – у 1,3 раза. Значне зменшення даного виду заборгованості відбулося у м. Глухів – у 2,6 раза, Шосткинському районі – у 1,7 раза, С.-Будському та Буринському районах – у 1,4 раза.

Фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування суб’єктів господарювання області за січень-лютий 2006 року становить 86,9 млн.грн. прибутку (загальна сума прибутку 136,7 млн.грн., збитку – 49,8 млн.грн.) проти 8,8 млн.грн. збитку в аналогічному періоді 2005 року.

На загальний позитивний фінансовий результат вплинула прибуткова діяльність підприємств промисловості (82,9 млн.грн.). А саме за рахунок прибуткової роботи підприємств харчової промисловості та перероблення сільськогосподарських продуктів (40,8 млн.грн.) і машинобудування
(43,5 млн.грн.) вдалося збільшити прибутки в цілому по промисловості.

За два місяці поточного року прибутковими виявились 54,3% суб’єктів господарювання, що на 2,5 відсоткових пункти менше порівняно з відповідним періодом минулого року.

У розрізі міст та районів області за січень-лютий 2006 року найбільший позитивний фінансовий результат до оподаткування мають суб’єкти господарювання Тростянецького району (48073,4 тис.грн.) м.Суми (39992,3 тис.грн.), та м.Шостка (9223,6 тис.грн.). Найбільші збитки у підприємств Сумського району (-2164,2 тис.грн.), м.Охтирка (-2073,7 тис.грн.), м.Ромни (-1478,8 тис.грн.), Роменського району (-1265,6 тис.грн.), Білопільського району (-972,3 тис.грн.) та м.Конотоп (-921,9 тис.грн.).

У порівнянні з січнем-лютим 2005 року із збиткових перетворилися у прибуткові міста Суми, Лебедин, Шостка, Глухівський, Недригайлівський,  С.-Будський та Шосткинський райони. В той же час, збитковими стали м. Конотоп, Великописарівський та Л.-Долинський райони.

Найбільше збиткових підприємств зосереджено в Буринському (68,8%), Тростянецькому (68%), Лебединському (64,7%), Роменському (60%), Білопільському (55%) районах та м.Охтирка (59,5%).

 Підвищення ефективності процедур відновлення платоспроможності та банкрутства

 Станом на 01.04.06 проваджується 540 справ про банкрутство підприємств, що на 5,6% менше в порівнянні з початком 2006 року. За І квартал поточного року господарським судом Сумської області порушено 60 справ про банкрутство із загальною сумою кредиторських вимог 12,7 млн.грн., з яких за заявами органів державної податкової служби 49 справ або 81,7% від загальної кількості справ, порушених у 2006 році, із загальною сумою кредиторських вимог на погашення податкового боргу 10,6 млн.грн.

На даний час ліквідаційна процедура здійснюється по 407 підприємствах, сума кредиторських вимог яких становить 43,5 млн.грн.

З початку 2006 року до бюджету в рахунок погашення податкового боргу від зазначеної категорії підприємств надійшло 1,6 млн.грн.

Однією з найактуальніших проблем щодо задоволення вимог працівникам цих підприємств є погашення заборгованості з виплати заробітної плати. Станом на 01.03.06 борг по зарплаті становить 17623,2 тис.грн., що на 254,1 тис.грн. або на 1,4% менше у порівнянні з 01.02.06.

В цілому по області за січень-лютий 2006 року борг по зарплаті без врахування підприємств, проти яких вже у поточному році порушена справа про банкрутство, зменшився на 2876,7 тис.грн. або на 16,4%.

Всього на території області працюють 66 арбітражних керуючих, які мають ліцензію Міністерства економіки України на право здійснювати господарську діяльність, більшість з них мешканці м.Суми. Близько 70% справ про банкрутство проваджують 19 арбітражних керуючих.

Одним із напрямків державної політики в сфері банкрутства є виявлення ознак фіктивного банкрутства або доведення до банкрутства підприємств.
В області за І квартал 2005 року проведено 8 перевірок підприємств–боржників, визнаних банкрутами, за результатами яких обласною прокуратурою порушено 2 кримінальні справи за ознаками злочину.

 Податково-бюджетна політика

 За І квартал 2006 року до Зведеного бюджету від підприємств і організацій області надійшло 498 млн.грн. податків, зборів і обов'язкових платежів, що на 186 млн.грн. або на 59,6% більше, ніж за відповідний період минулого року.

Доходи Державного бюджету у звітному періоді склали 379,2 млн.грн., що становило 93,1% бюджетних призначень, але перевищують минулорічний рівень надходжень на 75,1% або на 162,6 млн.грн.

Станом на 01.04.06 податкова заборгованість по 5492 підприємствах –боржниках області до Зведеного бюджету складає 378,3 млн.грн., у тому числі до Державного бюджету 328,6 млн.грн. Активний борг до Зведеного бюджету складає 17,2 млн.грн. або 4,5% від загальної суми, до Державного бюджету –  12,9 млн.грн. (3,9%).

У розрізі підприємств–боржників скорочення боргу досягнуто у розмірі  25,6 млн.грн., у тому числі за рахунок проведеного списання безнадійного боргу – 9,2 млн.грн., стягнення коштів в погашення податкової заборгованості – 16,4 млн.грн.

За січень-березень 2006 року до місцевих бюджетів області надійшло    339,8 млн.грн. доходів, що на 48,3% більше, ніж у І кварталі 2005 року.

Закріплених і власних доходів надійшло 117,1 млн.грн., що на
23,6 млн.грн. або на 25,3% більше, ніж в аналогічному періоді 2005 року. Рівень виконання доходів становить 100,4% до контрольних показників Міністерства фінансів України на звітний період та 21,5% до річних обсягів.

Станом на 01.03.06 податкова заборгованість до загального фонду місцевих бюджетів склала 13627,6 тис.грн., що на 26,3% та 20% менше порівняно з 01.03.05 та 01.01.06 відповідно.

Видаткова частина місцевих бюджетів області за січень-березень поточного року склала 287,5 млн.грн. або 18,8% до річних призначень, що на 86,7 млн.грн. (43,2%) більше відповідного показника за І квартал 2005 року.

Видатки соціального спрямування порівняно з січнем-березнем 2005 року зросли на 36,3% і склали 229 млн.грн. На фінансування галузей соціально-культурної сфери та соціальний захист населення направлено 88,5% суми видатків загального фонду. З них видатки на освіту склали 39,3% (101,8 млн.грн.), охорону здоров’я – 25,9% (67,1 млн.грн.), соціальний захист та соціальне забезпечення – 18,5% (47,9 млн.грн.), культуру – 3,5% (9 млн.грн.), фізичну культуру і спорт – 1,3% (3,3 млн.грн.).

Найгірший стан виконання контрольних показників Міністерства фінансів України по власних і закріплених доходах у Сумському та Конотопському районах, до місцевих бюджетів яких отримано відповідно 18,3% та 18,5% до річних обсягів.

 Зайнятість населення

 Упродовж січня-березня 2006 року послугами державної служби зайнятості скористалися 45251 незайнятий громадянин, що менше ніж у відповідному періоді минулого на 3773 особи. Чисельність осіб, зареєстрованих протягом І кварталу 2006 року, у порівнянні з відповідним періодом минулого року зменшилася на 2487 чоловік.

Чисельність громадян, охоплених активними заходами сприяння зайнятості населення склала 10533 чоловіки, у тому числі 6226 осіб були працевлаштовані, що менше проти відповідного періоду минулого року на 3245 чол., 2201 особа проходили професійне навчання, що менше, ніж у І кварталі 2005 року на 219 осіб, 2106 безробітних брали участь у оплачуваних громадських роботах, що менше, ніж у попередньому році на 738 осіб.  Охоплено активними заходами 23,3% незайнятого населення, що користувалися послугами служби зайнятості.

На зменшення показників щодо надання соціальних послуг незайнятому населенню у порівнянні з відповідним періодом минулого року вплинуло ряд факторів: зменшення чисельності незайнятих громадян, що користувалися послугами служби зайнятості; збільшення чисельності безробітних, жителів сільської місцевості; сезонність роботи сільськогосподарських підприємств; недостатність робочих місць для працевлаштування жінок; дисбаланс попиту та пропозиції робочої сили на ринку праці; низький рівень запропонованої заробітної плати вільних робочих місць.

Станом на 01.04.2006 року на обліку в центрах зайнятості перебувало 32446 незайнятих громадян, у тому числі мали статус безробітного
31716 чоловік, у порівнянні з початком року чисельність безробітних збільшилася на 1995 осіб. Отримували допомогу по безробіттю 22705 чоловік.

За січень-березень 2006 року створено 7013 нових робочих місць при плані на рік 27000. За цей же період було ліквідовано 4200 робочих місць. Фактично створено нових робочих місць 2813, при цьому виконання завдання на 2006 рік становить 10,4%.

Протягом І кварталу 2006 року більше 3 тис. роботодавців надали інформацію про вільні робочі місця. Кількість зареєстрованих вакансій склала 15,4 тис. Укомплектовано протягом звітного періоду 6,1 вільних робочих місць. Більше 2 тис. роботодавців укомплектували вільні робочі місця. Навантаження на одне вільне робоче становить 8 осіб.

Особливістю зареєстрованого ринку праці області у 2006 році є зменшення загальної чисельності безробітних громадян та збільшення безробітних громадян, жителів сільської місцевості. Протягом І кварталу 2006 року надано статус безробітного 4350 жителям сільської місцевості. Станом на 01.04.06 перебувало на обліку у службі зайнятості 13239 безробітних, мешканців села, що у загальній чисельності безробітних складає 41,7% (станом на 01.04.05 цей показник складав 12203 особи і 37,5%)

Протягом І кварталу підвищували кваліфікацію за напрямками "Основи підприємницької діяльності" та "Організація фермерського господарства" 171 особа, у тому числі "Організація фермерського господарства" – 14 безробітних, 388 безробітних навчалися за професіями, що сприяють самозайнятості.

Відкрили власну справу за сприянням служби зайнятості 143 особи, працевлаштовані на умовах надання дотацій роботодавцям 255 безробітних.

 Грошові доходи населення

 В області зберігається позитивна динаміка зростання доходів населення. Номінальна середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника за січень-лютий 2005 року збільшилась порівняно з відповідним періодом минулого року на 40,3% і становила 729,3 грн. За розміром вона перевищила прожитковий мінімум для працездатної особи на 154,5% та мінімальну заробітну плату в 2,1 раза.

Найнижчий рівень середньомісячної заробітної плати за видами економічної діяльності у сільському господарстві – 365 грн. (48,9% до середнього рівня по економіці), а найвищим – у працівників, зайнятих транспортуванням трубопроводами 3219 грн. Коефіцієнт співвідношення між найвищим та найнижчим рівнями заробітної плати по видах економічної діяльності становив 8,8 раза.

Підвищення розміру заробітної плати відбулось на підприємствах усіх видів економічної діяльності, по всіх містах і районах області на 23,9 – 50,7% .

Найвищій розмір заробітної плати у працівників міст Охтирка (1024 грн.), Суми (927 грн.), Конотоп (886 грн.), Глухів (801 грн.), Тростянецького (766 грн.), Ямпільського (653 грн.) та Охтирського (637 грн.) районів. Найнижчий розмір заробітної плати у Глухівському (443 грн.), Недригайлівському (447 грн.), Л.-Долинському (450 грн.) та Роменському (461 грн.) районах.

В цілому по області у лютому 2006 року показник співвідношення заробітної плати і розрахункової величини прожиткового мінімуму для працездатних осіб становив 154,5% (у лютому 2005 р – 117,7%).

Фонд оплати праці за лютий поточного року збільшився до відповідного минулорічного періоду на 34,9% і склав 226,3 млн.грн.

За статистичними даними заборгованість із заробітної плати станом на 01.03.06 складала 37,4 млн.грн., в тому числі на економічно активних підприємствах – 17,6 млн.грн. За оперативними даними станом на 01.04.06 заборгованість зменшилась на 830 тис.грн. За темпами погашення боргів у лютому поточного року на економічно активних підприємствах область посіла 15 місце в Україні.

За галузями економіки найбільша частка боргу зосереджена в сільськогосподарському секторі (9,2 млн.грн., або 52,3%).

З початку року відбулося зростання боргів по виплаті заробітної плати у 4 містах та 9 районах області. Найбільше зростання боргів по виплаті заробітної плати з початку року спостерігається у містах Суми (в 1,9 раза), Глухів (в 2,6 раза), Охтирка (в 2,8 раза) та Ямпільському (+70,9%), В.-Писарівському (+44,6%), Кролевецькому (+40,4%), С.-Будському (+39,2%) районах.

Значно зменшено борги по виплаті заробітної плати з початку року у м.Конотоп (–81,2%), Конотопському (–81%), Путивльському (–66,4%) та Краснопільському (–54,3%) районах.

В той же час, відставання від графіка погашення боргів в цілому по області за лютий 2006 року склало 3,7 млн.грн. (11%).

 Соціальний захист населення

 Мережа територіальних центрів соціального обслуговування надають понад 40 видів соціальних послуг 22,7 тис. одиноких громадян похилого віку, інвалідів.

Державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам протягом січня–лютого 2006 року надано на загальну суму 12,4 млн.грн.

У поточному році виплачено збільшений розмір одноразової допомоги при народженні дитини 690 незастрахованим особам.

Станом на 1 січня 2006 року в області налічувалося 7 будинків сімейного типу та 2 прийомні сім’ї, в яких виховується 76 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Крім того, 6 дітей знаходяться під опікою у матері-вихователя, на яких вона отримує відповідну допомогу. Протягом I кварталу 2006 року державна соціальна допомога призначена на 72 дитини на загальну суму 248,4 тис.грн.

Фізичним особам, які надають соціальні послуги, призначено 2,2 тис. компенсацій на загальну суму 233,4 тис.грн., при цьому існує заборгованість з цих компенсацій – 184,5 тис.грн., у тому числі за 2005 рік – 28,2 тис.грн.

У І кварталі поточного року від Міністерства праці та соціальної політики одержано 268 путівок для санаторно-курортного лікування ветеранів війни (на суму 180,8 тис.грн.).

З метою соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей з 1 квітня 2005 року створений притулок для осіб, які не мають постійного місця проживання, в якому щоденно обслуговується 20 осіб. На утримання притулку на поточний рік передбачено 134,7 тис.грн. Проте в інших районах та містах питання створення спеціалізованих закладів для бездомних громадян до цього часу не вирішено.

Обсяг фінансування програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2006 рік складає 17,6 млн.грн. Станом на 01.04.06 профінансовано 5,3 млн.грн., заборгованість за всіма програмами складає 1 млн.грн.

В 2006 році загальний обсяг субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг складає 95,4 млн.грн. Профінансовано пільг та субсидій на суму 6,2 млн.грн. на житлово-комунальні послуги. Виплачено 0,8 млн.грн. призначених субсидій на тверде паливо та скраплений газ.

 Пенсійне забезпечення

 У січні-березні 2006 року від платників області до Пенсійного фонду надійшло 241,8 млн.грн. власних доходів. Планові показники власних надходжень, при темпі росту до відповідних минулорічних показників 141,1%, виконано на 101,6%.

На виконання рішень Уряду та положень Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" проведено 5 перерахунків розмірів пенсій. При цьому, середній розмір пенсії зріс з 392,78 грн. до 405,18 грн.

Профінансовано виплату 454,7 млн.грн. пенсій та допомог, що становить 100% від потреби.

Сьогодні більше 103 тис. пенсіонерів одержують пенсії через банківські рахунки, що дозволило скоротити видатки бюджету Фонду за 3 місяці 2006 року на 1,3 млн.грн. Питома вага кількості пенсіонерів, які отримують кошти через вкладні рахунки, постійно зростає і на сьогодні становить 27,7%.

Поряд з тим зросла заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування з 45,8 млн.грн. на початок року до 48,6 млн.грн. на 1 квітня поточного року. 

Погіршився стан розрахунків з бюджетом Пенсійного фонду підприємств аграрного сектору. Значна частина сільськогосподарських товаровиробників протягом січня-лютого поточного року ухилялася від сплати платежів до Пенсійного фонду.

З початку 2006 року від платників фіксованого сільськогосподарського податку недоотримано 595,1 тис.грн., що призвело до зростання боргових зобов’язань до 4,6 млн.грн.

Найбільші обсяги заборгованості обліковуються за боржниками  Недригайлівського (988,3 тис.грн.), Білопільського (847,4 тис.грн.), Сумського (574,6 тис.грн.), Л.-Долинського (512,6 тис.грн.) та Роменського (321,1 тис.грн.) районів області.

Крім того, бюджету Фонду підприємствами аграрного сектору не  відшкодовано 291,9 тис.грн. виплачених пенсій, які були призначені працівникам на пільгових умовах за списками № 2, що призвело до зростання заборгованості до 2 млн.грн.

 Житлово-комунальне господарство

 Станом на 01.01.06 в області діє 72 об'єднання співвласників багато поверхових будинків (ОСББ). За І квартал поточного року створено 2 об'єднання в містах Тростянець, Суми. Проводиться робота по створенню об'єднань у містах Конотоп , Шостка, Глухів.

Продовжується робота з власниками приватизованих квартир в одноповерхових малоквартирних житлових будинках щодо передачі їм у власність будівлі або частки, у 2005 році таких будинків передано 128.

За результатами проведених конкурсів до обслуговування громадського та житлового фонду місцевих рад залучено 43 приватних підприємства, якими обслуговується 90% житлового фонду місцевих рад.

На модернізацію житлового господарства у 2006 році передбачається близько 6 млн.грн., фактично виконано робіт по утриманню житлового фонду у першому кварталі 635 тис.грн., введено 4,5 тис.кв.м житлової площі після капітального ремонту.

Гострою проблемою у житловому господарстві стоїть експлуатація ліфтів. Із 1409 ліфтів 287 відпрацювали встановлений для них термін експлуатації та потребують модернізації, а у 2006 році ще 70 ліфтів доповнять цей список.

В зсувонебезпечних районах області знаходяться 25 житлових будинків, в яких проживає 38 сімей, в тому числі в м. Ромни 11 будинків – 23 сім’ї, м.Путивль 14 будинків – 15 сімей. Для ліквідації наслідків та організації комплексу протизсувних заходів передбачається освоїти 6,8 млн.грн., освоєно в І кварталі 135 тис.грн.

За І квартал поточного року проведено ремонтних робіт на внутрішньоміських дорогах на площі 26 тис.кв.м.

Для забезпечення належного рівня функціонування об’єктів благоустрою у 2006 році заплановано використати 9,9 млн.грн., за І квартал поточного року освоєно 784 тис.грн.

З метою виконання заходів по енергозбереженню виконані роботи по встановленню і введенню в дію станції управління на водозаборі смт Краснопілля. Придбано 10 нових тролейбусів, на яких зменшено споживання електричної енергії.

Вартість житлово-комунальних послуг у І кварталі зростала повільними темпами. Середньообласний рівень тарифів на послуги теплопостачання підвищився на 1,8%, водопостачання – на 2%, утримання житла – на 2,1%, вартість послуг з водовідведення не змінилася. Проте з урахуванням подорожчання природного газу тарифи на послуги з теплопостачання потребують підвищення до економічно обґрунтованого рівня в середньому на 24%.

Здоров’я населення

 Протягом січня-лютого 2006 року галузь охорони здоров’я профінансовано в обсязі 45,5 млн.грн., що становить 80,3% від затвердженого плану. Збільшилось фінансування в розрахунку на одного мешканця і склало 37,8 грн., а разом з позабюджетними коштами 40,4 грн., в тому числі по містах та районах області 23,2 грн.

У січні-лютому 2006 року збільшились витрати на безкоштовне харчування дітей перших трьох років життя з малозабезпечених сімей до 35,8 тис.грн. за січень-лютий 2006 року (січень-лютий 2005 року –
27,5 тис.грн.), що в розрахунку на одну дитину становить 53,6 грн.

Протягом І кварталу 2006 року отримано за рахунок коштів Міністерства охорони здоров’я медикаментів та обладнання на загальну суму 3,3 млн.грн.

10 березня 2006 року за участю Президента України відбулося урочисте відкриття нового стаціонарного відділення обласного кардіологічного диспансеру, для функціонування якого в 2006 році передбачено
3,8 млн.грн., в тому числі на медикаменти 164,1 тис.грн., на харчування – 189,2 тис.грн., медобладнання – 1,3 млн.грн.

В області діє 17 лікарняних кас, членами яких стали 46432 чоловіка, або 3,8% населення області (січень-лютий 2005року – 45670 чоловік, або 3,7%). Внески та надходження до лікарняних кас склали 361,9 тис.грн (січень-лютий 2005року – 504,2 тис.грн). Медичну допомогу отримали 2610 чоловік на загальну суму – 318,5 тис.грн. (січень-лютий 2005року – 2544 чоловік на загальну суму 718,6 тис.грн.).

В області функціонує 842 заклади охорони здоров’я. Кількість обласних закладів протягом І кварталу не зменшилась. Кількість ФАП та ФП на 01.04.06 складає 557. Кількість лікарняних ліжок залишилась на рівні минулого року і складає 10844.

В області продовжується робота по впровадженню сімейної медицини. Протягом І кварталу відкрито 4 амбулаторії сімейного лікаря, 1 з яких – на базі ФАПу.

В лікувально-профілактичних закладах області працюють 185 сімейних лікарів, забезпеченість становить 1,5 на 10 тис.нас., або 4,8 на 10 тис. прикріпленого населення.

За І квартал 2006 року збільшився показник народжуваності та склав 1,9 на 1000 населення (І кв. 2005 року – 1,7 на 1000 населення). При цьому показник смертності зменшився та склав 4,9 на 1000 населення (І квартал 2005 року – 5,2 на 1000 населення).

Також вдалось поліпшити надання медичної допомоги дітям, що вплинуло на значне зниження у звітному періоді малюкової смертності – з 9,4 у 2005 року до 6,8 у І кварталі 2006 року на 1 тис. народжених живими.

Поряд з цим, набуває загострення ситуація із захворювання на туберкульоз, яка зросла з 55 на 100 тис.населення до 59,1.

Залишається в області складною ситуація з ВІЛ інфекціями СНІДу. Станом на 01.04.06 захворюваність на СНІД складає – 9,5 на 100 тис.нас. (Україна – 27,7 на 100 тис.нас.). В І кварталі 2006 року захворюваність на СНІД зросла в порівнянні з відповідним періодом 2005 року з 0,4 до 1,1 на
100 тис.нас. (Україна – 8,92 на 100 тис.нас.).

 Освіта

 Не зважаючи на значне зменшення учнів шкіл у 2005/2006 навчальному році в порівнянні з минулим (на 9 тис.чол.), не припинена діяльність жодного загальноосвітнього навчального закладу І-ІІІ ступенів, збережені робочі місця педпрацівників.

В області функціонує 415 дошкільних навчальних закладів (159 – у містах, 256 – у селах), в яких отримують дошкільну освіту 28,4 тис. дітей (у містах – 23,3 тис., у селах – 5,2 тис.). Також на базі загальноосвітніх шкіл функціонує з різним режимом перебування 149 дошкільних груп, які відвідують 1,8 тис. дошкільників. Всього по області охоплено дошкільною освітою 62,3% дітей від їх загальної кількості (по Україні – 50%). У 2006 році визначено тенденцію щодо збільшення кількості закладів "школа-дитячий садок". На 01.04.06 їх чисельність складає 110.

Здійснюється робота щодо реалізації пілотного проекту "Школа майбутнього". У січні 2006 року на базі заміського табору "Зоряний" ВАТ "Сумихімпром" створено обласну гімназію–інтернат для талановитих та творчо обдарованих дітей сільської місцевості.

На виконання обласної програми "Шкільний автобус" у І кварталі поточного року не було придбано жодного автобуса. Поряд з цим, організованим підвезенням охоплено 7080 учнів, або 89,5%, що на 0,8% більше, ніж на початок року. Повністю забезпечені підвезенням учні сільських шкіл у Конотопському, Путивльському, С.-Будському, Сумському, Шосткинському районах.

У загальноосвітніх навчальних закладах налічується 3242 сучасні комп’ютери, при потребі – 3739. Рівень комп’ютеризації становить 86,7%, що на 15% більше до відповідного періоду минулого року. У І кварталі 2006 року для шкіл придбано 87 комп’ютерів за рахунок залучених коштів.

У 18 загальноосвітніх школах-інтернатах навчається 2899 учнів, із них   1006 діти-сироти. У порівнянні з 2005 роком, фінансування інтернатних закладів збільшилося на 11086,5 тис.грн. і становить 44213,5 тис.грн. Станом на 31.03.06 профінансовано 9343,1 тис.грн. (100% до запланованих на І квартал).

В області функціонують 9 вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації та 23 заклади І-ІІ рівнів акредитації (в тому числі один приватний), у яких здобувають освіту відповідно 47337 та 18551 осіб.

 Культура

 Протягом І кварталу поточного року у закладах культури проведені капітальні та поточні ремонти на загальну суму 72,5 тис.грн., в тому числі на ремонтні роботи опалювальних систем, котелень використано 30,5 тис.грн.

Залишається невирішеною проблема опалення сільських закладів культури, так з 946 приміщень опалюється лише 498 (53% від загальної кількості приміщень). Найгірше становище з опаленням у районах: Буринському (22% приміщень опалюються), Роменському (25%), В.-Писарівському (35%), Путивльському (36%).

Станом на 01.04.2006 року в закладах культури області переведено на повні ставки 64 працівника (100% до плану на І квартал).

Протягом І кварталу збільшено суми надходжень від платних послуг – 1132 тис.грн. (на 130,5% більше, ніж у 2005 році). Завдяки цьому зріс показник наданих платних послуг на одного мешканця області – 0,91 грн., що на 0,21 грн. більше, ніж у 2005 році. При цьому, значну роль в збільшенні надходження позабюджетних коштів відіграє поступове зміцнення матеріально–технічної бази закладів галузі.

 Фізичне виховання та спорт

 Станом на 01.04.05 до занять фізичною культурою і спортом залучено понад 220,6 тис.чол., або 17,7% населення області, що на 0,13% більше ніж на відповідну дату минулого року.

В області працює 52 дитячо-юнацькі спортивні школи та школа вищої спортивної майстерності, до занять в них залучено понад 19,2 тис. дітей, підлітків та молоді, що становить 13% до загальної кількості учнівської та студентської молоді (при завданні на 2006 рік 12%).

На сьогодні до послуг населення 77 спортивних клубів різних форм власності та спрямованості, з яких 33 дитячо-підліткових. Майже на чотири тисячі чоловік збільшилась загальна кількість осіб, залучених до занять у клубах і становить 15,4 тис. чоловік.

Протягом І кварталу поточного року разом з федераціями з видів спорту проведено 19 обласних змагань з 14 видів спорту.

Збірні команди області прийняли участь у ІV літніх спортивних іграх молоді України з боротьби самбо та дзюдо, важкої атлетики, спортивної акробатики.

За І квартал 2006 року збірні команди області та представники Сумщини у складах збірних команд України прийняли участь у 35 всеукраїнських та 14 міжнародних змаганнях, де завоювали 199 медалей, в тому числі 62 золотих, 63 срібних, 74 бронзових.

Разом з тим, досі не вирішено питання відкриття центрів фізичного здоров’я населення "Спорт для всіх" у містах Ромни та Охтирці, в Білопільському, Буринському, Кролевецькому, Путивльському, С.-Будському, Тростянецькому та Ямпільському районах, хоча питання їх відкриття розглядалося на сесіях міських та районних рад по затвердженню бюджетів на 2006 рік.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg