Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow ЦАР, ЛІСІВНИК... І ПЕРШИЙ СЕКРЕТАР
ЦАР, ЛІСІВНИК... І ПЕРШИЙ СЕКРЕТАР Печать
Автор Город А   
25.01.2006 г.
ImageМинулого року, в одному з номерів газети, Охтирська міська організація Української народної партії оголосила про проведення конкурсу на краще знання історії нашого міста.
У цьому конкурсі перемогли: філія № 2 дитячої міської бібліотеки, учениця школи № 2 Аліна Мотренко, краєзнавець Євген Мегера.

Охочім пропонувалося декілька номінацій, зокрема:
Назвіть людей, які зробили найбільший внесок у розбудову нашого міста.
Саме на це питання дає відповідь переможець конкурсу Мегера Євген Олексійович. Роботи інших переможців будуть надруковані у наступних номерах газети.

1. Цар Петро І - 1716 року наказав налагодити на Слобожанщині виробництво тютюну. Вибір випав на Охтирку. Через 2 роки тут було засновано першу в Росії тютюнову мануфактуру. На той час це було досить велике підприємство.

2. Імператриця Єлизавета Петрівна - згідно "Височайшого Указу" якої у м. Охтирці було побудовано Покровський собор (1751 р.).

3. Майстер по геральдиці Симон Бекенштейн, який був автором герба м. Охтирки. У 1781 році було затверджено герб Охтирки - на голубому фоні золотий хрест з падаючими на нього променями сонця. Герб міста зберіг свій вигляд і сьогодні.

4. Цар Олексій Михайлович - його спеціальна грамота звільняла Охтирку від податків на різні промисли. Пільги полегшували до певної міри життя вірних стражів Московської держави. Одночасно вони позитивно впливали і на економічний розвиток краю, зокрема, ремесел і торгівлі.

5. Архітектор П. Ярославський - спроектував міську магістраль - вулицю ім. Леніна.

6. Лісівник Шаталов А.В. -завдяки його ентузіазму було здійснено зелене обрамлення міста. Майже з усіх боків нині до Охтирки горнуться ліси, тоді як більше сотні років тому на місто із західного боку наступали сипучі піски, погрожуючи поглинути вулиці міста, а потім і багатий чорнозем, що починається відразу за містом зі сходу. Це вважається одним з найбільших надбань нашого міста.

7. Видатний український актор А.М. Буцма - взяв безпосереднє шефство над Охтирським робітничо-селянським театром ім. Т.Г. Шевченка. Він особисто виконав декілька ролей у виставах цього театру. Становлення театру тісно пов'язано з ім'ям цього актора.

8. Мішечкін О.Я. - голова Охтирської міської ради, доклав багато зусиль до значного покращання благоустрою міста. В центральній його частини був посаджений парк ім. 40-річчя Комсомолу. У парку були: прекрасні літній кінотеатр, танцювальний майданчик, човни, ресторан "Поплавок", асфальтовані доріжки, квітники, н.а території парку були встановленні різні статуї. Це було улюблене місце відпочинку мешканців міста.

9. Коник П.А. - 1й секретар Охтирського міськкому Компартії України. За час його роботи немало було зроблено для економічного та соціального розвитку міста. Він доклав багато зусиль для того, аби місто набуло статусу міста обласного підпорядкування.

10. Шевченко С.Я. - голова Охтирської міськради. Він сприяв розвитку будивельної галузі. А це дало можливість розширенню житлового будівництва, здійснено будівництво у місті каналізації, водяних свердловин.

11. Гафанович З.П. - директор заводу всесоюзного зна-чення "Промсв'язок" (нинішній "Нафтопроммаш"). Під його керівництвом завод набрав неабиякого свого розвитку. Це і розширення виробництва, будівництво житла, був побудований прекрасний Палац Культури, база відпочинку, заводоуправління, інженерний корпус. При ньому почав працювати і отримав розвиток опорний пункт УЗПІ.

12. Рапій Р.К. - начальник Охтирського НГВУ. Він виділяв багато коштів для благоустрою міста. Побудований прекрасний стадіон, спортзал з басейном. Роман Костянтинович багато сприяв реставрації Покровського собору. Нарешті - футбольна команда "Нафтовик" - спортивна візитна картка НГВУ.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg