Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Район arrow Районна рада розбиралась із земельними питаннями
Районна рада розбиралась із земельними питаннями Печать
Автор ГородА   
14.12.2021 г.



На профільній комісії розглядали питання незаконного використання землі в комерційних цілях на території Охтирського району

24 листопада в Охтирській районній раді засідала постійна комісія з питань депутатської етики, регламенту, правопорядку та територіального устрою.

Головною темою засідання було незаконне використання землі у комерційних цілях. 

Окрім представників райради з болючим питанням розбиралися керівництво Охтирської та Тростянецької поліції, інші посадовці, хто мав здійснювати контроль.

Першим заслухали представника Головного управління Держгеокадастру у Сумській області Андрія Матвіїва.

Заступники голови райради Юрій Слабоспицький та Валерій Партала, які знаходилися у президії, проявляли найжвавішу активність у розгляді кожного питання порядку денного.

Спочатку розглянули самовільне зайняття земельних ділянок природно-заповідного фонду на території Великописарівської селищної ради - землю використовували для сільськогосподарських потреб та с/г будівництва. Це питання об’єднали з інформацією про розслідування зловживань посадовців Великописарівщини.



Начальник Охтирського ВП ГУНП в Сумській області Руслан Кладько докладно проінформував про хід справи. Також його попросили прокоментувати стан розгляду звернення щодо незаконної діяльності підприємця в с. Гнилиця. Під час рейду чиновників райради, в печах бізнесмена випалювалося деревне вугілля. Кладько повідомив, що на час прибуття поліції печі вже були погашені, втім правоохоронці встановили інші порушення.

Слабоспицький наголосив, що райрада хоче не забороняти комерційну діяльність, а навпаки всіляко сприяти бізнесу. Але ж і підприємці повинні не покидати правову площину та вчасно сплачувати податки. Для Груньскої ОТГ, де порожній бюджет, кожна копійка в нагоді. 

Якщо до Охтирської поліції особливих претензій керівництво району не висувало, то до тростянецького колеги Кладька – їх було з горою. Навіть погрожували звернутися до внутрішної безпеки поліцейського департаменту.

Заслуховування Володимира Богачова нагадувало смаження на вертелі. Його засипали питаннями, проблемами, звинуваченнями.

Партала керував демонстрацією фото і відео доказів. Навіть скрито записану розмову з одним зі стражів порядку дали прослухати загалу. Слабоспицький наголошував, що за умови, коли тростянецькі полісмени не вбачають складу злочину при наявності такої доказової бази – слід залучати помічників з обласного центру.

Довго розбиралися з незаконною господарською діяльністю на ставку Діброва біля села Криничне. Хоч там досі стоїть вагончик, але воду зі ставка (для вилову риби) спустити не дали. Слабоспицький переконаний, що районною радою водойма збережена не завдяки тростянецькій поліції, а попри її бездіяльність. 

Декілька питань самозахоплення землі на території Тростянецької територіальної громади стосувалося висіву різних агрокультур. Виявили ці порушення перед збором врожаю. Однак, самозахоплення відбулося набагато раніше, коли засівали поля. Коли за правопорушення мали накласти покарання, раптово частку зі згаданих ділянок отримали деякі мешканці Тростянеччини. Слабоспицький припустив, що скоріше за все ці люди навіть не знають свою ділянку, а задіяна схема нагадує земельну оборудку.



Ще більше додала жару розбірка, звідки береться пісок в Тростянеччині. Окрім одного законного кар’єру, який пов’язують з колишнім мером Охтирки Ігорем Алєксєєвим, більше в районі узяти піску немає де. Але ж його беруть! Управлінці райради задокументували розробку кар’єру в селі Станова. Однак працівник Тростянецької поліції пояснив, що довести нічого неможливо. А на відео, де працює екскаватор  –  водій тестував ківш. В.Партала докинув звинувачень у відсутності контролю за здійсненням незаконної господарської діяльності біля с. Білка. Знову ж таки, мова велася про випалювання деревного вугілля. Екологічні вимоги до даного процесу високі, можливо тому виробники обирають «партизанський» метод.

Чи не найбільшою проблемою, порушеною на комісії, став майданчик, де збирають тверді побутові відходи з м.Тростянець. На майданчику для збору ТПВ дозволяється зберігати сміття, доки його не вивезуть на переробку. Зробити це потрібно протягом року. Але його використовують як полігон для захоронення. За словами Партали, на дні ярка, на глибині менше 2 м, проходять джерельні води. Тому захоронення ТПВ неминуче призведе до отруєння навколишніх колодязів. 

Керівний склад райради також турбувала доля сортувальників сміття. Представники найнезахищених категорій населення, заробляючи невідомо кому бариші, виконують небезпечну роботу без засобів захисту з численними порушеннями санітарних норм і правил. На думку президії зібрання, тростянецькій поліції потрібно сумлінніше виконувати свої обов’язки, аби нагальні проблеми вирішувалися оперативно. 

За підсумками комісії було помітно, що співпраця з тростянецькою поліцією не клеїться. Поліціянт апелював до того, що на деякі питання з ходу відповісти важко, а попри запевнення Слабоспицького, що порядок денний направили усім завчасно -  до Тростянця він ніби не дійшов. А робота відділом поліції ведеться. Наступного разу будуть представлені вичерпні пояснення на кожну з порушених тем.

 

Андрій Міхєєв


 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg