Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Науковці Гетьманського НПП ділилися результатами досліджень
Науковці Гетьманського НПП ділилися результатами досліджень Печать
Автор Админ   
27.05.2021 г.



Науковці Гетьманського НПП ділилися результатами досліджень на конференції "Актуальні проблеми дослідження довкілля"

 Наукові конференції - це коли вузькопрофільні фахівці збираються обмінятися підсумками своїх досліджень. Під час конференції не лише заслуховуються доповіді, точаться дискусії, проводяться екскурсії, відвідини музеїв, лабораторій. А у випадку цьогорічної міжнародної конференції "Актуальні проблеми дослідження довкілля", котра відбулася на базі Сумського державного педагогічного уніварситету ім. А.С. Макаренка 25-27 травня, організоване виїздне засідання в Гетьманському НПП. Це вже дев'ята подібна конференція і стає доброю традицією виїзд науковців до нашого нацпарку. Сумський педагогічний університет є науковим куратором Гетьманського НПП, науковці вишу проводять на його території дослідження та із задоволенням діляться їх підсумками на подібних заходах.

Отже, Охтирка, будинок культури і численні гості мають можливість з перших вуст дослідників довідатися про цікавинки природи Гетьманського НПП. 

Про місію національних парків для територіальних громад розповів С.М. Панченко в аспекті досвіду інших заповідних територій. З його виступу дізналися, що в Україні є багато прикладів, коли громади з власної ініціативи намагаються допомагати в розвитку заповідних територій - організовують мистецькі заходи на їх підтримку, розміщують інформаційні стенди, навіть організовують візит-центри або навіть книги видають.

   М.П. Книш свою доповідь присвятив актуальності збереження лук, наскільки важливо для них викошування та випасання. При цьому важливо дотримуватися норм кількості худоби на площу або термінів сінокосіння. Як не дивно, але різноманіття птахів зростає, коли луки регулярно використовуються, а особливо коли чергуються з водоймами та перелісками.

   О.Ю.Акулов розповів про свої враження від національних парків Сумщини, Чернігівщини та Харківщини і на цьому фоні підкреслив, що Гетьманський НПП відзначається витягністю і фрагментованістю, до його складу не увійшли ліси і балки, що відзначаються високим різноманіттям грибів - об'єктів його досліджень. Втім, це не завадило на території Гетьманського НПП виявити два нові для науки види - Hypomyces gamsii та Stylonectria hetmanica. Видова назва останнього походить від назви Гетьманського НПП.

   О.С. Данильченко загострила увагу слухачів на проблемах р. Ворскла. Вона на собі відчуває зміни клімату та вплив господарської діяльності людини. Перерозподіл опадів, тенденцію до посилення кількості сильних злив на фоні тривалих періодів посух. Посиленню ерозії та замуленню річки сприяє висока розорюваність басейну Ворскли. Тому важливо зберігати прибережні заплавні землі - невеличкий буфер для річки. Після виступу жваво обговорили причину повені в Охтирці два роки тому, що підкреслило наскільки актуальною для мешканців краю є проблема річок.

   На продовження теми річок презентована інформація від Ю.К. Куцоконь про рідкісних видів риб Ворскли. Всього за останні роки зареєстровано 26 видів риб. Бракує надійнихних даних щоб оцінити стан популяції холоднолюбів стерляді та миня. Загалом добре представлені рідкісні види, що полюбляють ділянки із швидкою течією - бистрянка руська та ялець, занесені до Червоної книги. Загалом різноманіття риб Ворскли високе, річка в межах Гетьманського НПП є достатньо придатною для забезпечення їх високої чисельності.

   О.М.Дугіна розповіла про різноманіття видів бджіл - важливих запилювачів диких і культурних рослин. Зупинилася на загрозах - розорюванні ділянок природної рослинності, застосуванні отрутохімікатів. Особливо натхненно розповідала про харчові уподобання і способи життя цих неймовірних комах.

У вестибюлі будинку культури була влаштована виставка книг та інформаційних матеріалів на природоохоронну тематику, банер, де представлено мережу природно-заповідних установ північного сходу України. На гостей чекала екскурсія Охтиркою та городищем у с. Боголюбове.

   Захід сприяв зміцненню контактів між Гетьманським НПП та парнерськими організаціями Охтирщини, обласного центру та Харкова, з'явилися нові ідеї і будемо працювати над їх втіленням, щоб за два роки доповісти про результати вже на десятій конференції "Актуальні проблеми збереження довкілля".

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg