Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Як реанімувати село
Як реанімувати село Печать
Автор О.Тиха   
22.03.2021 г.



З чого починається вимирання села? Насамперед, зі зникнення життєвих умов, необхідних для нормального існування людини. Таких умов, які б задовольняли її, як зовнішньо-матеріальні потреби, так і потреби в духовному, естетичному, культурному та просвітницькому розвитку. Ті потреби, які б запалювали в середині людини прагнення до чогось нового, стимулювали її на якісь дії, давали надію і можливість реалізувати себе.

Бо саме до цього кожна людина, яка представляє у селі клас «інтеліґенція» прагне, і саме ці люди являються новаторами, рушійною силою всіх позитивних змін у селі, джерелом ідей та конкретних дій. 

Без таких людей неможливий розвиток сільської місцевості, особливо якщо стимулювання «підйому» даних територій є в пріоритетах у держави лише на папері. І це дуже сумно. Паралельно із відтоком інтеліґенції відбувається активний відтік молоді. Квітучі села перетворюються на пустки, напівзруйновані хати з порожніми сумними вікнами-глазницями, в яких бачиш лише пустоту. Пустка, байдужість, замкнутість, безініціативність оселились в серцях тих поодиноких людей, що залишаються доживати віку у сільській місцевості.   



Стара Іванівка Староіванівського старостинського округу, на жаль, не стала виключенням. За довгі роки безвідповідального ставлення колишнього керівництва села воно перетворилося на віддалений населений пункт, куди навіть перевізники (за гроші!) часто відмовляються їхати, а люди стали ув'язненими у безперервній тиші, бо там не вирує життя: воно завмерло! Зараз село радіє від найменшої позитивної події. Але таких нагод майже немає. Цю ситуацію міг би трошки порушити святковий захід під назвою «Проводи зими», але на жаль, у зв'язку із погіршенням ситуації по поширенню COVID-19, його відмінили. 

Та люди вже так втомилися від нестерпної тиші, що згуртувавшись, зробили справжній «прорив» в контексті культурного життя у своєму селі! Вони власними силами, за фінансової підтримки підприємця Олега Ващенка та депутатів Охтирської міськради – Сергія Мандрики, Ігоря Басанця, Олега Погорєлова та при сприянні нашого старости Романа Теслі організували прекрасне свято. Дійство відбувалося на свіжому повітрі, з дотриманням безпечної відстані. На заході були сформовані чудові фотозони. Самими мешканцями зварена святкова польова каша, яку безкоштовно роздавали всім присутнім, а також була проведена імпровізована культурно-розважальна програма. Люди нарешті відчули себе хоч на декілька годин такими, якими вони були до занепаду села, а гарні фото залишаться на довгі роки, як пам'ять про їх нестримну жагу до змін. 

Звісно, таке свято не вирішило всіх проблем Старої Іванівки, але воно зробило людей трохи щасливішими – і це вже значне досягнення! Сподіваюся, багатьом староіванівцям захочеться знову пережити приємні емоції, як на Масляну, і вони почнуть активніше брати участь у організації подібних заходів. Щоб у селі відбулися кардинальні зміни, потрібно кожному хоча б на трішечки змінити себе, стати більш активним у прагненні до кращих умов життя! 

Оксана Тиха, директор Староіванівського будинку культури 


 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg