Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Допомагаємо знайти роботу попри кризу - Г.Бондаренко
Допомагаємо знайти роботу попри кризу - Г.Бондаренко Печать
Автор ГородА   
01.03.2021 г.



Прокоментувати ситуацію з безробіттям ми попросили заступника директора Охтирської міськрайонної філії Сумського обласного центру зайнятості (ОМФ СОЦЗ) Ганну Бондаренко

Через пандемію люди масово втрачали і продовжують втрачати роботу. Наш регіон, часом, не став виключенням?

Бондаренко Г.О.: - Статистика свідчить, що у 2020 році рівень зайнятості скоротився в усіх районах та містах серед усіх вікових груп населення. Ні наше місто, ні Сумська область, на жаль, не стали виключенням у цій негативній тенденції. Відповідно, підвишився попит на послуги служби зайнятості.

Втім, минулого року, незважаючи на те, що роботодавці заявляли про заплановані масові вивільнення, ОМФ СОЦЗ продовжувала працювати для громадян нашого регіону не лише як страховий фонд, а й як організація, що здатна допомогти в пошуку роботи.

Впродовж року у нас на обліку перебувало 3069 осіб, з них 2045 жителів міста. З питань працевлаштування звернулося 2245 особи, з них 1537 містян, Мали статус безробітного 2809 незайнятих громадян, з них 1843 мешканців Охтирки.

Звісно, пандемія внесла корективи у нашу роботу. центрі Зменшилася кількість робо тодавців, які співпрацювали з філіями та центрами зайня тості, різко скоротилася кіль кість вакансій базі даних філій та центрів зайнятості.

Скільком людям центр зайнятості допоміг працевлаштуватися?

Всього отримали роботу (у т.ч. до набуття статусу безробітного) 850 осіб, з них за направленням служби зайнятості та самостійно 763 особи. Фахівці служби зайнятості ретельно добирають кадри з метою їх працевлаштування на нові робочі місця з компенсацією витрат у розмірі единого внеску на загальнообов'язкове державне страхування. Це, перш за все, особи, які недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці та громадяни, які працевлаштовані суб'єктами малого підприємництва в пріоритетних видах економічної діяльності. На протязі минулого року даною послугою скористались три роботодавці і працевлаштували 5 безробітних осіб, з них 3 особи з квотної категорії населення. Взагалі ми тісно співпрацювали з 245 роботодавцями. Кількість вакансій у базі даних нашої на філії протягом року перевищувала 1 тисячу одиниць.

Які напрямки навчання (перекваліфікації) користувалися попитом?

Професійне навчання за сприяння служби зайнятості пройшли 198 безробітних м. Охтирка та району. Більшість з них навчалися в Сумському центрі професійно-технічної освіти служби зайнятості. Навчання проходило за професіями: манікюрник, перукар (перукар-модельер), продавець продовольчих товарів, електрогазозварник, оператор котельні. Підвищення кваліфікації проводилось за напрямом - постачання пари, гарячої води та кондиційованого повітря.

Чи залучали безробітних на тимчасові роботи?

До громадських та інших робіт тимчасового характеру торік було залучено 81 особа. Громадські роботи були організовані лише по Грунській сільській раді. Тимчасові роботи організовували ПСП «Жовтневе, філія «Охирський сиркомбінат», ПСП Агрофірма «Десна», ТОВ «Лімік», ПП «Базис», ТОВ «Перше травня», ПСП Агро фірма «Піонер».

Яким чином здійснюється підтримка малого бізнесу?

ОМФ СОЦЗ вживаються різні заходи щодо пом'якшення наслідків карантинних обмежень та зростання рівня безробіття, зокрема, за допомогою активних програм зайнятості. Таким чином, область залишається серед лідерів стосовно під тримки малого та середнього бізнесу на час карантину. Для 840 осіб прийнято 698 позитивних рішень про надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину відповідно до статей 47, 47 Закону України «Про зайнятість населення». 11 роботодавців для 107 найманих працівників отримали одно разову матеріальну допомогу суб'єктам господарювання нувага На початок 2020 року у нас на обліку перебувало 29 осіб з інвалідністю, з них 21 містянин. Протягом року надано статус безробітного це 50 особам. Всього користувалося послугами 74 особи з інвалідністю, з них працевлаштовано 8 осіб.

На початок 2020 року з числа внутрішньо переміще них в ОМФ СОЦЗ перебувала на обліку 1 особа. Протягом року за сприянням у працевлаштуванні звернулось 3 осо би. Станом на 1 січня 2021 року внутрішньо переміщені особи, які проживають на території міста на обліку не перебувають. Працевлаштовано 2 внутрішньо переміщені особи. Загалом, в нашому регіоні, дана категорія осіб все рідше звертаеться за по слугами до служби зайнятості. Це говорить про суспільну адаптацію громадян на нових місцях проживання. Протягом року послугами Охтирської міськрайонної філії Сумського обласного центру зайнятості скористалося 139 учасників АТО, з них 102 мешканці нашого міста. Всі мають статус безробітного та отримують допомогу. Працевлаштовано 26 осіб.

З огляду на показники Охтирки, чи можна сказати, що ми пройшли пік кризи?

Важко сказати. На початок року, то станом на 1 січня на обліку ОМФ СОЦЗ перебувало 1506 незайнятих громадян, з них 974 мешканці міста Охтирка. Статус безробітнього мають 1078 осіб, з них 656 міських жителів. Отримують допомогу по безробіттю 933 особи, з них 553 містян. Це не найкращі показники, але й далеко не найгірші.

Крім росту безробіття пандемія призвела до того, що довелося вчитися працювати у режимі карантину... Як ви звикали до протиепідемічного режиму роботи?

 

Якихось особливих складнощів не було. В період карантину служба зайнятості швидко адаптувалася до нових підходів надання послуг безробітним. Відпрацьована система дистанційного при йому громадян і підбір їм роботи. Впроваджені нові електронні сервіси. Такі, як реєстрація в центрі зайня тості за допомогою додатку «Дія», впровадження вебі нарів для надання групових послуг, особисті онлайн консультації для безробітних, електронний кабінет роботодавця та електронний кабінет безробітного.

Служба зайнятості створювалася для допомоги нашим громадянам в скрутні часи безробіття. І карантинні заходи ніяким чином на це вплинути не могли. Звісно, ми просимо звертати увагу на важливість дотримання норм безпеки як працівників ОМФ СОЦЗ, так і відвідувачів. Прості, необтяжливі заходи, покликані зберегти життя кожному з нас, нашим родинам, близьким. Цей важкий період є іспитом нашої людяності, вихованості і толерантності. Будемо уважні один до одного і будемо один одному допомогати.

Андрій Міхєєв 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg