Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Снігова королева
Снігова королева Печать
Автор ГородА   
15.02.2021 г.



Ви відразу подумали про казку Андерсена. Та казки створюють із життя. У нашому невеликому репортажі мова піде про перукарське мистецтво, якому навчають в охтирському ліцеї, а точніше в ДНЗ «Охтирський центр професійно-технічної освіти».

Так от, нещодавно я потрапила на практичне заняття групи «2-5». Учні  вже готуються до випуску і невдовзі отримають професію «перукар-модельєр-візажист». 4 лютого в них був пробний урок. Про свою групу, про навчання та про інші події розповідає майстер виробничого навчання групи«2-5».

АНАСТАСІЯ БОГАТИР

«Сьогодні у нас підготовка до державної кваліфікаційної атестації. Відточуємо свою майстерність, бо скоро моїм учням треба показати, на що вони здатні, чому навчились. І я за них відповідальна. 

Майбутні перукарі мають вивчити теорію та оволодіти навичкам перукарської справи. Для цього у навчальній програмі обов’язкові практичні заняття. У групі всього 18 учнів. І це не тільки дівчата, є двоє хлопців. Приймаємо всіх із середньою освітою. У нас навчаються і з Охтирки та району, а також із Тростянця і Великої Писарівки.

Маємо кабінет для теоретичних занять та майстерню. Практичні заняття проходять у дві зміни, оскільки для практики передбачено 9 робочих місць. Наша майстерня облаштована за останнім словом техніки. У нас такі прилади для роботи, які є не у всіх перукарнях міста. Я слідкую за новинками і стараюсь придбати все, що потрібне для перукарів та візажистів. Маємо майстерню нового покоління. У світі все змінюється, так і в  перукарській справі також. Тому треба оновлювати техніку стрижки, зачіски, бо з’являються нові, авангардні моделі. Та все ж основи залишаються основами. І їх треба найперше знати.

Наш заклад співпрацює із компанією «Nice me!». Вони поставляють нам інструменти і матеріали для навчання, як коштовно, так і безкоштовно. Також проводять майстер-класи по візажу. І це велика допомога для нашого розвитку. Нам постійно приходять запрошення на різноманітні конкурси з перукарського мистецтва та візажу. 

Мої учні брали участь у конкурсах та учнівських олімпіадах на обласному та регіональному рівнях. У минулому році на фестивалі «Мода.Sumy.Стиль» у номінації «Популяризація народних традицій» моя учениця Карина Бровко зайняла призове 1 місце. 

Також незабутнім залишився Всеукраїнський конкурс «Снігова королева», який проходив 10 грудня 2019 року. І хоча ми не здобули перемогу, ми здобули досвід. І це найголовніше. Участь у конкурсі – це комунікація з іншими учнями, майбутніми колегами, знайомства з новинками перукарської справи та візажу. Так збираємо всі новинки. Для моїх учнів участь у конкурсах – це вихід із зони комфорту і здобуття практичного та життєвого досвіду».

СТИЛЬ ЖИТТЯ

А що ж думають учні про свою майбутню професію? Я вирішила запитати у хлопця, чому він обрав таку спеціальність?

РОСТИСЛАВ ШЕЙКО: «Мені подобається спілкуватися з людьми і робити стрижки, особливо чоловічі. А перукар це поєднує. Можливо після ліцею продовжу своє навчання у Харкові. Хочеться розвиватись».

КАРИНА БРОВКО, переможниця олімпіади в Сумах: «Після школи я хотіла бути візажистом, шукала відповідні курси. Несподівано дізналась, що в охтирському ліцеї можу вчитись не тільки на візажиста, а ще й вивчити перукарське мистецтво. Вирішила спробувати. І що цікаво, коли я почала вивчати перукарську справу, мені тепер це ще більше подобається. Подобається робити жіночі зачіски. І це завжди актуально для дівчат. 

На конкурсі в Сумах потрібно було показати зачіску та макіяж, підібрати сукню та аксесуари, тобто створити образ. Ми вибрали стиль 1960-х в сучасних умовах. І були кращими. Мені сподобався підхід до роботи членів журі. Цікаво було представити свою модель по всіх критеріях, і макіяж також. Участь у конкурсі – це складно, але цікаво. Планую розвиватися у цій сфері. 

Коли твоя робота – це твоє захоплення, то це вже не робота, а стиль життя». 

ЯК  ДАРУВАТИ РАДІСТЬ

Я слухаю майстра виробничого навчання Анастасію Станіславівну та її вихованців, і розумію, що учням пощастило з учителем. Ви знаєте, тут і в кабінеті теорії, і в майстерні, так затишно і сучасно, стильно і привітно. Блиск дзеркал, запах лаку і фарби, шурхіт робочих інструментів, тихі розмови і підказки майстра… Тут хочеться затриматись і спробувати нову зачіску,  і побачити себе оновлену. Тут добра аура, яку створює майстер виробничого навчання. 

Анастасія Богатир за спеціальністю «дизайнер у сфері послуг». І вона таки стильний сучасний дизайнер. Має 6-річну практику в охтирській перукарні «Чарівний завиток». Якось потрапила у майстерню перукарів у ліцеї, сподобалось: «У вас так гарно, хоч бери та працюй». Її почули і запросили, бо якраз потрібен був майстер виробничого навчання. І от уже 3 роки пані Анастасія вчить дарувати радість людям.

Погодьтеся шановні, коли вас якісно підстрижуть, фантастично укладуть ваше волосся, а макіяж зробить вас королевою, то це ж радість надовго. 

У конкурсі «Снігова королева» брали участь Аня Івахненко, Валерія Мусієнко та Карина Бровко. Зачіску готували заздалегідь разом з Анастасією Станіславівною. Всі разом створювали образ снігової королеви кілька тижнів – планували сукню, продумували зачіску та макіяж для моделі. Зачіску назвали «Корона».

Конкурси перукарського мистецтва організовують з метою підтримки талановитої молоді, розвитку естетичного смаку і стилю серед студентської молоді. Такі події утворюють неповторну атмосферу, обмін досвідом серед конкурсантів та мотивацію прагнути більшого.

Валерія Бакуліна

ImageImageImageImageImage 


 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg