Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Спитися дозволено, скуритися – ні
Спитися дозволено, скуритися – ні Печать
Автор ГородА   
09.02.2021 г.



Чи не кожного дня суд ухвалює вироки іменем України, за якими громадян засуджують на різні строки ув’язнення. За грати відправляють охтирчан і за порушення законів щодо обігу наркотичних речовин. 

Чи переймаємося ми судовими подіями, якщо вони не стосуються нас напряму? Частіше ні. Між тим тема легалізації речовин, що містять наркотики, зокрема медичного канабісу, обговорюється у суспільстві все гучніше, а суди тим часом продовжують ухвалювати вироки за чинними законами, які канабіс (латинська назва конопель) трактують як особливо небезпечний наркотик. 

Закони треба виконувати, але законослухняність не відміняє суспільної дискусії про те, що закони можуть застаріти і не відповідати поточному моменту. Он і сам президент (якщо хто забув) намагався провести опитування за схожою тематикою 25 жовтня минулого року. Правда, ніхто не бачив результатів того опитування, але все ж, «а» сказано було.

Отже, за законами України будь-які наркотичні речовини є дуже небезпечними, а порушення правил поводження з ними є криміналітетом і строго карається.  

Зокрема Охтирський міськрайонний суд 28 січня ухвалив вирок, за яким чоловіка засудили за ч.2 ст. 317, ч.2 ст. 309 Кримінального кодексу України до 4 років 2 місяців позбавлення волі з конфіскацією всього майна. Злочинця засуджено за те, що «хімічив» на кухні, виготовляючи для власного вживання опій ацетильований та ще й мав на біду згаданий вище канабіс. За продукти кустарної переробки маку і конопель закон може покарати більш жорстко, ніж за п’яне побиття на вулиці. 

Батько п’яний – діти ситі. Є така народна приказка, що змальовує порядок наповнення державної казни. Закон дозволяє і толерує алкоголь, як джерело наповнення бюджету. Он і під час локдауну горілкою торгували вільно, а зошитами – ні. Наркотики, ж, навіть якщо це єдиний спосіб знеболювання знаходяться під забороною. Відповідно, власник жменьки конопель на думку держави небезпечніший за п’яну компанію.

Порушене питання – дискусійне. Але воно на часі. Негативне ставлення до обмеження натуральних канабіноїдів переглядається у світі, і протягом останніх років в низці західних країн відбуваються зміни в законодавстві, які в різній формі легалізують канабіс, в тому числі в наукових, медичних та виробничих цілях.


 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg