Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Скільки має коштувати газ? Кузьменко вважає 0 грн.
Скільки має коштувати газ? Кузьменко вважає 0 грн. Печать
Автор ГородА   
25.01.2021 г.



На Водохреща відбулася ІІІ позачергова сесія міськради. Окрім місцевих ЗМІ, в залі працювала обласна телекомпанія. Тому легко здогадатися, що засідання проходило неординарно.

А враховуючи те, що мер діючий, Павло Кузьменко, пару тижнів тому звинуватив мера колишнього Ігоря Алєксєєва у кримінальному злочині,  сесія мала проходити максимально конфліктно. 

Хоча, за словами Алєксєєва, справу майже відразу закрили (бо вона стосувалася укладання додаткової угоди з гол. лікарем ЦРЛ Віктором Бабичем),  Ігорю Юрійовичу Алєксєєву довелося побувати в поліцейському відділку та давати пояснення. Тому неприємний осад мав залишитися.

Опозиційні фракції у кількості 15 депутатів ініцюювали скликання позачергової «тарифної» сесії та підготували проект звернення до Президента, Кабміну, ВРУ та інш. Діючий мер, складаючи порядок денний, принципово першим пунктом поставив не їхнє – авторства Андрія Зінченка, а схоже – тільки вже провладної фракції (автор Вікторія Бейзим). Навіть попри те, що воно, у зв’язку з недавніми рішеннями Кабміну, вже частково втратило актуальність. Було ще й третє звернення від Олега Погорєлова. Воно теж стосувалося ціни на газ.

Щоб не тягатися, чиє звернення правильніше і хто з політиків більше дбає про народ, Ігор Алєксєєв запропонував компромісне – об’єднавши основні положення усіх в один документ. Втім стійка депутатська більшість, маючи  потрібні для успішного голосування 18 голосів, на це не пішла. 

У відповідь опозиціонери вдалися до демаршу, а ватажки депутатських фракцій Андрій Зінченко та Федір Кіселар закликали товаришів блокувати трибуну. Потім протестанти вивели з ладу систему голосування «Рада», вирвавши проводи. 

Перед оголошенням технічної перерви депутати встигли заслухати представника з народу П.Рекала, який у своєму короткому спічі виразив невіру у здатність місцевих депутатів вплинути на тарифи і серед іншого закликав відсторонити від влади Володимира Зеленського. З громадських організацій в залі можна було побачити профспілку підприємців Охтирського району (лідер Наталія Біленко), організацію ветеранів «Маю честь» (Леонід Могилко) та атовців «Непереможні» (Володимир Гейко). Найбільше реплік з місця озвучувала Наталія Міронова – депутатка Охтирського району. Її колеги з міськради неодноразово просили вести себе тихіше, і навіть зверталися до Кузьменка з проханням навести порядок в залі.



Трибуну президії прикрасили плакатами з наступними написами: «Ні підвищенню тарифів», «Народ хоче жити, а не виживати», «Відмінити плату за доставку газу», «Скасувати рішення виконкому від 21.12.2020 про підвищення тарифу на тепло».

В подальшому (до наступної перерви) депутати голосували вручну, потім систему електронного голосування полагодили. Серед реплік депутатів можна було назбирати цілу гумореску, але все це було не смішно: «Ти що з дубу впав?!», «Не провокуйте драку!», «Діалог німого з сліпим», «Ти шо прикалуєшься?! Приїхали!». Ну а найчастіше опоненти звинувачували один одного у піарі, не добираючи дипломатичних виразів та ставили діагнози.

Серед депутатів, окрім Зінченка і Кіселара у міні-пікеті під трибуною, протягом сесії побували :Тетяна Макарова, Валентина Попович, Андрій Броварник, Вікторія Булах, Олександр Хатько,Олег Сікун, В'ячеслав Копил, Сергій Мандрика.

Кубометр газу з урахуванням транспортування на думку Зінченка мав не перевищувати ціну у 5 тис. грн. Представники БЮТ вважали 3 тис. Кузьменко ж у відповідь висказав свою думку, що соціально обґрунтована ціна на газ має бути 0 грн., але ж газ продають приватні структури і тому такої ціни не буде. Бо ціни формує ринок.

По кількості виступів серед депутатів лідирував Ігор Алєксєєв. Можливо саме його позиція допомогла Зінченку. Алєксєєв довів, що якщо прийняли звернення стосовно газу до органів держвлади від Бейзим, Погорєлова – логічно прийняти й від Зінченка. Однак, підтримавши проект за основу, депутати провалили його по пунктам. Довелося переголосовувати, бо незрозуміло який вигляд мало б таке «урізане» звернення.

Також колишній міський голова активно просував відміну нещодавнього рішення виконкому стосовно підвищення тарифів на теплову енергію.  Але в цьому випадку усі його зусилля виявилися марними .

Алєксєєв І.Ю.:

– Відсутність обґрунтування в частині зменшення втрат ТЕЦ, спонукає нас відмінити рішення виконкому, яким ми тарифи для охтирчан збільшили. Не шукайте у мене ніяких піар- чи політичних ходів. Вчора постановою уряду зменшено ціну на газ. Але коли це відчують на собі громадяни? Після рішення уряду буде виноситися Постанова НКРЄ, яку протягом 10 днів направлять постачальникам. Потім сплине 3 дні на листи теплопостачальним організаціям.  Далі 5 днів ТЕЦ готуватимуть пропозиції. Отож, порахуйте… Сьогодні 19 січня і до 15 лютого населенню нараховуватимуть по завищеному тарифу. Можливо й довше.

Незважаючи на політичні протистояння ми маємо консолідувати наші зусилля, скасувавши рішення виконкому і тим самим уберегти велику кількість людей від матеріальних втрат. Скасування рішення виконкому означає, що більше ТЕЦ не зможуть нараховувати по старій, завищеній, ціні на газ.

Щодо небезпеки відшкодування різниці з міського бюджету, якого боїться Павло Кузьменко  – ніяких відшкодувань для ТЕЦ не буде! Це може трапитися тільки за рішенням суду, а воно обов’язково ґрунтуватиметься на економічній складовій.

Якщо не зменшувалися норми втрат ТЕЦ, ніякого відшкодування з бюджету містянам не загрожує! Останній розрахунок втрат в мережі у ТЕЦ складав 31,8% у 2017 році. Як у вересні минулого року було проведено перерахунок втрат? Ми просто «виторгували» зменшення до 28,7% 

Зараз ми повинні виходити з попереднього періоду, що у випадку відсутності програми про зниження втрат досягається перемовинами, або застосовуватимуться розрахункові втрати 13% встановлені НКРЄ. 

Варто мати на увазі, що для Охтирської ТЕЦ може весь газ обрахують як побутовий, що подешевшав, а може й ні. Бо наша ТЕЦ виробляє насамперед електрику. Люди ж відчують полегшення від зменшення тарифів вже сьогодні.

Підсилює позицію міста те, що у структурі тарифу ТЕЦ закладено постачання гарячої води. По факту її немає. Якщо гіпотетично, буде звернення в суд ми навряд чи програємо. І навіть якщо програємо, у бюджетних абонентів ТЕЦ зараз економія. Без проблем перекриємо ці кошти. 

Андрій Міхєєв


 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg