Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Туристичні магніти Охтирщини
Туристичні магніти Охтирщини Печать
Автор Админ   
05.10.2020 г.



Згадаємо наші мандри по Україні, місця, які найбільше вразили та запам'ятались і визначимо туристичні магніти Охтирщини.

Репліки цього мандрівного літа:

Я об'їздила майже всю Україну, а сьогодні відкрила для себе Климентове.

Як схоже на Буковель! - Та це ж наш Куземин.

Ти що, була в Єгипті? - Ні, це Могриця.

Де це така краса? - У Кияниці.

В Лебединському художньому музеї є картини Юлії Бразоль. Художниця  любила проводити літо в Журавному.

Охтирка така цікава в історичному плані. Про неї скільки можна розповідати... Згадаємо наші мандри по Україні, місця, які найбільше вразили та запам'ятались і визначимо туристичні магніти Охтирщини.

Запитаємо про це у наших завзятих туристів, ентузіастів та спеціалістів туристичної галузі.

Оскільки протягом літа  «Український клуб Охтирки» провів у пошуках скарбів рідного краю і враження про свої знахідки друкувалися на сторінках нашої газети, з них і почнемо. Вірніше нагадаємо найцікавіші моменти.
Підбиваючи підсумки, можна сказати, що літо промайнуло, як щаслива мить. І нам є що згадати завдяки мандрам. Ми відкрили для себе заповідний Литовський бір у Гетьманському парку. Ворскла, сосни, велична панорама з оглядового майданчика.
Куземин - це, безперечно, Замкова гора, кряжі Скельки, купальські вінки, родинні історії, колишні панські садиби. І Ворскла.
Потім з'їздили до сусідів у Лебединський художній музей і в Михайлівку «до Капністів». Там більше дізналися про гетьмана Мазепу і долю мазепинців. Сподобався сучасний парк ім. Павла Полуботка і Псел.
У Кияниці слухали про Харитоненків і Ліщинських, гуляли англійським парком. Саме в Кияниці наша гідеса пані Олена повідала нам новину про туристичні магніти України. Могриця - це взагалі фантастика: Крейдяні гори і  простір покордоння, знаменитий ЛендАрт, схожий на Стоунхендж. У Пслі  скупнутися не вдалося.
У вересні несподівано порадували харківці зі своєю програмою у Шарівці. «Осінні барви білого палацу». Колишня велич і занепад, пани і панянки, бальні танці, каміни, Кеніг, Сковорода, Рєпін. Про всіх потроху. І на завершення мистецтво - для народу. Під зоряним небом, на фоні білого палацу слухали оперету «Сільва».

Та щоразу поверталися додому, відпочивати. Охтирка - наш дім, тут все так звично і буденно. А їдуть же й до нас туристи. Що їх цікавить? І як зробити місто Наше і наші села ще привабливішими? Які у нас туристичні магніти? 

Людмила Міщенко, директорка Охтирського краєзнавчого музею: «На запит обласного департаменту туризму ми визначили 4 туристичні магніти Охтирки.
Покровський собор, як одне із чудес Сумщини. Також, як «подієвий туризм» - паломництво на свято чудотворної Охтирської ікони Божої Матері.
Вулиця Незалежності - «музей під відкритим небом».
Григорій Савич Сковорода - до 300-ліття філософа Охтирка включена в «сковородинівські» міста.
Іван Багряний - літературний туризм.
До нас часто приїздять із Сум, Полтави, Харкова, Києва. Що цікавить туристів у Охтирці? Полтавчани і сум'яни дуже люблять наш музей і вулицю Незалежності. Харківські групи формуються за напрямком зацікавленості. Освітян цікавлять наші письменники й поети, медиків цікавить монастир і храми. Ми співпрацюємо із агенцією «Київські фрески». Їх цікавить музей, монастирська гора, Іван Багряний, Остап Вишня».
 

Валентин Сталинський, керівник гуртка спортивного туризму: «Цього літа зробив для себе відкриття, що в Україні більше місць, де я ще не був особисто і разом зі своїми вихованцями. Планую маршрут у Карпати, на гору Піп Іван Мармароський. Хочеться відкрити для себе і дітей Тернопільську, Хмельницьку, Рівненську, Житомирську області.
Ми багато мандруємо на велосипедах по нашому краю. І в нас є на що подивитись і отримати задоволення. Туристичний магніт Охтирки №1 - Покровський собор. І всі наші храми. Також Гетьманський парк. Не тільки екологічна стежка, а вся територія вздовж Ворскли. Цікаві Монаші озера, Риботень, Куземин, мазепинські стежки. Також родзинка Охтирки - сотні міста Нашого, краєзнавчі об'єкти, архітектура, цвинтарі. А головне - це подача інформації. Дуже важливо, як екскурсовод про це розповідає. Не сухо й монотонно, а якось по-особливому для кожної групи».
 

Людмила Фісюкова, активна мандрівниця: «Коли мені було 17 років, мріяла побачити Західну Україну. Попала туди у 50. Головне, щоб була мрія. А взагалі я багатенько де побувала. Перші незабутні враження від Правобережної України - це Кам'янець-Подільський. Там уперше побачила костьол, почула величну історію міста від неймовірних екскурсоводів. І досі пам'ятаю вулиці й  фортеці Кам'янця-Подільського.
Найбільшим відкриттям цього літа для мене була Скелька. З неї почалося відкриття Івана Багряного. Мені соромно признатися, що до цього часу не була знайома з його творчістю. А там же історія України. Читаєш і ніби все стає на свої місця, розумієш, як нам брехали, гнобили, вбивали і перекручували історію. Настало прозріння. «Тигролови» прочитала на одному диханні, «Скельку» читаю в Інтернеті. «Сад Гетсиманський» читаю дозовано, бо це про жахіття  радянського режиму. Дуже важко читати. Зрозуміло, чого Багряний так довго був заборонений. Після 2014-го року я по іншому ставлюся до «старших братів». Після Багряного, я їх просто зневажаю. Тому «Іван Багряний» - це туристичний магніт Охтирки, однозначно. Читаєш його твори і бачиш стару Охтирку. Другий туристичний магніт - наш «музей під відкритим небом», від площі до площі, а точніше до Зеленого озера. Безумовно, подача має значення, багато залежить від екскурсовода.
Моє особисте бажання, цікавий жіночій клуб, де можна одягатись у шляхетні сукні і читати поезії при чайній церемонії. У кожному віці свої «прєлєсті».
 

Оксана Суслова, провідний фахівець Гетьманського національного парку: «Наш парк являється 2-м національним природним парком України. І головною перлиною його є Ворскла. Цього року, в зв'язку з карантином, спостерігався «байдарочник бум» на Ворсклі. Хоч і обміліла наша річка і заросла, це не зупинило туристів.  Ворскла була хітом сезону і завжди приваблює всіх, як місцевих, так і з усієї України. Бачили на річці й іноземні прапори.
Гетьманський парк співпрацює із картографами Google. На початку літа вони приїздили до нас і  розробили водні маршрути по Ворсклі, зокрема в Тростянецькому, Великописарівському і Охтирському районах (Куземин-Скелька). Всі стежки ведуть до Ворскли».

Ну що ж, шановні мандрівники зі святом вас! Попереду ще багато відкриттів!  Охтирщина цікава і колоритна. Ще скільки історій треба розкопати, подати і рознести по світу. МандруйУкраїною!

Валерія Бакуліна

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg