Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow В Охтирці безжально знищили унікальну мозаїку
В Охтирці безжально знищили унікальну мозаїку Печать
Автор ГородА   
25.08.2020 г.



Це фото зроблене 18 січня 2015 року. Зображеного на ньому мозаїчного панно сьогодні вже не існує. Його безжально зруйнували 15 серпня 2020 року. Очевидно нікому в місті не спало на думку, що мозаїка може мати якусь цінність: історичну, краєзнавчу, мистецьку чи будь-яку.

Дехто з охтирчан назвав це «уродская стена», дехто обурювався, що гучна техніка, задіяна на руйнуванні, заважала мешканцям прилеглих житлових будинків відпочивати. Між тим це була одна з небагатьох речей в Охтирці, які можна і варто було б назвати унікальною. Такого панно не було більше ні в кого, бо створювали мозаїку за авторською ідеєю і виконанням художники, на той час працівники заводу «Нафтопроммаш». 

Автор ескізу – художник, керівник групи технічної естетики Раміль Раджабов (на жаль, нині покійний). 1980 рік. На той час будували нове заводоуправління і відповідно – прохідну. Її й вирішили прикрасити мозаїкою. 

В матеріалі, десь за два місяці навесні 1980 року, її виконали: художник-початківець з групи технічної естетики Григорій Протасов і його помічник і  товариш Михайло Гузенко (працював в електромеханічному цеху). Згодом хлопці вступили до Бобруйського художнього училища. Матеріалом для мозаїки слугувала керамічна плитка, що знайшлася на заводі. На потрібну фракцію її подрібнювали в ручну, кусачками.

Слід зауважити, що разом із мозаїкою зруйнували і металеву огорожу – проект художниці Валентини Пишної, виконаний в матеріалі працівниками заводу.


 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg