Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Голова ОДА пообіцяв Охтирці кадрові зміни
Голова ОДА пообіцяв Охтирці кадрові зміни Печать
Автор Админ   
23.03.2020 г.
ImageГолова облдержадміністрації Роман Грищенко разом із спеціалістами облуправління охорони здоров'я проінспектували районні лікарні. Найгіршою на думку інспектуючих  виявилася готовність Охтирської центральної районної лікарні.  

 

На минулому тижні голова облдержадміністрації Роман Грищенко разом із заступниками, спеціалістами обласного управління охорони здоров'я та представниками обласної ради проінспектували районні лікарні щодо їх готовності надавати медичну допомогу хворим на коронавірусну інфекцію, пацієнтам з підозрою та консультативну допомогу особам, які контактували з хворими

Майже до всіх лікарень в районах у голови облдержадміністрації та його заступників були зауваження, головним лікарям надані алгоритми дій щодо усунення тих чи інших недоліків.

Найгіршою виявилася готовність Охтирської центральної районної лікарні. У медичному закладі зроблений сучасний ремонт, на який було витрачено значні кошти. Але, на жаль, через нерозуміння керівником ЦРЛ нинішньої ситуації в Україні та світі, важливості підготовки лікарні до прийняття хворих на коронавірусну інфекцію, можуть постраждати жителі Сумщини.

Як повідомили на брифінгу в облдержадміністрації, за результатами перевірки районних лікарень обласною владою будуть прийняті кадрові рішення.

ImageНагадаємо, як раз на минулому тижні головний лікар КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ» Віктор  Бабича відповідав на питання журналіста газети Город А.

Наведемо уривки з цього інтерв'ю :

Чи готова Охтирка та охтирчани до зустрічі з коронавірусом? З таким питанням ми звернулися до головного лікаря КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ» Віктора  Бабича.

- Розпочнемо з прогнозів щодо Охтирки. Виходячи з динаміки поширення коронавірусу у світі чи можна спрогнозувати коли виникне найбільший ризик для нашого міста?

Бабич В.О.:

- Зараз, коли пересуваються із країни в країну не поодинокі туристи, а цілі групи - родини, друзі, колеги - такого прогнозу ніхто не дасть. Дуже добре, що українців перестали утримувати кордони, але, як відомо, у кожної медалі мається й зворотній бік. Епідемію коронавирусу COVID-19 не вдалося утримати, тому мова вже йде про пандемію. Зафіксовані захворювання на коронавирус і в нашій країні -  лабораторно підтверджено  5 чол. та 2 летальні  випадки.

Втім, про точну дату, коли з'явиться  COVID-19 в Охтирці прогнозів не існує. Можливо вірус взагалі омине Охтирку. Згідно статистики переважають легкі та середні форми захворювань, без ускладнень. Однак, це ніяким чином не впливає на впровадження попереджувальних, профілактичних заходів. Мова йде не тільки про медичні заклади а й  інші підприємства, організації, установи, а також і про мешканців Охтирки та району.

- Дехто вже пішов запасатися ліками...

- Враховуючи світовий досвід боротьби з  COVID-19 можу сказати, що так робити не слід. По-перше, чарівної пігулки, яка врятує от коронавірусу не існує. По-друге, для симптоматичного лікування лікар можливо випише інші ліки, аніж ті, які були придбані з запасом. Куди дівати переповнену аптечку? На смітник і йти за новими пігулками?

А головне - вірус паніки страшніший за будь-яку хворобу. Із власного досвіду згадайте, коли ви під тиском новин бігли в магазин то сіль скуповувати, то маски, то ще щось. І хоч колись це допомогло?

Дуже б не хотілося, щоб саме тих медпрепаратів, які вам виявляться з великою долею вірогідності непотрібними, комусь у критичній ситуації  не вистачить. Прекрасно розумію, як важко залишатися цивілізованою, поміркованою людиною, коли потрапляєш під інформаційний тиск, але, шановні охтирчани, тільки об'єднавши наші зусилля - влади, медиків, засобів масової інформації , громадян зможемо дати відсіч будь-яким викликам. Кожний має почати з себе.

- Як не захворіти на коронавірус?

- Перше - обмежте контакти. Враховуючи, що коронавірус найнебезпечніший для тих кому за 70, літнім громадянам варто відкласти відвідування місць з масовим скупченням людей. Є у кожного багато невиконаних справ у домі, квартирі, на присадибній дільниці... Ця порада підійде усім, але якщо молодшим кожного дня на роботу, то пенсіонерам покидати домівку необов'язково.

Друге - дбайте про гігієну. Насамперед, мийте руки, не торкайтесь зайвий раз обличчя, провітрюйте приміщення. Персонал підприємств, магазинів повинен слідкувати за вчасною дезінфекцією. Потрібно дотримуватися встановленого режиму прибирань. А саме, щогодини проводити знезаражуючи процедури - протирати дверні ручки, візочки, мити підлогу і т.д.

Як я казав раніше, потрібно розуміти, що тільки разом ми зможемо подолати негаразди - на кожного не вистачить контролерів. Тож будьте контролером самі собі.

- Ми стали госпітальним центром, тож у медичному плані охтирчанам пощастило. Не в кожному районі є апарати для штучного вентилювання легенів, а у нас є.

- І не один, а цілих 15 (п'ятнадцять)! Зараз наша лікарня зосередила сучасне високотехнічне обладнання. Закуплені експрес-тести на коронавірус. Є площі для розташування хворих. Інфекційне відділення здатне прийняти до 50 чол. Охтирська ЦРЛ і в кількості лікарів, і в професійних якостях, і в умовах для пацієнтів - серед кращих в області.

Дуже вчасно завершили довгобуд лікарні! Це стало вирішальним фактором для створення госпітального центру у нас. Впевнений, охтирчани, ще не один раз скажуть спасибі усім причетним до введення нового корпусу в експлуатацію.

- Втім хворих на коронавірус планують доставляти в обласну інфекційну лікарню.

- Так. Прийняте саме таке рішення. Але ми допомагаємо і будемо допомагати охтирчанам під час різних захворювань. Коли у розпорядженні лікаря є відповідна техніка і умови, процес лікування має високу ефективність. 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg