Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Купрейчик пояснила, чому не погодили перелік доріг на ремонт у 2020 році
Купрейчик пояснила, чому не погодили перелік доріг на ремонт у 2020 році Печать
Автор Админ   
13.02.2020 г.
ImageСумська область отримала кошти на ремонт доріг відповідно до встановленої урядом формули

Про це повідомила тимчасово виконуюча обов’язки голови облдержадміністрації Ірина КУПРЕЙЧИК

«Сьогодні ми бачимо чимало інформації в ЗМІ, що нібито дуже мало виділено коштів на дороги для Сумщини. Хтось навмисне нагнітає паніку типу «все пропало». Я хочу пояснити, чому Сумська, Чернігівська, Івано-Франківська та інші області отримали менше грошей ніж, наприклад, Київська чи Дніпровська», – прокоментувала ситуацію Ірина Купрейчик.

За словами тимчасово виконуючої обов’язки голови облдержадміністрації, на 2020 рік обсяг субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах Сумської області становить 866,7 млн грн. Ця цифра вираховувалася за відповідною формулою, де основним показником є протяжність мережі автомобільних доріг загального користування місцевого значення. Тому області з меншою кількістю доріг отримали відповідно й менше коштів.

Також Ірина Купрейчик пояснила, чому Сумська облдержадміністрація не погодила з Укравтодором перелік доріг на будівництво та ремонт у 2020 році: «Цей перелік затверджено тільки в 5 областях. Всі інші на розгляді в Укравтодорі. Ми не подали перелік доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності, у населених пунктах Сумської області, що визначили для ремонту. Причина неподання в тому, що Сумщина не має змоги здійснити капітальний ремонт доріг не менше ніж 5 км в кожному районі області. Виділених коштів вистачає на дороги лише в 11 районах з 18. Кого образити? Дороги скрізь погані».

За результатами селекторної наради під головуванням Прем’єр-міністра України Олексія ГОНЧАРУКА, вирішено спрямувати до 80% коштів субвенції на виконання ремонтно-будівельних робіт, до 20% – на експлуатаційне утримання.

Тож відповідно до доведеного за підсумками селекторної наради розподілу, кошти субвенції необхідно спрямувати на: будівництво доріг – 16 млн грн; поточний дрібний ремонт – 216,7 млн грн; ремонт вулиць і доріг комунальної власності в населених пунктах – 173,3 млн грн; будівництво, реконструкцію, капітальний та поточний середній ремонт автомобільних доріг загального користування місцевого значення – 476,7 млн грн. Було складено перелік доріг загального користування місцевого значення, які потребують капітального та поточного середнього ремонту – 57,9 км.

 «Укравтодор наполягає, щоб було здійснено капітальний чи середній ремонт доріг не менше ніж 5 км у кожному районі. В області 18 районів, тож  5х18=90 км дороги, що необхідно відремонтувати. А Сумщині на будівництво, реконструкцію, капітальний та поточний середній ремонт доріг загального користування місцевого значення виділили 476,7 млн грн. Знову вдаємося до арифметики. Середня вартість ремонту одного км дороги – 8- 9 млн грн, тож 90х9=810 млн грн. А у нас лише 476,7 млн. За цю суму ми зможемо відремонтувати по 5 км лише в 11 районах, – розповіла тимчасово виконуюча обов’язки голови облдержадміністрації. – А якщо дати кошти всім 18 районам, то вони відремонтують лише по 3,5 км дороги. А області ще ж є ОТГ, які теж мають право на ці кошти, адже вони теж зі своїх податків наповнюють цей дорожній фонд. Крім того, рішення про ремонт доріг лише в 11-ти районах із 18 не затвердять депутати обласної ради».

Ірина Купрейчик пояснила, що Законом України «Про джерела фінансування дорожнього господарства» кошти регіональних дорожніх фондів розподіляються за напрямками, визначеними обласними радами. А Обласною програмою розвитку автомобільних доріг загального користування місцевого значення на 2020-2023 роки, затвердженою рішенням сесії обласної ради, передбачено, що кошти територіального дорожнього фонду області на ремонт доріг розподіляються пропорційно протяжності мережі доріг у кожному районі. Тож депутати не згодяться обділити 7 районів із 18.

«Учора на нараді із Прем’єр-міністром України Олексієм Гончаруком саме Сумщина підняла це питання. І Прем’єр-міністр з нами погодився. Тому над цим переліком і вимогами Укравтодору треба ще працювати», – наголосила Ірина Купрейчик.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg