Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Правило розбитої шибки в дії
Правило розбитої шибки в дії Печать
Автор ГородА   
22.01.2020 г.
ImageБіля речового ринку почали виколупувати тротуарну плитку.  

Щойно почав занепадати речовий ринок, як це відразу позначилось на довколишніх територіях. Наприклад, хтось почав колупати тротуарну плитку відразу у кількох місцях. Але це не винахід по-охтирськи. Подібна поведінка людей описується як «правило розбитих вікон».

Суть теорії у припущенні, що безлад довкола людей спонукає їх поводитися нецивілізовано і нехтувати соціальними нормами. Неприбрана купка сміття посеред вулиці підбурює людей викидати непотріб у невстановлених місцях.

«Розбиті вікна» - це метафора авторів теорії: американського науковця Джеймса Вілсона та американського криміналіста Джорджа Келлінга. Вони наводять її як приклад, коли пояснюють свою теорію. Вілсон і Келлінг стверджують: якщо в під'їзді будинку хтось розбив вікно і його швидко не замінили на нове, то незабаром там розіб'ють іще одне, а потім іще кілька. Врешті, на думку авторів теорії, у під'їзді не залишиться цілих шибок і різко зросте ймовірність того, що вандалізм переросте у мародерство.

Секрет у поведінковій психології мас. Якщо люди бачать, що інші особи порушують правила і їм це сходить з рук, то вони вважають, що можуть діяти так само. Тобто якщо на вашому подвір'ї хтось насмітив, а двірник цього не прибрав, то швидко знайдуться ті, хто також не донесе непотребу до смітника.

Отже, залишилося почекати як скоро зникне з тротуару плитка біля речового ринку. Адже відновлювати її, як видно, ніхто не збирається. 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg