Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Сумська область забезпечена препаратами інсуліну на 32% від потреби
Сумська область забезпечена препаратами інсуліну на 32% від потреби Печать
Автор Админ   
24.09.2019 г.
ImageОргани місцевого самоврядування мають винайти в місцевих бюджетах та виділити кошти на забезпечення у 2019 році хворих на цукровий діабет препаратами інсуліну

Під час апаратної наради тимчасово виконуюча обов'язки начальника управління охорони здоров'я Надія ЛИСЕНКО нагадала про відповідальність органів місцевого самоврядування за забезпечення препаратами інсулінузакладів охорони здоров'я, де лікуються їхні жителі

З огляду на дані державного електронного реєстру пацієнтів, які потребують інсулінотерапії, кошти, виділені з держбюджету, покривають потребу хворих на Сумщині в середньому на 75%. 

 «Ураховуючи, що дві третини відшкодування вартості інсулінів відбувається за рахунок державного бюджету, решта має дофінансовуватися з місцевого бюджету. На сьогодні з необхідних 24 мільйонів гривень із місцевих бюджетів виділено лише 14 мільйонів», - повідомила Надія Лисенко.

 Найкраще з дофінансуванням справляються міста Конотоп і Ромни, Сумський та Ямпільський райони. Гірша ситуація у містах Шостка - 53% від потреби, Глухів - 46%, Велика Писарівка - 45%, Буринь - 41%, Липова Долина - 32%.

За підсумками апаратної наради тимчасово виконуюча обов'язки голови облдержадміністрації Ірина КУПРЕЙЧИК наголосила, що органи місцевого самоврядування мають безумовно винайти в місцевих бюджетах та виділити кошти на забезпечення у 2019 році хворих на цукровий діабет препаратами інсуліну, а також передбачити зазначені видатки при підготовці бюджету на 2020 рік.

Довідково. У залежності від кількості хворих на цукровий діабет було розподілено пропорційно субвенцію по всім районам Сумської області, по об'єднаним територіальним громадам. Решта коштів має виділятися за рахунок місцевих бюджетів.

Міністерство охорони здоров'я України неодноразово звертало увагу на необхідність підвищення ролі та відповідальності місцевих органів влади за ефективне управління коштами місцевих бюджетів та дофінансування закладів охорони здоров'я, що належать територіальним громадам.

Наразі Сумська область забезпечена інсуліном на 32% від потреби. Раніше таку нестачу у Києві пояснювали невідповідністю даних реєстру пацієнтів хворих на цукровий діабет, згідно якого проводиться розподіл коштів медичної субвенції. Проте обласним експертом управління охорони здоров'я з ендокринології 11 вересня данні у державному реєстрі були уточнені, вони достовірні: 5147 осіб на Сумщині інсулінозалежні.

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg