Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow На один день авіація повернулася в Охтирку
На один день авіація повернулася в Охтирку Печать
Автор Админ   
12.08.2019 г.
5 серпня Охтирська міська організація ветеранів війни і військової служби «Маю честь» провела урочистий мітинг біля пам'ятного знаку 809-ому УАП (учбовому авіаційному полку), в мкр. Дачний.

Мітинг присвятили Дню Повітряних Сил (ПС) Збройних Сил України, що відзначався  у першу неділю серпня, а також фактичному завершенню робіт по облаштуванню 75-метрової алеї 809-го УАП парку «Сонячний».

За запрошенням ініціатора створення алеї Леоніда Могилка та громадської організації «Маю честь» захід відвідали почесні гості: міський голова Ігор Алєксєєв, військовий комісар майор Роман Тутов, заступник командира в/ч А-1322 підрозділу протиповітряні сили капітан Олег Кошевой, заступник командира в/ч 2276 майор Святослав Білейчук, депутат міської ради Галина Шишкова, кадет державного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус» імені І. Г. Харитоненка з Сум Назар Бєлєра, а також колишні військовослужбовці та працівники авіаполку. Вів захід підполковник Володимир Новіков.

На алеї поблизу пам'ятного знаку зібралося близько 150 людей. Переважно родини авіаторів. Виділялися ветерани, що вдягнули льотну форму. Біля пам'ятного знаку виставили почесну варту зі зброєю та прапорами: України й військово-повітряних Сил.

Мітинг розпочався гімном, який виконав оркестр інженерно-саперного полку (ІСП). Першим слово взяв «крайній» командир авіаполку полковник Олександр Картуз. Після його промови до знаку військовими ІСП були покладена гірлянда, а в/комісаром та кадетом корзина квітів.

Потім виступив заст. командира авіаполку полковник Леонід Кривицький, який згадав про роки служби, потім мер Охтирки. Ігор Юрійович розповів, що з дитинства мріяв стати льотчиком, але з-за високого зросту довелося відмовитися від мрії. Після нього Галина Шишкова згадала про емоції, що викликали літаки у небі.

Саме в цей час у небі над пам'ятником з'явився літак, який почав демонструвати фігури вищого пілотажу - бочку, косу петлю, горку та інш.

Далі виступали: Роман Тутов, Святослав Білейчук та жінка-військовослужбовець ст. лейтенант Анастасія Лєзуненко з в/ч А-0563, кадет і в самому кінці - Леонід Могилко.

Учасники заходу зробили світлину на згадку, а оркестр продовжив свято музичною програмою.

Авіатори відчували ностальгію, крокуючи по доріжці з до болю знайомою розміткою. Числа 84 та 264, не зрозумілі для цивільних, у різних кінцях «взльотки» нагадували про магнітні курси. 264 мав напрямок з аеродрому на Охтирку, а 84 у зворотному боці - щоб льотчик міг заходити на посадку у  зручному режимі, наприклад, сідати за сонцем. Про це легко здогадатися додавши до цифри курсу 180 градусів. До речі пішохідні доріжки - це ніякі не родичі «зебри» з автодороги, а межі зони приземлення літака. Між двома «зебрами» колеса повинні при посадці вперше торкнутися землі. На бокові світловогні не вистачило коштів, тому їх зобразили у вигляді червоних прямокутників. І навіть полусфери - основна мета яких перешкодити заїзду автотранспорту на алею - мають символізувати літак.

Цей міні-авіакомплекс повинен стати центральною частиною майбутнього парку «Сонячний».

Андрій Міхєєв

ImageImage 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg