Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Газова лихоманка триває. Як не зламати мізки?
Газова лихоманка триває. Як не зламати мізки? Печать
Автор ГородА   
28.01.2019 г.
ImageВи вже бачили свої нові платіжки за газ? Там сума втричі більша, ніж зазвичай? Схоже, що вас втягнули в розбірки між Нафтогазом та облгазами.

Люди жахаються платіжок, стоять у чергах у сервісних центрах та діляться своїми історіями. Чому так сталося, зміниться ціна чи ні, і чи треба оплачувати ці квитанції? Ми спробували підсумувати події останніх днів. 

Що кажуть люди? 

Минулого місяця 80 грн, в цьому місяці 350!!!! Це за 4 газові конфорки!!! Рахують по 10 кубів на одну приписану особу! Ну це потрібно плиту палити і вдень і вночі!!! Щоб напалити на ці гроші!!! 

З січня 2019 вводиться пеня за несплату рахунку, про це повідомлялось на початку 2018, не забувайте. Вся ситуація з акціонерними товариствами облгазів - заздалегідь чітко спланований хід. 

Подописували, скорегували, примінили нові норми? Шахраї, на яких немає управи!!! Це такого ще не було! 

- У тих, хто має лічильник газу історія одна - з початку опалювального сезону кількість газу використаного за місяць збільшують у рахунках на оплату на 3%-4% відсотки (на коефіцієнт приведення об'єму газу до норм. умов 1,03 - 1,04). За листопад-грудень маю додатково 21 куб. м. Уся надія на те, що в наступному місяці буде перерахунок і це виправлять, адже є рішення НКРЕКП від 23.11.18 про заборону застосовувати вказаний вище коефіцієнт. В Ютуб можна побачити відео про засідання комісії НКРЕКП 23.11.18. Просто жах, що там "морозив" представник асоціації постачальників газу. Виявилось, що за рік у повітря вивітрюється 500 млн куб газу. І оплатити ці збитки маємо ми, споживачі. Для цього придумали коефіцієнт. Нісенітниця!!!! Він ще казав, що постачальники газу в областях незабаром стануть банкротами через такі збитки. Отже, громадяни України мають скинутися по 200-300 гривень... щоб галузь газопостачааня не розвалилася? 

Що сказав Нафтогаз?

У Нафтогазі повідомили, що через скасування судом нових норм споживання газу, українці, у яких не встановлено газового лічильника, отримали завищені платіжки за газ. Для вирішення цієї ситуації там закликали громадян скаржитися на урядову гарячу лінію.

«Сьогодні склалась патова ситуація. Судом були скасовані норми споживання, які діяли до серпня минулого року. Тепер діють старі норми, затверджені ще у 90-ті роки.

Міненерго, яке мало затвердити нові норми споживання, з літа їх не затвердило. І сьогодні люди стоять перед складним вибором: платити за старими нормами чи чекати чогось.

З юридичної точки зору дійсно діють старі, завищенні норми споживання. Питання урегулювання норм споживання - прерогатива Уряду. Тож люди можуть і мають звернутись до Міністерства енергетики, на урядову гарячу лінію з вимогою вирішити це питання», - цитуємо інформацію, розміщену на сторінці відомства у фейсбук.

Нафтогаз повідомляє, що за декілька днів отримав від споживачів десятки сканів зі збільшеними сумами. Проблема системна і масова.

«За декілька днів ми отримали від вас десятки сканів платіжок зі збільшеними в рази сумами. Проблема системна і масова. Щоб її почули і негайно виправили, необхідний розголос.

Кому маємо дякувати за збільшення рахунків у деяких споживачів у 3 рази замість обіцяних урядом 23%? Хто відповідає за те, що українці, які не мають лічильників, у 2019 році мусять платити за газ за радянськими нормами? Адже тепер ми значно менше користуємося газом, принаймні, через те, що є електрочайник, мікрохвильова піч або електричний бойлер.

Відповідаємо. Норми для споживачів без лічильників встановлює Кабмін своєю постановою, а розробляє та подає цю постанову Мінестерство палива та енергетики (Міненерго). За останні роки старі норми кілька разів переглядали в бік зниження. Було 9,8 кубометрів на особу, стало 3,3 кубометри.

Однак робили це, очевидно, з порушенням процедури, бо облгазам Фірташа вдалося скасувати зменшення норм в суді у серпні 2018 року. І тепер для тих, хто користується газом лише на плиті і не має лічильника, знову діє шалена норма 9,8 кубометрів на особу. А таких родин по всій країні понад 3 млн!»

Нафтогаз пропонує громадянам скаржитися на урядову гарячу лінію. «Що можете у цій ситуації зробити ви? Мотивувати уряд прийняти постанову швидко, з дотриманням усіх процедур та з чесними сучасними нормами. Кожен має платити лише за фактично спожитий ресурс - це суть реформи газового ринку, яку ми усіма силами підтримуємо. Кожен має нести відповідальність за свої дії.

Тому просимо громадян скаржитися на Урядову гарячу лінію: 1545 або +38 (044) 284-19-15.

Переказати своє незадоволення можна також у Міненерго: Этот e-mail защищен от спам-ботов. Для его просмотра в вашем браузере должна быть включена поддержка Java-script , (044) 594-66-05, (044) 531-36-89».

 

Що сказав регулятор?

У Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) заявили, що нові платіжки за газ, які отримали українці в січні, обраховані законно і споживачі можуть здійснювати оплату за ними. Про це в ефірі Громадського повідомив Василь Котко, голова Громадської ради НКРЕКП.

На питання, чи потрібно мешканцям сплачувати за газ за новими тарифами і чи вони залишаться такими, він сказав:

«В сьогоднішній ситуації, все, що виставлено облгазами, воно так би мовити законне. Це законна ціна на газ, законні норми споживання, які тепер суд підтвердив. Це абсолютно законні платіжки і споживачам треба, на мій погляд, за цими платіжками платити».

Водночас, за його словами, після узгодження Кабінетом міністрів норм споживання газу, споживачам, які переплатили, кошти мають повернути.

«Як ця ситуація буде вирішуватись? Далі Кабінет міністрів повинен затвердити норми споживання більш менш нормальні... і тоді облагази змушені будуть і зроблять перерахунок платіжок... Якщо була переплата, то в такому разі споживачам ці кошти мають повернути», - додав Котко.

Нагадаємо, що раніше Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, рішенням від 23 листопада 2018 року заборонила операторам газорозподільних мереж (ГРМ) здійснювати донарахування в платіжках за газ побутовим споживачам, що виникли в результаті приведення обсягів газу до стандартних умов (з урахуванням тиску і температури).

 

Пани чубляться, а в холопів чуби тріщать

Водночас Асоціація газового ринку України виступила проти такого рішення комісії, вважаючи, що заборона спотворює економічну конкуренцію та суперечить лібералізації ринку газу в сегменті побутових споживачів, а також логіці побудови конкурентного ринку.

Відповідно до прес-релізу асоціації, як повідомляє Інтерфакс, вона вже звернулася до Європейського енергетичного співтовариства з пропозицією розпочати розслідування стосовно останнього рішення НКРЕКП.

У свою чергу, заступник начальника департаменту енергоефективності НАК "Нафтогаз України" Олексій Хабатюк в своїй колонці для видання "Новое время" нагадав, що ідея приводити обсяги використаного населенням газу до стандартних умов виникла майже два роки тому при внесенні змін до Кодексу газорозподільних систем.

"Але вийшла правова колізія: зміни до кодексу внесли, а до методики, яка визначає величину коефіцієнтів для приведення до стандартних умов, так і не змогли внести. Цю методику, затверджено ще 15 років тому наказом Міненерго, призначено для застосування до юридичних осіб, але не до населенню. Ця правова колізія наявна вже практично два роки", - написав він.

На його думку, щоб під час приведення до стандартних умов споживач не платив двічі, необхідно вилучити з тарифу облгазів вже наявну там компенсацію втрат через різницю в температурах.

 

А тим часом

Сумський канал СТС запитав про ажіотаж у прес-секретаря ПАТ «Сумигаз» Анастасії Шимаріної. За словами останньої, черги до операторів сервісних центрів - звичне діло. І нічого особливого не відбувається.

 

Підготувала Анна Протасова

Фото зі сторінки Артема Угрімова «Черга за ковбасою! А в середині ще душ 30»

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg