Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Діло наше - труба? Відповідь на лист Валерія Вовченка
Діло наше - труба? Відповідь на лист Валерія Вовченка Печать
Автор ГородА   
03.09.2018 г.
В управлінні капітального будівництва та ЖКГ Охтирської міської ради пояснили причини підтоплень підвалу по Петропавлівській, 1 і надали нормативні роз'яснення мешканцям будинку.

Виходить, що людям треба не просто чекати, коли збудують новий каналізаційний колектор, але й бути більш відповідальними щодо спільної власності і управління будинком. 

Нагадаємо зміст листа В.Вовченка 

«Гарне за нашого часу місто Охтирка. Добра в Охтирці поліклініка. В п'ятиповерховому будинку поруч поліклініки мешкаємо ми: пенсіонери, домогосподарки, службовці. Під будинком - підвал, ледь не вщерть просякає з боку поліклініки. В проект будівництва якої колись було закладено відгалуження каналізаційної труби.

Триповерхові будівлі поліклініки та терапевтичного відділення в дію ввели, а галузку труби не провели і не ввели. Пошкоджена «стара баба» - труба, що прямує попід вікнами будинку до очисних споруд не витримала молодого напору стоків і «вишмаркалась» у підвал.

Мешканці будинку на протязі років раз-по-раз обурено висловлювали невдоволення з цього приводу очільниці житлово-комунального господарства, громадянці Калініченко. У відповідь «сольні» номери про брак матеріалів, фахівців, коштів. Зневірені люди, виборці, кілька разів мітингували біля мерії міста, носили туди відро з «освяченою» нечистотами водою. Не допомогло.

Приходив на місце події мер міста пан Алєксєєв. Він хутко довів нашим домогосподаркам, що вони самі винні у всьому, та порадив на їх власний кошт замінити труби в підвалі, а вже потім замінювати незамінну трубу.

Нову гілку труби проклали минулого року, а в дію вводитимуть разом з відкриттям лікарні, будівництво котрої розпочалося тридцять років тому та продовжиться стільки ж часу іще, бо кошти на будівництво були та й загули.

Зачаровані красномовністю мера, слухачі проводжали його з веселими усмішками, а щойно чари розвіялися, - знову взялися за відра, бо не смердюча гігієна радісніша від словоблуддя.

Однак нездоланний бюрократизм не поспішає. Та й справді: навіщо поперед мера до підвалу лізти. Фекалії ж течуть від поліклініки, то може й з лікувальною метою... самі по собі дзюркотять, ніхто їх звідти не спрямовує, то ж «коні не винні».

Питання орієнтовно такі:

Чи можна призначити авторитетну комісію для визначення  першопричини підпливу будинку та незворотного псування комунікацій у підвалі.

Чи сприяє «пахуча» комароприваблююча рідина під будинком оздоровленню.

Що зробити потрібно найперше: ввести до ладу нову каналізацію, чи по вуха в багні знімати старі труби у підвалі, щоб і вони «кисли» псуючись?

Чи передбачає такий спірно-неорганізований злочин, як розповсюдження антисанітарії, певну відповідальність?

Що перешкоджає вихованню такої бюрократії, котра б не клеїла дурня?

Зважаючи на те, як людську гідність паплюжать, змішуючи з нечистотами приходить на думку порівняння: давньоримські імператори маніпулювали фекаліями вроздріб («Гроші не пахнуть»), а охтирські - оптом».

Вовченко Валерій Анатолійович 

А це відповідь від УКБ ЖКГ Охтирської міської ради 

З ініціативи місцевої влади, в травні-червні 2017 року за сприяння ТОВ «БРОКЕНЕРГІЯ»  була проведена відкачка нечистот з підвального приміщення багатоквартирного житлового будинку №1 по вул. Петропавлівській. Оглядом було виявлено численні місця витікання стоків через негерметичність мережі, відсутність технологічних заглушок на кінцевих ділянках трубопроводів.

Після проведення ПП «Базис» поточного ремонту загальнобудинкових мереж, прочистки випускних ліній (в тому числі і за депутатські кошти), ситуація нормалізувалася - в листопаді місяці 2017 року в підвальному приміщенні будинку було сухо.

Крім того повідомляємо, що з липня місяця поточного року продовжуються роботи по будівництву нової лінії каналізаційного колектору та каналізаційно - насосної станції. По завершенню даних робіт планується провести заходи по перепідключенню каналізаційної мережі від багатоквартирних житлових будинків по вулиці Петропавлівській 1, 7 до новозбудованого каналізаційного колектора. 

Відповідно до Статті 10 Закону України  «Про приватизацію державного житлового фонду» власники  квартир  багатоквартирних  будинків та житлових приміщень  у  гуртожитку  є  співвласниками допоміжних приміщень у будинку    чи   гуртожитку,   технічного   обладнання,   елементів зовнішнього  благоустрою  і  зобов'язані  брати участь у загальних витратах,   пов'язаних   з   утриманням  будинку  і  прибудинкової території   відповідно   до   своєї  частки  у  майні  будинку  чи  гуртожитках.   

Статтею 382 Цивільного Кодексу передбачено, що усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав.

Крім того статтею 10 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» встановлено, що   співвласники приймають рішення щодо управління багатоквартирним будинком на зборах. До повноважень зборів співвласників належить прийняття рішень з усіх питань управління багатоквартирним будинком, у тому числі про:- розпорядження спільним майном багатоквартирного будинку, встановлення, зміну та скасування обмежень щодо користування ним;- визначення управителя та його відкликання, затвердження та зміну умов договору з управителем;- обрання уповноваженої особи (осіб) співвласників під час укладання, внесення змін та розірвання договору з управителем, здійснення контролю за його виконанням;- визначення повноважень управителя щодо управління багатоквартирним будинком;- проведення поточного і капітального ремонтів, реконструкції, реставрації, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку та визначення підрядників для виконання таких робіт;- визначення переліку та розміру витрат на управління багатоквартирним будинком та інші.

Отже,  проведення  ремонту будинку та його фінансування є обов'язком співвласників багатоквартирного будинку (власників квартир та нежитлових приміщень у цьому будинку) з моменту набуття у власність квартир чи нежитлових приміщень шляхом приватизації, купівлі тощо.

Одночасно звертаємо увагу, що відповідно до частини 4 статті 8 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»  Управитель багатоквартирного будинку зобов'язаний:забезпечувати належне утримання спільного майна багатоквартирного будинку та прибудинкової території відповідно до нормативних вимог і договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, від власного імені укладати з підрядниками необхідні договори про виконання окремих робіт та послуг;-  інформувати співвласників багатоквартирного будинку про необхідність капітального ремонту (заміни) спільного майна багатоквартирного будинку; -  у разі прийняття співвласниками багатоквартирного будинку відповідного рішення від імені, в інтересах та за рахунок співвласників укладати з виконавцями комунальних послуг договори про надання таких послуг, забезпечувати виконання умов договорів та контроль якості цих послуг; - за рішенням співвласників багатоквартирного будинку та в межах виділених ними коштів організовувати виконання та виступати замовником робіт з капітального ремонту (заміни) спільного майна багатоквартирного будинку;- у разі прийняття відповідного рішення співвласниками багатоквартирного будинку приймати на банківський рахунок, відкритий для розрахунків за окремим багатоквартирним будинком для цієї мети, внески на проведення капітального ремонту спільного майна багатоквартирного будинку, орендну плату і плату за сервітути та забезпечувати проведення відповідних розрахунків, а також на запит будь-якого співвласника багатоквартирного будинку, який перебуває в його управлінні, надавати інформацію про рух коштів на відповідному рахунку;- вести окремий облік доходів і витрат за кожним багатоквартирним будинком, що перебуває в його управлінні, та забезпечувати співвласникам багатоквартирного будинку вільний доступ до такої інформації щодо їхнього будинку у порядку, визначеному договором;- щороку звітувати перед споживачами про виконання кошторису витрат та подавати кошторис витрат на поточний рік споживачам на погодження.За згодою сторін договором про надання послуг з управління багатоквартирним будинком також може бути передбачено інші права та обов'язки управителя багатоквартирного будинку.

Співвласниками багатоквартирного будинку  № 1 по вул. Петропавлівській в м. Охтирка обрано управителем ПП «Базис»  відповідно до протоколу від 23.12.2016 року.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg