Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow П'яні за кермом. Високі штрафи не лякають
П'яні за кермом. Високі штрафи не лякають Печать
Автор ГородА   
21.08.2018 г.
ImageНайбільші штрафи на дорозі загрожують нетверезим водіям. Та чи зупиняє це любителів випити, чи відмовляються вони від звичного способу пересування після «відпочинку» на природі, в ресторані, сердечної зустрічі з друзями чи ділових перемовин? Статистика невблаганна - ні.

Навіть якщо ви найсумлінніший водій з усіх можливих, ви не убезпечені від зустрічі з «веселим» колегою. Який, на відміну від вас, керується не Правилами дорожнього руху, а впливом проміле. Лише за півроку на розгляд Охтирського міськрайонного суду надійшло понад 200 матеріалів за статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення. 

Отже, відповідно Правил дорожнього руху водієві забороняється: керувати транспортним засобом у стані алкогольного сп'яніння або перебуваючи під впливом наркотичних чи токсичних речовин, а також передавати керування транспортним засобом особам, які перебувають у вказаному стані, у хворобливому стані, у стані стомлення або під впливом лікарських препаратів, що знижують швидкість реакції і увагу.

Відповідальність за порушення зазначеного пункту ПДР є достатньо суворою. Так, за правопорушення, передбачені частинами 1-4 статті 130 КУпАП, загрожують штрафом у розмірі 600 неоподатковуваних мінімумів (10 200,00 грн.) з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік (частина 1), 1200 неоподатковуваних мінімумів (20 400,00 грн.) з позбавленням права керування транспортними засобами на строк три роки (частини 2, 4), 2400 неоподатковуваних мінімумів (40 800,00 грн.) з позбавленням права керування транспортними засобами на строк десять років (частина 3). 

Однак, не дивлячись на благородну мету законодавця зменшити кількість п'яних на дорозі та підвищити безпеку руху, на практиці бачимо таке: з одного боку водії нехтують правилами і не бояться бути покараними, а з іншого - поліція, складаючи матеріали на нетверезих, допускає помилки і порушення, що дає законні підстави уникати винним покарання. Та й всяке буває, знаєте...Тобто, суворість закону є, а його невідворотності - немає.

За даними Охтирського міськрайонного суду за період з 1 січня по 30 червня 2018 року до суду надійшло 214 адміністративних матеріалів за ст. 130 КУпАП, з яких:

16 повернуто для належного оформлення;

20 закрито у зв'язку з відсутністю події і складу правопорушення;

було 4 матеріали застосування заходів впливу до неповнолітніх, передбачених ст.24-1 КУпАП;

16 справ закрито у зв'язку з порушенням строків накладання адміністративного правопорушення;

58 - залишок справ на 30.06.2018.  

100 адмінматеріалів - накладено штрафи на суму 1 224 000 тисячі гривень, з яких сплачено добровільно 26 500 гривень, з них 65 осіб з позбавленням права керування транспортним засобом.

Отже, без зайвих уточнень можна говорити, що з «технічних» причин 24% справ залишилися без розгляду по суті, а їхні фігуранти без належної оцінки. І це лише задокументовані в межах закону випадки. Бо наївно було би сподіватися, що кожного, хто сів за кермо напідпитку, зупинила поліція, склала протокол і направила матеріали до суду.

Для наочності скористаємось відкритими даними Єдиного державного реєстру судових рішень. По-перше, адміністартивні матеріали за ст.130 КУпАП повертаються до поліції, бо складені з помилками. Наприклад, 21.06.2018 до Охтирського міськрайонного суду надійшов матеріал відносно особи, яка в м. Охтирка по вул. Полтавській їхала мопедом без номерів з явними ознаками алкогольного сп'яніння, від медичного освідування відмовилася. Але у матеріалах справи не виявилося відомостей про вручення водієві копії протоколу, складеного на місці події та не було даних про документи, що посвідчують його особу. Або, 14.06.2018 до суду надійшов протокол щодо особи, яка в м. Охтирка по вул. Шевченка керувала автомобілем з ознаками алкогольного сп'яніння, від продування газоаналізатора «Драгер» відмовилася. Ці матеріали теж повернуті поліції, бо до протоколу про адміністративне правопорушення вписали не те прізвище, яке зазначено у посвідченні водія.

По-друге, вивчаючи тему, виявила, що одна з причин «уникнення покарання», як не дивно, створена самим законодавцем. «Судово-юридична газета» поширила думку члена Вищої ради правосуддя Миколи Худика про прогалини Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо належності повідомлення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, про час і місце розгляду справи судом. Йдеться про те, що основною підставою для закриття проваджень по ст. 130 є закінчення передбаченого строку накладення адміністративного стягнення. У багатьох випадках закінчення зазначеного строку пов'язане з неодноразовим відкладенням розгляду через відсутність доказів сповіщення особи, коли повістки не вручалися адресатам, зокрема поверталися з відміткою відділення поштового зв'язку про закінчення строку зберігання, відсутність адресата тощо.

Наприклад, 21 червня в Охтирці закрили справу відносно чоловіка, щодо якого 05.03.2018 року поліцейські склали протокол за ч. 1 ст. 130 КУпАП про те, що він керував автомобілем Фольксваген, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння. Місце події - вул. Кардашівська в с. Кардашівка Охтирського району. В судове засідання чоловік не з'явився. Справу закрили відповідно до ст. 38 КУпАП, яка передбачає, що адміністративне стягнення може бути накладено не пізніше, як через три місяці з дня вчинення правопорушення.

Але п'яний водій - це не тільки правова категорія. Явище поширюється ще й тому, що не зустрічає належного суспільного осуду. Грішать навіть сивочолі. Нещодавно головне територіальне управління юстиції у Сумській області повідомило про примусове виконання судового рішення відносно дідуся. У Тростянецькому районі 77-річний чоловік керував транспортним засобом в стані алкогольного сп'яніння та був затриманий працівниками патрульної поліції. Накладений судом штраф в сумі 10200 тисяч гривень сплачувати не поспішав. Поїздка у нетверезому стані коштувала чоловікові більше 11 тисяч гривень, які стягнули виконавці.

Приклад старших надихає молодих. Судова практика свідчить, що за кермо сідають п'яні неповнолітні, але відбуваються покаранням у вигляді переляку.

Так, неповнолітній охтирчанин 15.04.2018 о 03.20 год. по вул. Мішечкіна керував транспортним засобом «YAMAHA» в стані алкогольного сп'яніння. На розгляд справи в судове засідання не з'явився. Факт правопорушення доведено у суді протоколом про адміністративне правопорушення, актом огляду на стан сп'яніння з використанням спеціальних технічних засобів та результатами тестування приладом «Драгер», показник 1,49 проміле, поясненнями, рапортом, відеозаписом.

Суд взяв до уваги, що хлопцеві 16 рочків, посвідчення водія він не має, грошей не заробляє, отже карати його не треба, достатньо попередити, щоб більше такого не робив. Чи варто сподіватися на правильні висновки за такої лояльності? Хтозна. Але тут варто нагадати, що допустимий вміст алкоголю в крові - 0,2 проміле. Проте, за кермом вживають не тільки пиво чи горілку. Як приклад, справа від 1 серпня щодо чоловіка, який вночі ганяв по вулиці Незалежності у стані наркотичного сп'яніння, до того ж робив це не вперше. Суд присудив йому 20400 гривень штрафу. 

Отже, маємо читко прописані правила і чималі штрафи, розмір яких прогнозовано лише збільшуватиметься. Але, як сказав в одному з інтерв'ю голова громадської організації «Національна платформа безпеки руху» Олексій Павловський, важелів впливу на п'яного практично немає, бо не існує невідворотності покарання, для всіх. Можливо, майбутні фото і відео фіксація дисциплінують водіїв? А поки що, три тисячі громадян гине щорічно на українських дорогах, кожний сьомий - це жертва п'яного водія.

Анна Протасова

 

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg