Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Тугий земельний вузол. Хто розв'яже?
Тугий земельний вузол. Хто розв'яже? Печать
Автор ГородА   
23.07.2018 г.
Два дні підприємці Охтирки вивчали земельне право. 12-13 липня у місті відбувся семінар, що охопив широке коло актуальних питань щодо правового регулювання земельних відносин. У підсумку вирішили - треба об'єднуватися. Самотужки з розбурханого  моря українського законодавства не випливеш.  

«Організатора як такого немає, це підприємці поговорили і вирішили запросити експертів, щоб раз і назавжди поставити крапки щодо своїх спірних питань, а також дізнатись, що нового планується і, що вже впровадили на практиці по Україні щодо користування землею і плати за неї», - так коментує подію підприємець, депутат Охтирської міської ради Олег Погорєлов.

Слухали двох фахівців: експерта з земельного права Тетяну Музичко та адвоката, експерта Інституту Політичної освіти Андрія Березняка.

Цікавість до заходу пояснюється тим, що в Охтирці віднедавна фізичним особам-підприємцям перестали надавати землю «під промисловість», а виключно під комерцію, що значно дорожче. Як наслідок, не укладаються договори оренди землі, а борги за користування землею стягуються у судовому порядку. Таким чином утворилася напруга між органом місцевого самоврядування, який прагне надходжень до бюджету і підприємцями, які схильні оптимізувати свої витрати і вбачають у діях влади прояви упередженості і контрверсійного читання чинних законів. Саме ці питання і стали чи не найголовнішими в ході семінару. Підприємців цікавила думка експертів щодо правомірності земельних позицій в Охтирці і способів їх урегулювання у межах діючого законодавства.

У підсумку вирішили - треба об'єднуватися. Самотужки з розбурханого моря українського законодавства не випливеш. Але правовий нігілізм треба долати, бо український підприємець для власного виживання має бути експертом хоч з економіки, хоч з права чи фінансів.

Намагається вийти з кризи і офіційна Охтирка. Червнева сесія міської ради ухвалила рішення, за яким у 2019 році плата за землю в Охтирці має стати більш лояльною, а ухилення від сплати економічно не вигідним. Сподіваються, нова політика розв'яже вузол неплатежів і поверне у легальне русло користування землею. В той же час оцінки підприємців щодо новацій - неоднозначні.

Семінар по землі відбувся в Охтирці у четвер і п'ятницю, а вже у понеділок на апаратній нараді при міському голові прозвучала інформація відділу земельних відносин на цю ж тему, яка і була оприлюднена. 

Плата за землю - одне з основних джерел наповнення міського бюджету

Отже, за інформацією, оприлюдненою на сайті Охтирської міської ради, на території міста Охтирка обліковується 3186,0 га земель, з них: земель під житловою забудовою - 193.0219 га; землі промисловості - 205,8695 га, землі громадського призначення - 351,6060 га, землі транспорту та зв'язку - 58,8317 га, землі технічної інфраструктури - 22.0126 га. У  постійне користування передано 568,4 га (29%) земель комунальної власності, у власність - 1258,9 га (65%).  

Загальна площа земель, наданих в оренду для підприємницької діяльності з категорії земель житлової та громадської забудови та земель промисловості  становить 122,7 га, які використовують 622 орендарі згідно укладених договорів оренди землі. Це складає 6 % загальної площі земель, наданих у власність та користування.  Всього - 1950,0 га, або 61 % всієї площі земель. 

Середня ставка по місту становить  3  % від нормативної грошової оцінки земель міста. 

Розмір орендної плати 1 м2  земель комерційного призначення становить  від 16,00 грн.  до  50,00 грн. за рік в залежності від місця знаходження земельної ділянки та її функціонального призначення.

Значним резервом забезпечення надходжень орендної плати за землю є укладення договорів оренди землі із суб'єктами господарювання, які використовують земельні ділянки без документів, що посвідчують право користування ними. 

Такі громадяни запрошуються на засідання комісії з питань самоврядного контролю, використання та охорони земель. Членами комісії здійснюються обстеження земельних ділянок, складаються акти, які передаються на комісію по відшкодуванню збитків у вигляді неотриманого доходу до бюджету міста. Акти збитків подаються на затвердження виконавчого комітету. Після чого матеріали передаються до місцевої  прокуратури.

На даний час стягнуто збитків до бюджету міста за користування 3-ма земельними ділянками  площею 0,6423 га на суму 177,0 тис. грн., знаходяться на розгляді в судах різних інстанцій - 4 справи на суму 455,2 тис. грн. на площу - 2,0577 га, передано  матеріали до органів прокуратури для вжиття заходів прокурорського реагування - по 4-м земельним ділянкам, площа яких становить 1,2457 га, на суму 428,4 тис. грн.

Протягом 2017 року - І півріччя 2018 року укладено 139 договорів оренди землі, з них по нововідведеним земельним ділянкам та в результаті вжитих заходів самоврядного контрою - 15 договорів на площу 1,5190 га, що надало можливість отримати до бюджету 288,3 тис. грн. додаткових надходжень, - йдеться у повідомленні відділу земельних відносин Охтирської міської ради.

Підготувала Анна Протасова

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg