Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Змістовне літо
Змістовне літо Печать
Автор Прес-центр табору "Юні науковці"   
03.07.2018 г.
Фінішував профільний табір дослідницько-експериментального напряму «Юні науковці»

П'ять років поспіль на базі гостинної Охтирської ЗОШ І-ІІІ ст. № 3 працює  літній профільний табір дослідницько-еспериментального спрямування «Юні науковці» Охтирського міського центру позашкільної освіти-Мала академія наук учнівської молоді.

Упродовж 14 днів у таборі пройшли навчальну практику та активно відпочили 36 обдарованих вихованців наукових гуртків ОМЦПО-МАН, учнів закладів загальної середньої освіти міста Охтирки.

У рамках табору працювали: традиційна Літня школа музеєзнавства, яку очолювала директор Охтирського краєзнавчого музею Міщенко Людмила Володимирівна, Літня школа правознавства, у формі проекту «Правова орбіта», яку очолювала інтегратор Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Лапоног Марина Олександрівна.

Були реалізовані спільні проекти з Гетьманським національним природним парком (В.Хорошун, О.Суслова), засобами масової інформації Охтирки (А.Протасова, Б.Чикало, О.Кириченко) фото-проект селфі «Я - юний дослідник» (фото висвітлювалися на сторінці у Фейсбуці), працювали короткотривалі курси англійської та німецької мови «Знайомимося з Німеччиною» та «Сполучене Королівство Великобританії та Північної Ірландії» (О.Кімлик, Ю.Устінова).

За час навчання у Літній школі музеєзнавства вихованці табору відвідали з екскурсіями Охтирський краєзнавчий музей, музей авіації та космонавтики Охтирської ЗОШ І-ІІІ ст.№ 2, де знайомилися з експозиціями, фондами, брали участь у практичних заняттях. Побували на екскурсіях до Успенського та Георгіївського храмів, відвідали за сприяння депутата Охтирської міської ради Романа Масла Охтирський Свято-Троїцький монастир, зустрічалися з журналістами газет «Роксолана», «Город А», «Прапор перемоги», ТРК «Охтирка», працювали в Охтирській районній бібліотеці, познайомилися під час подорожі рейковим автобусом до станції Ворскла з історією Охтирської залізниці.

Разом з Людмилою Міщенко та Валерією Бакуліною напрацювали матеріал для наукової роботи «Фундація Івана Багряного» та «Діаспора і Охтирський край», разом з Валентиною Логвиненко, директором музею авіації та космонавтики ЗОШ №2 напрацювали матеріал для дослідницької роботи «Українці в космосі, пов'язані з Охтирським краєм».

Під час навчання у Літній школі правознавства вихованці табору відвідали Охтирський місцевий центр з надання безоплатної вторинної допомоги,  з роботою якого познайомила директор Тамара Козир.

За час участі у проекті «Правова орбіта» юні науковці спільно з Мариною Лапоног ознайомилися із електронними сервісами у сфері державної реєстрації, дізналися про on-line будинок юстиції, як поводити себе при спілкуванні з поліцейським.

Брали участь у практичному занятті з відеороликами «До нас завітала поліція», вікторинах, брейн-рингу, організовували анкетування громадян, працювали над виготовленням буклетів з тематики: «Правила виїзду дитини за кордон», «Порядок отримання субсидії», «Захист громадян за кордоном».

Також юні науковці побували на екскурсії до Охтирського міського відділу національної поліції України в Сумській області.

У рамках спільного проекту «Дитяча екологічна експедиція територією Гетьманського НПП» юні науковці зустрілися з спеціалістами та фахівцями Гетьманського національного природного парку, проводили дослідження

повноти деревостану, проективного покриття та видового складу трав'яного покриву соснового лісу, визначали видовий склад водно-прибережних рослин на берегах р.Ворскли, досліджували геологічний стан Охтирських гір, подорожували територією Гетьманського НПП. Вихованці табору, члени наукового гуртка «географ-науковець» представили свої дослідження на території Гетьманського НПП за 2017, 2018 р.р. під час ХІІ Всеукраїнського зльоту екологічних загонів в Івано-Франківській області, де зайняли 3 загальнокомандне місце.

Сподобалися заняття з психологом Наталією Левенко, цікаві ігри та тестування, практичні вправи на розвиток критичного мислення та креативність з начальником табору Галиною Альжинською, школа ораторського мистецтва з Ольгою Литовченко.

На конференції «Я-дослідник» 14 червня 2018 року юні науковці представити свої дослідження, проекти, доповіді, буклети, презентації, фотографії та намітили плани на майбутній 2018-2019 навчальний рік.

Для нас особисто табір мав і журналістське практичне спрямування. Щодня під час індивідуальних занять ми вчилися писати короткі статті, які висвітлювали життя нашого табору, які оприлюднювали на сторінці у Фейсбуці, на сайтах Охтирського міського центру позашкільної освіти - Мала академія наук учнівської молоді, Гетьманського національного природного парку, відділу освіти Охтирської міської ради, Охтирської міської ради, у прямому ефірі на ТРК «Охтирка».

Літній профільний табір дослідницько-експериментального напряму "Юні-науковці-2018" Охтирського міського центру позашкільної роботи-Мала академія наук учнівської молоді фінішував.

 Щиро дякуємо:

- гостинній Охтирській ЗОШ І-ІІІ ступенів №3 (Ситнік Т.М.) за створені прекрасні умови, гарне харчування, доброзичливу атмосферу для проведення навчальної практики обдарованої молоді наукових гуртків ОМЦПО-МАН та тісну співпрацю з закладом позашкільної освіти;

- Охтирському краєзнавчому музею, Гетьманському національному природному парку, Охтирському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Охтирській ЗОШ І-ІІІ ст.№2, закладам ЗОШ міста, відділу освіти Охтирської міської ради, депутату Охтирської міської ради Роману Масло, Охтирській районній бібліотеці, газетам "Город А", "Роксолана", "Прапор перемоги", ТРК "Охтирка", журналісту Валерії Бакуліній, Охтирському міському відділу національної поліції України в Сумській області за тісну співпрацю з Охтирським МЦПО-МАН та допомогу в організації змістовного та цікавого навчання та оздоровлення обдарованої молоді міста.

ImageImage 

Москаленко Катерина, Смоляр Тетяна, Ольга Литовченко,

Прес-центр табору "Юні науковці"

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg