Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Охтирський місцевий центр : досягнення та перспективи за 3 роки роботи
Охтирський місцевий центр : досягнення та перспективи за 3 роки роботи Печать
Автор ОМЦ БПД   
28.06.2018 г.
«Охтирський місцевий центр як друга ланка у системі безоплатної правової допомоги: досягнення та перспективи за 3 роки роботи», про це йшла мова в публічному звіті 27 червня.

Мета заходу  -  інформування про результати діяльності Охтирського МЦ з надання БВПД за 2015-2018роки, співпраця з соціальними партнерами.

Розпочалася робота публічного звіту зі вступного слова  директора Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тамари Козир. Вона розповіла про спектр правових послуг, які можна отримати в центрі та плани роботи на перспективу. Окреслила типові  звернення з якими звертаються громадяни, про кількість доручень виданих відділу представництва, та приклади представлення інтересів громадян в суді. За три роки роботи до Центру звернулося - 10821 особа, надано вторинну правову допомогу  - 945 громадянам (у тому числі Великописарівське, Лебединське та Тростянецьке бюро правової допомоги).

Йшлося також про законодавчі зміни, що стосуються права на всі види безоплатної вторинної правової допомоги, які отримали й особи, постраждалі  від домашнього насильства або насильства з ознакою статі.

Відтепер, коло суб'єктів на безоплатну вторинну правову допомогу розширилося, згідно п. 13 ст. 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» таке право має категорія осіб, які постраждали від домашнього насильства, або насильства за ознакою статі». Крім того, з січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», розширено категорію дітей як суб'єктів права на БВПД. Отримати її відтепер можуть не лише діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів (як було дотепер), а усі діти.

У другій половині заходу учасники обговорювалися питання одного із напрямків діяльності, такого як  правопросвітництво. Більш детально на цьому питанні зупинилася Марина Лапоног. За три роки роботи укладено 32 меморандуми про співпрацю з соціальними партнерами. Успішно реалізовано освітньо-виховні проекти: «ЗАКОН ПОНАД УСЕ», «Правова орбіта», «Розуміємо права дитини», «Молодіжна ініціатива з прав людини», «Фінансова школа грамотності».

Далі продовжили публічний звіт Ольга Литовченко, яка розповіла про співпрацю Охтирського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги та Охтирського МЦПО - МАН. Та більш детально вісвітлила про короткотривалу «Літню школу правознавства». Родзинка якої - поява параюриста-манівця Ксенії Суслової, яка з нового навчального року долучатиметься до правопросвітництва та відвідуватиме індивідуальні заняття з права ц центрі правової допомоги.

Щодо успішної форми співпраці розкрили зміст представники  громадських організацій («Охтирський молодіжний центр», «Сім'ї героїв Охтирщини», «Родинне коло Тростянеччини»), яка започаткована з надання послуг центру як «фронт-офісу» щодо реєстрації громадських об'єднань.

Директор - Тамара Козир у заключному слові поділилася планами  майбутніх напрацювань та презентувала книгу шрифтом брайля, що робить правову допомогу більш доступнішою для різних категорій громадян.

Усіх бажаючих запрошуємо до участі.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg