Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Олександр Шнайдер: Чому в Охтирці все робиться або-або?
Олександр Шнайдер: Чому в Охтирці все робиться або-або? Печать
Автор ГородА   
20.06.2018 г.
ImageВ минулому році уряд ухвалив рішення щодо створення інклюзивно-ресурсних центрів (ІРЦ).Скоро такий центр буде в Охтирці, а от де саме - питання болюче. Так вважає Олександр Шнайдер, депутат міської ради.

 

Шнайдер О.М.

- Соціалізувати дитину з особливими освітніми потребами вкрай важко. Але потрібно намагатися зробити все для цієї благої мети. ІРЦ покликаний допомогти у складному, довготривалому процесі. Усім відомо, що суспільство не може вважатися здоровим, якщо закриватиме очі на проблеми хворих. Створення та діяльність ІРЦ сприятиме забезпеченню дітям з особливими освітніми потребами необхідної психолого-педагогічної підтримки. Це дійсно так. Але...

Скажу вам не тільки як депутат, але як батько однієї з таких особливих дітей. Всього в місті 170 дітей-інвалідів, 96 з них відвідують Комунальну установу «Охтирський міський центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів». І ось постає питання - чи варто  нівечити наш заклад заради, скажімо так, корисного, але десь у перспективі ІРЦ. 

Центр соц. реабілітації став для нас майже родинним колом. Ми боролися за ремонт старої будівлі і переїжджали туди за умови, що будемо там справжніми господарями. У місті достатньо будівель, які легко переобладнати під ІРЦ. Не розумію, навіщо утискати відвідувачів центру. 

- Саме з майбутнім сусідством з ІРЦ ви не згодні?

- Не згодний з тим, що у нас фактично відбирають частину приміщень. Ви бачили, що коли ми переселялися на нове місце, батьки приймали найактивнішу участь у обговоренні ремонту. Є важливі речі для нас батьків особливих дітей, які не здаються важливими для інших. Ширина дверного полотна, поріжок, планування приміщень тощо. Тут все важливо, найменша, найдрібніша деталь.

А ми лишаємося щонайменш без кімнати психологічної розрядки - де дитина, яка втрачає самоконтроль може якийсь час перепочити! Для вихованців центру, їх батьків та педагогів життя тепер зміниться на гірше. По закону в окремому приміщенні психічно хворих і соматиків зводити в одну купу не можна. Це всі знають, розуміють, але сунуть ІРЦ в наш соц.центр. 

- Від кого залежить, отримаєте нового сусіда - ІРЦ, чи - ні?

- Відомо від кого. Від міського голови. 

- Пробували ви мера переконати? Все ж таки ви депутат, до вас повинні прислухатися.

- Міський голова ні мене, ні когось іншого вперто слухати не хоче. Навпаки, ще й робить закиди, на кшталт, то, мовби, у Шнайдера особисте.

Так проблема для мене дуже близька. Не тому, що моя дитина зараз відвідує центр. Син закінчив 9 класів. Отримав атестат. Працівники центру, незважаючи на те, що в нього моторика порушена, навчили його не тільки шнурки зашнуровувати, але й впевнено працювати на комп'ютері. Я бачу результат і вважаю, що такий заклад потрібно всіляко підтримувати. А не ставити палки в колеса.

ІРЦ можна розмістити в приміщенні колишнього суду, дитячій поліклініці... 

- Чи можна було відкласти створення ІРЦ?

- Передумова «штурмовщини» питання ІРЦ, є бажання терміново виконати усі вказівки з Києва. Бо ж на відкриття Охтирської лікарні може приїхати сам Президент України Петро Порошенко. Перед президентом откозиряти у декого є велике бажання.

Але ставити на терези існуючий заклад, який довів свою ефективність і новітній ІРЦ не варто. До сьогодні без ІРЦ у звичайних школах, звичайних класах і так навчаються одна-дві дитини з особливими потребами.

Чи настільки потрібний зараз їм той центр, якщо вони у школі отримують не тільки знання, але й адаптуються до соціуму? Навчання завершиться, а далі що робити з отриманим атестатом, без друзів, без умінь, без спілкування?

Потрібно дітей-інвалідів готувати до життя у суспільстві, використовуючи різні підходи. Що робити потім, коли повноліття наступить - працювати? Де? Ким? Ніде, і ні ким. Навчатися далі? Також, ні.

На прикладі просування ІРЦ, ми бачимо, що і зараз інтереси дітей-інвалідів задвигають на другий план. А коли вже вони подорослішають, то взагалі лишаться сам на сам з бідами та клопотами. Давайте хоч їхнє дитинство спробуємо захистити від бюрократичних наскоків. 

- Тобто ви ставите питання або-або. На ваш погляд реабілітація переважає інклюзивну освіту за значенням для дитини?

Звісно переважає. Але це не я так ставлю питання. Створюйте ІРЦ на будь-яких інших площах і жодних проблем не буде. Тільки слова вдячності. Але ж у нас усе йде в Охтирці останнім часом тільки за схемою або-або.

 

Андрій Міхєєв

 

 

 

Коментар

Детально про інклюзивно-ресурсний центр. Все, що треба знати

За коментарем щодо ситуації навколо інклюзивно-ресурсного центру газета звернулася до відділу освіти Охтирської міської ради. За отриманою інформацією, відкриття інклюзивно-ресурсного центру є необхідним кроком, його планують розмістити в одній із будівель центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів. Фахівці вважають цей варіант оптимальним, враховуючи наявну інфраструктуру, матеріально-технічне забезпечення та доступність для дітей з особливими освітніми потребами. Питання про створення ІРЦ може бути розглянуто на червневій сесії міської ради. А щоб не порушився освітній процес особливих дітей, почати роботу ІРЦ  має з 1 вересня. Отже, подаємо інформацію, надану відділом освіти.

 

Кабінет Міністрів 12.07.2017 затвердив Положення про інклюзивно-ресурсний центр. Інклюзивно-ресурсні центри утворюють шляхом реорганізації психолого-медико-педагогічної комісії (ПМПК). Ця комісія є підрозділом відділу освіти Охтирської міської ради, її функції - вибір програми навчання, формування груп компенсуючого типу (логопедичні та ортопедична група), допомога педагогам, батькам у роботі з дитиною... Цей структурний підрозділ припиняє свою діяльність з 1 вересня 2018 року, натомість має бути створено ІРЦ.

Пріоритетом ПМПК є обстеження дитини і визначення програми навчання. Місія Інклюзивно-ресурсного центру - можливість якомога більшій кількості особливих дітей отримувати корекційно-розвиткові послуги, спрямовані на їхній всебічний розвиток. 

Відділом освіти підготовлено проект рішення Охтирської міської ради «Про створення комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр Охтирської міської ради Сумської області», розроблено проект Статуту комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр Охтирської міської ради Сумської області» та Порядок проведення конкурсу на зайняття  посади директора комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр Охтирської міської ради Сумської області». З проектом рішення можна ознайомитися  на сайті міської ради.

Питання щодо відкриття «Інклюзивно-ресурсного центру  Охтирської міської ради Сумської області» буде винесено на розгляд міської ради на  сесію у червні 2018 року.

                Що спільного і що є відмінним між центром соціальної реабілітації дітей-інвалідів та ІРЦ.

                Ці дві структури дуже схожі. Що спільного: в першу чергу це засновник - Охтирська міська рада, далі функції: діагностика особистості, визначення потенційних можливостей дитини; корекційні заняття декількох напрямків за індивідуальними програмами; розвиток навичок саморегуляції та саморозвитку дітей; співпраця з батьками, рекомендації щодо потрібної допомоги.

Поруч з цим відмінним є:

Підпорядкування: ІРЦ - відділ освіти, центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів - управляння соціального захисту населення.

Контингент: центр соціальної реабілітації - діти віком від 2 до 18 років з фізичними та (або) розумовими вадами розвитку, які отримали статус дитини-інваліда, ІРЦ - діти з особливими освітніми потребами (діти з інвалідністю, діти з незначними порушеннями здоров'я, діти з соціальними проблемами),  тобто крім дітей з інвалідністю в цю категорію входять діти з порушеннями слуху, зору, опорно-рухового апарату, з порушеннями поведінки, інтелекту, з аутизмом, з мовленнєвими порушеннями.  Якщо дітей з інвалідністю нараховується по місту близько 90 осіб, то дітей з особливими освітніми потребами - близько 2000.

Мета діяльності: ІРЦ - надання комплексу психолого-педагогічних, корекційно-розвиткових послуг, спрямованих на проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини, центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів - здійснення комплексу реабілітаційних заходів, спрямованих на створення умов для всебічного розвитку дітей з інвалідністю.

Напрямок допомоги: ІРЦ забезпечує право на освіту, центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів - реабілітація та забезпечення соціального захисту. Право на освіту - це право людини на здобуття певного обсягу знань, навичок, які необхідні для нормальної життєдіяльності в суспільстві. Соціальна реабілітація - комплекс заходів, спрямованих на включення  людини з інвалідністю в суспільство.

Які спеціалісти будуть працювати  в інклюзивно-ресурсному центрі Охтирської міської ради?

В ІРЦ працюватимуть: практичний психолог (1 штатна одиниця), учитель-логопед (1 штатна одиниця), учитель-дефектолог (2 штатні одиниці), учитель  лікувальної фізкультури (1 штатна одиниця). Забезпечуватимуть функціонування закладу директор (1 штатна одиниця), бухгалтер (0,5 штатної одиниці), прибиральник (0,5 штатної одиниці).

                Місце розташування

Відкриття інклюзивно-ресурсного центру планується в одній із будівель, яка входить до складу КУ «Охтирський міський центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів», за адресою вулиця Шевченка,60. Місце розташування цього центру є оптимальним, враховуючи наявну інфраструктуру, матеріально-технічне забезпечення та доступність до нього дітей з особливими освітніми потребами.

Також передбачається укладання угоди про співпрацю між цими установами з метою раціонального використання приміщення та обладнання.

Які ризики постають перед Охтиркою, якщо ІРЦ у місті не відкриють?

Одним з джерел фінансування ІРЦ є державна субвенція. На сьогоднішній день в Сумській області лише в містах Охтирка і Конотоп  не створено ІРЦ.  Існує ризик, якщо надійде державна субвенція, а центр не буде створено, вона повернеться назад у Київ. Субвенція - це гроші на обладнання, меблі, апаратуру.

Другий ризик - особливості «особливої» дитини не будуть враховуватися при навчанні. Без висновку ІРЦ не може бути організоване індивідуальне навчання, інклюзивне навчання у закладах дошкільної та загальної середньої освіти. У класі, групі ДНЗ перебуватиме дитина, що не засвоює навчальну програму, порушує поведінку, без висновку ІРЦ не буде введено посаду асистента-вихователя, асистента-вчителя, з дітьми не проводитимуться корекційно-розвиткові заняття.

По-третє, батькам потрібно буде звертатися в найближчий ІРЦ для проведення обстеження дитини і тому кошти, які витрачатимуться на обстеження цієї дитини будуть направлятися в дану територіальну громаду. А добиратися туди батьки мають самостійно. (На обстеження однієї дитини дається до 2-х місяців). На сьогоднішній день у с. Грунь створено ІРЦ, проведено конкурс на посаду директора і проводиться конкурс на посади спеціалістів.

Матеріал готувала Анна Протасова

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg