Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Делегація з Охтирки відвідала місто-побратим
Делегація з Охтирки відвідала місто-побратим Печать
Автор ОМР   
07.06.2018 г.
В кінці травня на запрошення міського голови м.Кнєжа болгарське  містечко  відвідала  делегація з Охтирки.

Про це повідомляється на сайті міської ради.

34 роки тому  в центрі Охтирки з' явилася нова споруда - кінотеатр з незвичною для охтирчан назвою «Кнєжа». Відкриття кінотеатру стало  справжньою подією для міста, як і звістка про те, що болгарське місто Кнєжа побраталося з Охтиркою

Історія цієї дружби починається з 1948 року , коли Болгарія й Україна підписали договір про співробітництво і взаємодопомогу. В 1966 році Сумська область побраталася  з Врачанським округом. А вже  на початку 80 - х років 11 українських областей  поріднилися з округами Народної Республіки Болгарії. Діти з Кнєжі відпочивали в Охтирці, а охтирська делегація відвідала болгарське місто - побратим.

В кінці травня - на початку червня на запрошення міського голови м.Кнєжа болгарське  містечко  в Північній Болгарії відвідала  делегація з Охтирки, до складу якої ввійшли міський голова Ігор Алєксєєв, заступник міського голови Олена Бондаренко, секретар міської ради Валентина Попович, а також представники міського центру культури і дозвілля, яке в народі й досі називають «Кнєжа»,головний режисер Світлана Корнієнко, зразковий вокальний ансамбль «Крошки» та його керівник Лариса Крошка. 

Кнєжа, яка нараховує 12 тис. мешканців, гостинно зустріла своїх побратимів. Ансамбль «Крошки» взяв участь в дитячому театральному фестивалі «Звезден прах», а наступного дня виступив з великою концертною програмою, яка вразила болгарського глядача. Бурхливими оплесками зустрічали жителі Кнєжі кожний номер програми. Зачарували своїм мистецтвом  солістки  зразкової балетної студії (керівник - заслужений працівник культури України Зоя Наклицька) Кароліна Войнова і Лілія Терещенко, солісти - вокалісти Євгеній Войченко, Пауліна Піскурьова, «Крошки» і «Крошенята», серед яких найменші - Артем Котенко, Віра і Степан Івженко. Маленькі артисти розчулили глядача своєю безпосередністю і артистизмом.

Дякуючи творцям  слов' янської писемності і культури Кирилу і Мефодію українці і болгари  можуть розуміти мову одне одного, у них багато спільних слів. Ведучій концерту Світлані Корнієнко довелося спілкуватися трьома мовами одразу: українською, російською і болгарською, відчуваючи  розуміння й підтримку глядацької зали.

Серед болгарської публіки були люди, які ще школярами листувалися  з охтирськими дітьми, відвідували Охтирку. Вони передавали привіт і подарунки своїм українським друзям, щиро раділи кожній пісні й хореографічній композиції.

Після концерту відбувся вечір українсько - болгарської дружби, на якому виступили міський голова Кнєжі Ілійчо Лечовський та охтирський міський голова Ігор Алєксєєв, який запросив болгарських друзів відвідати Охтирку. Приємним подарунком для охтирчан став виступ болгарських народних вокальних і танцювальних колективів, а танцювальне коло поєднало українських і болгарських дітей.

Для гостей з міста - побратима господарі підготували цікаву розважальну програму та ряд екскурсій, серед яких місцевий музей, лісопарк з зоокуточком «Гергана», печера Леденика, яка знаходиться в північно- західній частині Балканських гір поблизу міста Враца. Викликав неабияке  захоплення  об' єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО печерна церква в Іваново. Вона містить збережені фрески ХІІ - ХІV століть, що є зразком унікального середньовічного болгарського стінопису.

В Кнєжі мешкають українці, які дуже зраділи зустрічі з земляками. Серед них - пані Наталія, яка працює художнім керівником в читалищі «Борба» (аналог нашого Будинку культури). Саме вона допомогла охтирчанам відчувати себе в Кнєжі як вдома. 

Два народи, два міста в ті літні дні були разом, щоб лилися звуки музики, щоб посміхалися діти й дорослі, щоб міцніла українсько - болгарська дружба. 

ImageImage

ImageImage 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg