Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Чи з'явиться Охтирська ОТГ і як не стати безнадійним песимістом
Чи з'явиться Охтирська ОТГ і як не стати безнадійним песимістом Печать
Автор ГородА   
07.05.2018 г.
Тема децентралізації то постає, то стихає. У світлі нового закону вона може набути чергового імпульсу. То хто не хоче об'єднуватися? Місто чи села? Моя розмова з міським головою про перспективи Охтирської ОТГ і про наші гроші, які то там, то там наполегливо закопують в пісок... 

Першого травня мав би набрати законної сили законопроект, ухвалений Верховною Радою 3 квітня, про добровільне приєднання сільських територіальних громад до міст обласного значення  (№ 6466). Розробники мотивували його необхідність для нібито розблокування процесу приєднання громад. У пояснювальній записці йдеться про те, що об'єднання міст обласного значення з іншими територіями не здійснюється через небажання міських голів та міських рад іти на нові місцеві вибори. Закон мав би почати діяти з 1 травня і дозволити об'єднання громад без виборів з покладанням обов'язків голови ОТГ на міських голів.

Що думає з цього приводу міський голова Охтирки, адже саме нашого міста і стосується законопроект. Охтирка - місто обласного значення, яке залишається мало не анклавом серед земель Чернеччинської ОТГ. 

Розмова з міським головою Охтирки Ігорем Алєксєєвим відбулася 27 квітня. На цей момент президент ще не підписав закон, у всякому разі на сайті Верховної Ради про це відомостей не було. На підпис президентові документ направили 20 квітня. 

Для мене вибори ніколи не були стримуючим фактором, - говорить Ігор Алєксєєв. - Я не тримаюся за крісло, і не відчуваю якогось надзадоволення від влади. Вважав і вважаю, що процес об'єднання громад мав би йти і за такими об'єднаннями майбутнє. Охтирська міська рада не припиняла спроб до цього від самого початку, з 2015 року, коли було ухвалено Закон «Про добровільне об'єднання територіальних громад». Відповідне рішення Охтирська міська рада ухвалила 28 липня 2015 року, воно діє і сьогодні. І вибори тут не мають жодного значення.

- Відомо, що ви зверталися до сільських громад з листами щодо об'єднання. Зокрема до Староіванівської сільської ради. Що вам відповіли? Здається, що державні люди, які писали згаданий закон дещо неправі...

- Відповідей або не було, або вони негативні. На жодну з сесій сільських рад мене офіційно не запрошували. Хоча в листах ми зверталися: просимо запросити, ми приїдемо, розкажемо про свої пропозиції й бачення... Був на сесії Пологівської сільської ради лише тому, що люди зателефонували, а не керівники. Мав слово, але  переконати їх не вдалося.

Сьогодні неохопленими децентралізацією є три сільські ради Охтирського району, одна з яких є суміжною з Охтиркою - Староіванівська. А ще Олешнянська і Довжицька. Враховуючи транспортну, освітянську інфраструктуру об'єднання з селами, що межують з містом, було би можливим і життєздатним. Але треба визнати, що з мінусами для самого міста. Що Стара Іванівка, що Олешня - потрібно вкладати і вкладати, а фінансового ресурсу у них немає і в найближчий перспективі я його не бачу. Якби ми говорили про сільські ради, де є нафтогазові свердловини, де почали надходити рентні платежі, але навіть там рента не покриває економічних потреб, коефіцієнт спроможності наявних об'єднаних громад дуже низький.

Думаю, що рано чи пізно до конфігурацій ОТГ повернуться. Бо при їх формуванні базові принципи децентралізації, задекларовані Ганущаком (один з ідеологів реформи - прим. автора), не були витримані, спрацював принцип князівств «хай моє моїм і залишається». 

- Отже, гроші... Ми звикли більшість проблем пояснювати однаково: «Немає грошей». Але.. Наскільки ефективно ми витрачаємо те, що маємо. Як можна виправдати, наприклад, чоловіка з «Благоустрою», який вдає, що ремонтує дорогу, а насправді разом зі щебенем сипле наші гроші у пісок... Є й інші приклади... Хто винуватий? Більшість вважає, як за все у цій країні відповідає президент, так у місті - міський голова...

 - Був аналогічний приклад по дитячій лікарні. Я запрошував виконавця і говорив йому: от уяви, що твої діти, не дай бог, захворіли і потрапили у цю палату, де ти поставив душову кабінку. Одну сторону прикрутив до стіни, а другу - ні. У тебе очей немає, чи ти не розумієш, що воно може впасти? Тільки після того як переробили, були заплачені кошти.

По ямковому ремонту... Попереджав, що треба починати з осені минулого року: ви ж подивіться установку, ви ж продуйте компресор, ви ж закупіть щебінь, ви ж його просійте, укладіть договір на емульсію, приготуйте машину...

Приходить весна, піднімається температура до + 15. Ніхто на роботу не виходить. «Ми не готові». Чого? Тиждень втратили.

Їду вранці на роботу, 6 годин ранку. Температура повітря +3. З емульсією можна працювати від + 10. Спиняюся, що ви робите? І так далі... Ми не заплатимо за цю роботу. Ні копійки ми не заплатимо. Жаль, що це комунальне підприємство, воно могло би розвиватися, якусь премію видати, а вони бездарно викинули тисяч 100. І великі претензії до управління ЖКГ.

Маємо 27 квітня, а роботи по місту практично не почалися. При тому,  що бюджет був сформований минулого року.

... Намагаюся дати людям можливість самостійно ухвалювати рішення. Вважаю, що неправильно тягнути усі повноваження на себе. Але тоді б це була повна моя відповідальність! А так.. те, що робиться - мене не влаштовує, але все одно відповідає за все міський голова... 

Розмова з міським головою була дуже цікавою, але задовгою як для газетної публікації, але тут не можна не згадати, яку роль для нашого міста відіграють нафтовики - єдине бюджетоутворююче підприємство. Напередодні міський голова Ігор Алєксєєв разом з керівником Сумської обласної державної адміністрації Миколою Клочком мав зустріч з головою правління ПАТ «Укрнафта» Марком Роллінсом. Очевидно, що й з цього боку нас чекають новини і широке поле для роздумів...

Анна Протасова

 

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg