Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Як потрапити у стрічку ВВС? Затопити місто
Як потрапити у стрічку ВВС? Затопити місто Печать
Автор ГородА   
10.04.2018 г.
ImageБіда, яка прийшла в Охтирку в ніч з 1 на 2 квітня зробила нас топ-новиною дня. Провідні медійні платформи країни не втомлювалися поширювати інформацію про повінь в Охтирці. Не встояло навіть ВВС. Тільки що від того людям, у яких у хаті води по пояс?

Такого Охтирка ще не бачила. Сподіваємося, що більше й не побачить. Подія показала, наскільки хисткою і непевною є сила людини проти сили стихії. Особливо, коли тебе заскочить зненацька, особливо, коли в кожного свій закон, а система захисту більше формальна, ніж реальна.

Міська влада звернулася до громадян з проханням зберігати спокій: «Шановні мешканці міста! Ввечері 01.04.2018 у результаті виходу талої води через верх дамби залито значну територію міста Охтирка. Службами міста протягом ночі проводилась евакуація мешканців міста з помешкань, розташованих вздовж русла річки Охтирки. Роботи продовжуються.

Прохання до населення зберігати спокій. Зателефонувати можна за телефонами: 4-15-00, 4-15-07 (міська рада), 2-31-01, 101 (Державна служба з надзвичайних ситуацій)».

 

Як перло воду в Охтирці бачили всі: був і страх, і розпач і проста людська цікавість. Є що фоткать, фільмувать на відео і розповсюджувать у мережі... Але хвиля зійшла, а разом з нею й інтерес до трагедії. У всякому разі 3 квітня на перші позиції у медіа вийшли зовсім інші новини, а на офіційних сторінках Сумської облдержадміністрації й управління ДНС у Сумській області інформація про події в Охтирці не оновилася. Були лише повідомлення від 2 квітня, які свідчили дещо інше, ніж бачили люди власними очима на місці.

За інформацією ОДА, з посиланням на директора Департаменту цивільного захисту населення Олександра Милаша ми дізнаємося, що: «Причиною цього лиха стало переповнення цілого каскаду ставків у місті Охтирка. Вода пішла в один став, а вже звідти -вздовж дамби і затопила шість вулиць та близько 150-180 домоволодінь». За його словами, «перша інформація від жителів Охтирки щодо потопу почала надходити близько першої години ночі, тоді оперативно зібрали позачергове засідання штабу ТЕБ та НС, до ліквідації наслідків залучили військову частину, підрозділи Національної поліції, ДСНС, додаткову техніку. Також відселили до готелю та центральної районної лікарні 10 осіб. Наразі рівень води у приватних будинках знизився, люди повертаються до своїх помешкань».

Інформація від управління ДСНС така: «2 квітня у 01:15 внаслідок інтенсивного танення снігу в м.Охтирка відбулося різке підвищення рівня води у р.Охтирка, що призвело до підтоплення приватних домоволодінь на 11-ти вулицях міста. Підйом рівня води становив 40 см, місцями - 80 см.

Станом на 18:00 рівень води зменшився до 23 см. Залишаються підтопленими 9 будинків. Евакуйовано 65 людей, з яких 15 - тимчасово розміщені у місцевих готелях, 4 особи похилого віку госпіталізовані до Охтирської центральної райлікарні, решта людей знаходяться у близьких.

Всього на місці події працює 78 чоловік особового складу підрозділів Державної служби України з надзвичайних ситуацій на 3-х одиницях техніки та 4-х плавзасобах».

Поліція в особі відділу комунікації поліції Сумської області повідомила наступне: «Внаслідок повені в Охтирці затоплено майже 400 дворів на 29 вулицях та провулках райцентру. В результаті стихійного лиха постраждало 1200 осіб. 
По тривозі близько другої ночі піднялись і прибули на місце події дільничні офіцери Охтирського відділу поліції, протягом півгодини до них долучилися ще 60 їх колег. 
Співробітники поліції забезпечували об'їзд автотранспорту з затопленої території, інформували громадян про надзвичайну ситуацію, на плавзасобах евакуйовували місцевих жителів з затоплених будинків та доправляли у безпечні місця, допомагали людям збирати речі та організовували забезпечення потерпілим гарячі напої.
З числа евакуйованих 47 чоловік до місцевої лікарні доставлені троє громадян: двоє пенсіонерів та громадянин з травмою ноги, котрим був необхідний догляд в умовах стаціонару. Всі інші тимчасово розміщені в місцевому готелі. 
Наразі дільничні не полишають вулиці райцентру, патрулюють як затоплені, так і прилеглі території з метою попередження фактів мародерства, охороняють майно постраждалих та здійснюють охорону публічного порядку в місті».

Як бачимо найменше постраждалих нарахували в службі надзвичайних ситуацій. Між тим, найголовніше сьогодні, не це, а як будуть усувати наслідки повені і чи не залишаться люди наодинці з бідою, про це зараз думає чи не кожен в Охтирці. У всякому разі на сесії міської ради, що відбулася 3 квітня, про це згадували не раз.

 

Міський голова закликав постраждалих писати заяви. На ліквідацію наслідків стихії в Охтирці є півтора мільйони гривень

Міський голова Ігор Алєксєєв перед початком сесії сказав буквально наступне: «Учора відбулася надзвичайна ситуація - підтоплення значної частини міста паводковими водами. За класифікацією МНС це подія місцевого значення. На мою думку, причиною підтоплення став прорив шлюзу у селі Вербовому. Маса води наробила дуже багато біди у місті. Підйом води відбувався практично моментально десь протягом однієї години. Передбачити це і провести оповіщення людей було неможливо. Тала вода пішла у місто разом із проривом у Вербовому. Підтоплено близько 400 домоволодінь, за даними МНС підтоплено 25 будинків, але я думаю що число таких будинків значно більше. Нанесено значні матеріальні збитки комунальним об'єктам і населенню. Учора це питання обговорювалося під час засідання комісії з надзвичайних ситуацій о 18 годині. Напрацьовано ряд заходів. Що очікують люди і що можемо ми - Охтирська міська рада, депутати Охтирської міської ради?

ImageБезумовно, у цій ситуації людям потрібна реальна, дієва допомога. У цьому немає сумніву. Напрацьований наступний алгоритм дій. Створені комісії для обстеження і оцінки збитків. Протягом тижня, максимум двох треба обстежите кожне постраждале домоволодіння, що буде зафіксоване відповідними документами і відповідно до методики, затвердженої Кабінетом міністрів, оцінено збитки. По кожному господарству. Учора на 12-ту годину було 22 звернення про відшкодування матеріальних збитків. Очевидно, що вал звернень буде рости.

Комісія буде розбита на декілька робочих груп, до них будуть включені представники житлово-комунального господарства, представники управління соціального захисту, управління економіки, за бажанням і за згодою - депутати і члени громадської ради, квартальні уповноважені. За результатами обстежень буде сформована загальна цифра для відшкодування збитків. Під час вчорашньої наради, розуміючи те, що частина вини в тому, що відбулося лежить на посадових особах і мешканцях Чернеччинської ОТГ, було задане питання, чи зможуть вони взяти участь у ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. Учора на засіданні така згода була. Крім того обласною державною адміністрацією було обумовлено, що область надасть допомогу Охтирці у ліквідації наслідків стихійного лиха. Механізм такий. Оскільки вчорашні події за класифікатором МНС віднесені до місцевого значення, напряму виділити кошти з резервного фонду область не має права. Умовою допомоги названо те, що місто використає повністю власний резервний фонд, який у нас сформований. Його формували як кошти на виконання депутатських повноважень. Ми повинні використати ці кошти на допомогу людям. А область субвенцією на соціально-економічний розвиток перекриє ці витрати, і ми зможемо поповнити використаний фонд.

- Яка сума нашого резервного фонду?

- 1 мільйон 447 тисяч гривень.

- Крім того постраждали об'єкти комунальної й іншої власності, - продовжив міський голова. - Нам довелося вчора зруйнувати об'їзну дорогу, аби вода пішла з міста. Зараз об'їзної немає. Через місто піде у тому числі і технологічний  транспорт НГВУ.

У місці розриву  ми плануємо встановити додаткові переливні труби.

По ситуації. Багато незадоволення, емоцій, я все це розумію.

Багато від людей претензій, що не спрацювало МНС, міліція, що не охороняють, що процвітає мародерство, не забезпечені харчуванням, у тому числі дитячим харчуванням...

Є домовленість з готелями «Нафтовик», «Палац», «Прага», підприємство «Мрія» повинно забезпечити відселених гарячим харчуванням.

Кожне питання можна вирішити, але для цього потрібно звернутися, сказати, яка є проблема.

На мою думку служби спрацювали добре. І МНС, і міліція, і комунальні служби, і медицина, і військові допомагали.

Спрогнозувати цю ситуацію ми не могли.

Я вдячний депутатам Охтирської міської ради, які практично усю ніч провели на своїх дільницях. Це батько і син Масло....»

Міський голова запросив постраждалих від стихії звертатися із заявами, а депутатів і громадську раду долучатися до роботи в комісіях з обстеження затоплених будинків.

О 14-й годині мала відбутися іще одна нарада. З області прибула представник влади, що очевидно можна сприймати як надію, що Охтирку не залишать сам на сам із водою.

Згодом з'явилося офіційне повідомлення: «Щойно члени мобільних робочих груп, сформованих відповідно до розпорядження міського голови, направились до помешкань охтирчан, які постраждали внаслідок стихійного паводку з метою складання актів для визначення розміру завданого збитку стихією. Охтирчан, які написали заяви про відшкодування збитків, попереджено про це в телефонному режимі. Роботи по обстеженню помешкань планується завершити протягом 10-12 днів.
Якщо Ви чи Ваші рідні постраждали внаслідок учорашнього паводку, звертайтеся, будь ласка, до Охтирської міської ради в кабінет №6. В разі, якщо необхідна термінова допомога, пов'язана з наслідками паводку, телефонуйте на цілодобову телефонну лінію (054-46) 4-15-00.»

 

З почутого серед людей: Зобов'язані були знайти спосіб сповістити про стихію, було би менше збитків. Мало інформації, мало професійності, мало готовності у тих, хто повинен рятувати людей за професією і обов'язком. Мало відповідальності й обмаль щирості. Звідси тотальна недовіра. Влада нібито й іде на діалог, але закривається на критику й об'єктивність.

«Ми не шукаємо винних у Вербовому, ми говоримо про бездіяльність і неготовність влади до будь-яких НС. Неважливо - це підтоплення, пожежа чи щось інше! Є купа програм, купа посадових інструкцій,а півміста тоне, наче ми в 18 столітті живемо!
Дуже важко було спрогнозувати таку ситуацію, коли маса снігу навколо+дощ+ різке потепління= може бути ай-яй-яй?Але ще тиждень тому дехто сміявся і казав : " Відкриємо секцію з плавання!"
То як, всі наплавались і всі задоволені?
Так само склавши руки і райадміністрація сиділа,чекала з моря погоди!
Вчорашній потоп - не випадковість, а службова недбалість очільників і району і міста, яка потягла за собою шалені збитки для підтоплених домогосподарств!
Хто зараз людям поверне вартість зіпсованого майна, втраченої живності?
А якою буде епідситуація у місті після такого потопу?...» - написала в обговореннях Вікторія Маркова.

І як вишенька на торт, трішки філософії від колеги Ігоря Кірієнка: «Впрочем, есть и польза от всего этого ужаса: природа сделала то, что за последние 12 лет не сделали ни городские власти, ни активисты, ни кандидаты в депутаты, ни простые ахтырчане - она, подобно шестому подвигу Геракла, одним махом очистила от многолетних залежей мусора реку Ахтырка, вернув ей первозданный вид. В общем, полтавчане, через несколько дней ждите «подарок» от жителей Ахтырки - отправили 2 апреля. 
Только вот, глядя на все это, не дает покоя одна мысль: а не избавится ли когда-нибудь Природа таким вот образом от надоевших ей людей, как избавилась от мусора в реке Ахтырка?»

 

Анна Протасова з намаганням узагальнити

 

 

����������� 

 
#3 provokator 10.04.2018 20:27
1 Не розумію коли місто стало підпорядкована сільській раді чи райдержадмініст рації? Вони відповідають за свою територію а місто за свою!
2 Зміну риторики мера і ода щодо перекладання вини на громаду трактую наступним чином . Мабуть після всього сказаного меромкандедатом ІЮА бублик послав його по далі з підтримкою до верховної ради!
 
 
#2 pavlik 7 10.04.2018 17:50
а щоб область виділила кошти:потрібно не брехать про 80 см!!!а сказать правду зразу:3 м!!!
 
 
#1 pavlik 7 10.04.2018 17:46
такий паводок уже був!давно.наберіть у пошук Охтирка старі фото!
 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg