Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Як зарізати курку, що несе золоті яйця
Як зарізати курку, що несе золоті яйця Печать
Автор ГородА   
20.03.2018 г.
Image28 лютого 2018 року місцева влада закрила Охтирський районний територіальний  центр соціального обслуговування (ОР ТЦ СО). Від цього постраждали не тільки соціально незахищені верстви населення району, не тільки фахівці центру, які віддавали гуманній, непростій роботі душу і серце, але й держава Україна, бо її майном почали розпоряджатися охтирські політики.

ОР ТЦ СО - єдиний в районі, єдиний у області державний заклад, який зміг продемонструвати непересічну фінансову ефективність. Я маю право так заявляти, бо 19 років ним керувала.

Орендований офіс закладу знаходився в місті за адресою: вул. Чкалова, 27 А. ОР ТЦ СО має рухоме та нерухоме майна на суму 9 000 000 грн. та землю сільськогосподарського призначення площею 285 га.

Коли аналогічні нашому заклади у Сумщині «бідували», ми не побоялися зробити ризикований, але дуже вірний крок. Ми почали приймати у спадщину від літніх людей, які проживали у наших відділеннях стаціонарного догляду паї, що в подальшому і забезпечило стійкий дохід терцентру.

Звісно, мені, як посадовій особі, набагато простіше було з заплутаними земельними справами не зв'язуватись - на зарплатню службовця це ніяким чином не впливало, а от головного болю прибавлялося набагато-набагато більше.

У Сумщині ми стали новаторами, тому ніхто нам нічого тут порадити не міг. Велися перемовини напряму з Києвом. Консультувалися, вислухували багато неприємних зауважень, але не відступилися. Навіть зараз більшість терцентрів України відмовляються вплутуватися у земельні питання - бо виходить собі дорожче! Це попри те, що вже доведено на практиці про ефективність і законність даного методу.

Нам же на початку шляху було вкрай важко. Але зате тепер землі приносять стійкий дохід громаді! Вони продовжать приносити прибуток навіть після закриття нашого закладу. Для їх отримання нічого робити не треба - сотні тисяч щорічно без будь-яких зусиль!

Чи не ці гарантовані гроші приглянулися «реформаторам-закривачам»? На дане питання скоро, сподіваюсь, відповість генеральний прокурор. Місцеві суди та правоохоронні органи відмовляються помічати незаконні дії охтирської районної влади. Я, маючи великий досвід, вжила вичерпних заходів, але все рівно взнала поразки.

Вдумайтеся: як може розпоряджуватися майном, той, хто не є його власником? Ви ж не можете подарувати майно сусіда комусь іншому, тому що воно не ваше, але районна влада сміливо розпоряджається не своєю власністю і всі - поліція, прокуратура, суди - мовчать! Це що - змова?!

Передача майна з державної у комунальну власність здійснюється виключно за рішенням КабМіну на підставі згоди органу, уповноваженого управляти державним майном, рішення сесії місцевої ради та виключно за погодженням з Мінфіном, Фондом держмайна та Мінекономрозвитком. 

Механізм передачі держмайна не є секретним, його всі наші можновладці знають, от тільки не хочуть виконувати. Їм на всі закони начхати.

Голова Охтирської РДА разом з головою райради району, розробили корупційну схему - мета якої вивести з державного підпорядкування щонайменш 228 га землі державної власності.

Ось як її ввели в дію.

Перший крок «оборудки». 26 січня 2017 року ХІ сесією VІІ скликання Охтирської районної ради Сумської області прийнято рішення «Про безоплатну передачу зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ Охтирського району у комунальну власність Грунської сільської територіальної громади, бюджетних установ та майна закріпленого за ними».

Дане рішення про безоплатну передачу майна спільної власності у комунальну - «продавили» всупереч ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» та поза межами повноважень районної ради. Тому що терцентр, як я вказувала вище, є держпідприємством, тобто усе його майно належить державі. Райрада ніяким чином не має права розпоряджатися держмайном.

Це зрозуміло будь-якому пересічному громадянину, але щось (чи хтось) по сей час примушує затуляти очі юристам райради.

Другий крок «оборудки». Головою РДА підписується розпорядження N542-ОД від 22.12.2017 року «Про припинення юридичної особи «ОР ТЦ СО».

Не буду знову апелювати, що рішення незаконне, це й так зрозуміло. Насамперед, без вирішення долі держмайна неможливо закрити заклад. Втім, всі чиновники та правоохоронці продовжують вперто не помічати порушення.

Аби вибити зброю у мене з рук в подальшому вищезгадане розпорядження навіть додатково коригується - 5 січня 2018 року розпорядженням №4-ОД у мене, керівника закладу забирається печатка ОР ТЦ СО.

Третій крок «оборудки». Побачивши, що найперша, початкова «оборудка» (Грунь) безболісно пройшла, за тим же принципом 26 грудня 2017 року ХVІІІ сесією райрада проводить рішення «Про безоплатну передачу зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ Охтирського району у комунальну власність Чернеччинської сільської ради бюджетних установ та майна закріпленого за ними».

Четвертий крок «оборудки». Щоб зазіхати на ласий багатогектарний шмат землі потрібно саме ліквідувати, а не реорганізувати ОР ТЦ СО. Хоч функції, які виконував заклад лишаються, люди за великим рахунком працюють ті ж самі, але поняття «реорганізація» владу принципово не влаштовує, бо ж тоді майно (землю) не «роздерібанити». Тому усюди у документах процес переформатування лицемірно називають ліквідацією.

Єдиною кісткою у горлі лишалася я, бо ні на хвилину не припиняла боротьбу за заклад, за державні інтереси, за людей. Чого тільки не було! Не тільки відбирали печатку, але й відсторонювали від посади, звільняли, проводили затяжні службові розслідування, намагалися, як це зараз модно, інкримінувати корупцію. Всі їхні потуги нанести шкоду особисто мені - виявилися марними. Навпаки, я не відступилася і маю наміри продовжити боротьбу навіть після закриття ОР ТЦ СО. Не впевнена, що мені вистачить здоров'я подолати корумповану спайку влади і правоохоронних органів, але ж і дивитися як вирує ця шайка вже немає ніяких сил.

Наш «розігнаний» заклад приносив у бюджет доходи замість видатків. Мільйонні доходи! Але йшли великі гроші оминаючи чиновницькі кишені, що на думку сьогоднішньої влади - велике неподобство. Тепер закладу немає. Сумно.

Івах В.Г.

 

Від редакції: Особи, чи установи, згадані у авторському дописі В.Г.Івах, можуть виступити на сторінках газети зі своєю версією подій.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg