Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Що таке «Шлюб за добу» і чи можливий він в Охтирці?
Що таке «Шлюб за добу» і чи можливий він в Охтирці? Печать
Автор ГородА   
13.02.2018 г.
До редакції "Город А" надійшов лист з проханням надати відповіді на питання щодо нових послуг РАЦС та пільг для певної категорії громадян. Оскільки ці питання об'ємні і перебувають у віданні різних установ, розділяємо їх у часі. 

«Здравствуйте, уважаемая редакция!Обращаются к вам ваши постоянные читатели.Расскажите, пожалуйста на страницах нашей любимой газеты «Город А» интересующие нас вопросы:

Можно ли в Ахтырке зарегистрировать брак по новому - за 24 часа и можно ли подать заявку на роспись через интернет?

Недавно моя соседка овдовела. Муж ее был ветераном Вов первой группы. Скажите, пожалуйста, на какие льготы, как вдова она может рассчитывать?

С уважением к вам ваши постоянные читатели Светлана и Надежда Викторовна.Заранее благодарим за ваши ответы».

 

Відповідаючи на перше питання повідомляємо, що розпорядником інформації про реєстрацію шлюбу в Охтирці є Охтирський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Сумській області. Очолює відділ Дмітрієва Валентина Іванівна. Телефони установи: 2-49-70, 2-47-76. Електронна адреса:  Этот e-mail защищен от спам-ботов. Для его просмотра в вашем браузере должна быть включена поддержка Java-script

Як повідомила газеті «Город А» начальник відділу, в Охтирці доступна нова послуга Мінюсту - подача заяви на вступ у шлюб online. Заява-online подається через Інтернет за допомогою веб-порталу Мінюсту «Звернення в сфері державної реєстрації актів цивільного стану» на сайті Міністерства юстиції України. А от послуга «Шлюб за добу» в Охтирці ще не працює.

Детальну інформацію з цього питання ми підготували за матеріалами сайту Мінюсту minjust.gov.ua та юридичного порталу lawportal.com.ua

 

Який порядок укладення шлюбу в Україні?

Етап №1: Вибір місця проведення одруження (РАЦСу)

На сьогоднішній день в Україні немає прив'язки до прописки молодят і подавати заяву на реєстрацію шлюбу можна в будь-який РАЦС на території України. Дана обставина надає нареченому і нареченій можливість вибрати місце проведення одруження на свій смак і відповідно до власних критеріїв (зручне розташування РАЦСу, гарний зал, улюблене місто, найменша статистика розлучень).

Етап №2: Ознайомлення молодят з правами і обов'язками

Згідно з українським законодавством співробітники органу державної реєстрації актів цивільного стану зобов'язані ознайомити молодят з умовами і порядком державної реєстрації шлюбу, їхніми правами та обов'язками як майбутнє подружжя і батьків, а також роз'яснити відповідальність за приховання перешкод до укладення шлюбного союзу (ст. 29 СК). Крім того, до підготовчого періоду шлюбу можна віднести стадію взаємного ознайомлення нареченого і нареченої зі станом здоров'я один одного, що передбачено ст. 30 Сімейного кодексу.

Етап №3: Подача заяви на реєстрацію цивільного шлюбу

Заява про державну реєстрацію шлюбу подається майбутнім подружжям особисто (ч. 2 ст. 28 СКУ). Разом з тим, українським законодавством передбачена можливість подачі заяви на весілля через представника. Однак зробити це можна лише при наявності поважних причин, що перешкоджають особистим зверненням. Крім того, з недавнього часу українцям надано можливість подавати заяву на вступ у шлюб online.

Як подати заяву через інтернет?

Подача заяви на реєстрацію шлюбу через Інтернет проводиться за допомогою веб-порталу «Звернення в сфері державної реєстрації актів цивільного стану». Щоб подати заяву на реєстрацію шлюбу онлайн необхідно виконати чотири пункти:

зареєструватися на веб-порталі

обрати відділення РАЦСу, дату, час і тип церемонії

сплатити державне мито за надання послуги

заповнити форму заяви (повні анкетні дані нареченого і нареченої, громадянство)

Електронна заява має подаватися з накладанням цифрового підпису. У разі його відсутності, для підписання заяви на весілля доведеться відвідати обраний вами РАЦС не пізніше 3 робочих днів з моменту отримання повідомлення про результати розгляду заявки. Це важливо, оскільки місячний термін до реєстрації шлюбу почне обчислюватися тільки з моменту належного підписання заяви. 

Які документи потрібні для заміжжя?

Заміжжя в Україні оформляється органами державної реєстрації актів цивільного стану при подачі повного пакету документів:

Молодята - громадяни України

український паспорт

ідентифікаційний код

квитанція про сплату державного мита та послуг РАЦСу

свідоцтво про народження і дозвіл суду на вступ в шлюб (неповнолітнім)

Повторне одруження

Крім паспортів, ІПН і квитанції про оплату держмита необхідно надати будь-який документ, що підтверджує припинення попереднього шлюбу:

свідоцтво про розлучення

рішення суду про розірвання шлюбу

свідоцтво про смерть одного з подружжя

рішення суду або висновок РАЦСу про визнання шлюбу недійсним

Реєстрація шлюбу з іноземцем

паспортний документ

документ, що підтверджує наявність законних підстав для перебування в Україні

Всі документи, видані за межами України, повинні бути перекладені на українську мову та засвідчені нотаріально.

 

Скільки часу чекати реєстрації шлюбу?

За загальним правилом укладання шлюбу відбувається після спливу одного місяця з моменту подачі заяви. При подачі заяви співробітник РАЦСу погоджує з вами дату і час розпису. Через поважні причини (вагітність нареченої, майбутнє тривале відрядження, важка хвороба, призов на строкову військову службу і т.п.) термін очікування після подачі заяви в РАЦС може бути скорочений і розпис проводиться в день подачі заяви або в будь-яку іншу дату.

Крім того, в липні 2016 Кабінет Міністрів України запустив пілотний проект по скороченню термінів реєстрації шлюбу, який дозволяє знизити час очікування розпису до декількох годин. Проте, скористатися послугою швидкого одруження можна лише в ряді міст України:

Київ, Львів, Дніпро, Одеса, Харків, Чернівці, Запоріжжя, Ужгород, Житомир, Миколаїв, Херсон, Суми, Рівне, Маріуполь, Сєвєродонецьк, Станиця Луганська, Біла Церква, Луцьк, Івано-Франківськ, Кривий Ріг, Тернопіль, Кропивницький, Бахмут, Чугуїв, Хмельницький, Полтава, Вінниця, Чернігів, Бориспіль, Білгород-Дністровський, Кам'янець-Подільський, Черкаси, Кременчук, Хотин і с. Кам'яниця (Ужгородський район Закарпатської області)

 

Плюси та мінуси швидких одружень

Серед людей існують побоювання, що таке спрощення механізму реєстрації може у рази збільшити кількість необдуманих шлюбів в Україні, а тому відсоток розлучень теж зростатиме. Проте, як зазначають представники Мін'юсту, це лише упередження і пари, які вирішили скористатися цією процедурою, роблять це обдумано, оскільки витрачають час на підготовку документів, а також платять за процедуру немаленьку суму. 

Загалом по Україні ціни коливаються від 150 грн. до 9 тис.грн. Ціна залежить від витрат організатора церемонії шлюбу. Так, у Києві можна одружитися за 5,9 тис.грн. в робочі дні та суботу, а в неділю і понеділок послуга буде коштувати 8,8 тис. грн. У Львові бажаючі оформити шлюб на стадіоні "Арена-Львів" платять від 2,5 до 3, 5 тис.грн., в аеропорті сума може коливатися в межах 1,8 - 2,1 тис.грн. Варто зазначити, що у містах, які знаходяться неподалік зони АТО, ця послуга може обійтися в приблизно 150 гривень, а для самих учасників АТО ця процедура є безкоштовною (вони повинні сплатити лише держмито у розмірі 85 копійок).

Беззаперечним плюсом таких одружень є швидкість реєстрації.

Що потрібно зробити, аби укласти шлюб за прискореною процедурою?

Крок 1. Звернутись до організатора шлюбної церемонії. 

Крок 2. Обрати дату та час проведення реєстрації шлюбу (не раніше ніж за добу після подачі документів);

Крок 3. Укласти відповідний договір з організатором, заплатити за послугу та держмито;

Крок 4. Завітати на власне весілля!

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg