Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Подробиці одного транспортного конкурсу. Пасажир залишається в програші.
Подробиці одного транспортного конкурсу. Пасажир залишається в програші. Печать
Автор А. Міхєєв   
08.02.2018 г.
Image27 грудня 2017 року відбувся конкурс з організації перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування в м. Охтирка. Конкурсна комісія «дискваліфікувала» відразу трьох перевізників і між іншим вирішила долю маршруту №20 «Дачний-Речовий ринок».

Цей маршрут обслуговували транспортні засоби (ТЗ) Алли Данилюк - дружини опозиційного депутата міськради Миколи Данилюка. Після недопущення її та решти перевізників, єдиним претендентом на перевезення по 20-ому виявився голова Асоціації перевізників «Сигнал» Андрій Васильович Войнов.

«Саме відсутність конкуренції дозволила перемогти ТЗ, гіршим аніж відстороненим від участі у конкурсі», - стверджує Микола Данилюк.

Ми запропонували усім сторонам висказати свою позицію стосовно результатів конкурсу. 

************************************************************************************ 

Сергій Володимирович Мартим'янов - голова конкурсного комітету, заступник міського голови 

- Хто і з якими транспортними засобами (ТЗ) переміг у конкурсі перевізників (маршрут №20)?

Мартим'янов С. В.:

- По маршруту № 20 у конкурсі переміг ФОП Войнов А.В. з автобусами, що обладнані місцем для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями (ОМПООФМ): «Рута-22», загальною місткістю 22 пасажиромісць (п/м), 2011 року випуску та «БАЗ-22154», загальною місткістю 17 п/м., 2008 р.в. 

- Чи претендував ще хтось на здійснення пасажироперевезень цим маршрутом?

- На участь у конкурсі по маршруту № 20 ФОП Войнов А.В. був єдиним претендентом. Інших претендентів вказати неможливо у зв'язку з тим, що конверти з заявами претендентів, які були не допущені до участі у конкурсі, не відкривалися. 

- Скільки претендентів і з якими ТЗ були відсторонені від участі у конкурсі?

- До участі у конкурсі були не допущені 3 претенденти: ФОП Данилюк А.В., ФОП Саміздран В.О. та Сумське підприємство ТОВ «СНД-Автотранс». Претенденти на участь у конкурсі пропонували наступні транспортні засоби. 

ФОП Данилюк А.В. - «ГАЗ 322132 ПЕСПГ», 17 п/м, 2002 р.в .; «Рута А0480», 17 п/м, 2006 р.в; «Рута 20», 20 п/м, 2008 р.в.; «Рута 22», 17 п/м, 2014 р.в., (ОМПООФМ). 

ФОП Саміздран В.О. - «Рута 20», 17 п/м, 2008 р.в.; «Рута 22», 17 п/м, 2012 р.в., (ОМПООФМ). 

ТОВ «СНД-Автотранс» - «Рута 22», 20 п/м, 2009 р.в., «Рута 22 Инва ЗНГ», 17 п/м, 2011 р.в. 

- Що стало головною причиною відсторонення? Чи були порушення такими, які відносяться до ст. 34. (При її виконанні ТЗ допускається до участі у конкурсі)?

- Конкурси з перевезення пасажирів проводяться відповідно до Порядку проведення конкурсів, затвердженого постановою Кабінету міністрів. Основною метою визначення автомобільного перевізника на конкурсних засадах є створення безпечних умов для перевезення пасажирів автомобільним транспортом, тому в ході підготовки конкурсу ретельно перевіряється інформація, надана перевізниками-претендентами. Для перевірки достовірності інформації, наданої претендентами, були направлені запити у різні контролюючі органи, в т.ч. і до Укртрансбезпеки м.Київ. 

Державна служба України з безпеки на транспорті (Укртрансбезпека) здійснює ліцензування господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів та здійснює контроль з питань безпеки на наземному транспорті, у тому числі і за дотримання вимог законодавства у сфері пасажирських перевезень. 

Своїм листом від 19.12.2017 Укртрансбезпека надала інформацію по 6-ти претендентам-перевізникам, а по 3-х претендентах зазначено, що останні не виконали вимоги постанови Кабінету Міністрів від 02.12.2015 № 1001 «Про затвердження ліцензійних умов провадження господарської діяльності з перевезення пасажирів...». 

А саме: не надали інформацію стосовно матеріально-технічної бази, персоналу перевізника та транспортних засобів, як того вимагає законодавство. 

Невиконання перевізниками вимог ліцензійних умов є прямим порушенням ст.34 Закону України «Про автомобільний транспорт». 

Також, документи, що подав претендент ТОВ «СНД-Автотранс» містили недостовірну інформацію стосовно VIN - коду ТЗ автомобіля «Рута 22 Инва ЗНГ» та марки ТЗ «Рута 22 Инва ЗНГ», які пропонувалися до використання на автобусних маршрутах. 

Усі ці порушення і стали підставою недопущення 3-х претендентів-перевізників до участі у конкурсі. Якби недопущені до конкурсу перевізники-претенденти, вивчали та знали вимоги чинного законодавства, а також сумлінно і вчасно виконували їх, то такої ситуації можна було б уникнути. 

- Це вперше в нашому місті, коли комісія знімає ТЗ претендентів за такою причиною?

- Попередні конкурси з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування в м.Охтирка проводилися у 2014 році управлінням, яке вже на даний час ліквідоване. Вимоги ліцензійних умов передбачені постановою Кабінету Міністрів № 1001 від 02.12.2015 вступили в дію лише в 2016 році. За цей період усі перевізники повинні були внести свої транспортні засоби до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, як засоби провадження господарської діяльності ліцензіата, що відповідають Ліцензійним умовам. Отже, застосування конкурсним комітетом інформації, отриманої від Укртрансбезпеки м.Київа, було застосовано вперше. 

- На наступні конкурси будуть допускатися ТЗ при невиконанні даних вимог?

- З метою створення безпечних умов для перевезення пасажирів у нашому місті уся необхідна інформація по претендентам-перевізникам запитуватиметься в Укртрансбезпеці і надалі. Перевізники, які не виконуватимуть вимоги нормативних документів про автомобільний транспорт, допускатися до участі у конкурсі не будуть. 

*************************************************************************************

 Андрей Васильевич Войнов - председатель Ассоциации частных перевозчиков пассажиров и грузов «Сигнал», единственный претендент на обслуживание маршрута №20.

Войнов А.В.:

- От участия в конкурсе всегда и везде отстраняют тех, кто не выполняет условия. Фамилия или положение в обществе человека абсолютно неважны. Побеждает тот, кто выдвинул лучшее предложение.

Ведь есть Закон. Есть лицензионные условия. Есть орган, который выдает лицензию - «Укртрансбезопасность». Того, кто их требования не выполняет, нужно не только отстранять от участия в конкурсе, но и лишать права на осуществление пассажироперевозок. Почему-то в Ахтырке 7 перевозчиков данные условия выполняют, а вот один - нет! Теперь у него возникли претензии. Не надо бегать, не надо жаловаться, надо не нарушать закон.

Все члены Ассоциации «Сигнал», из которой по собственному желанию вышел Данилюк, своевременно узнают важные нововведения в законодательстве. Наша организация создавалась для защиты интересов ее членов и успешно справляется с этим заданием. Хочешь жить сам по себе, тогда изучай документы самостоятельно, выполняй их, честно конкурируй. Мы, члены Ассоциации «Сигнал» действуем сообща и, возможно, поэтому сильнее других.

Я рад, что в транспортных конкурсах побеждают наши ахтырчане, не иногородние предприятия, и, соответственно, налоги идут в наш, а не чужой, бюджет.

************************************************************************************* 

Николай Николаевич Данилюк - депутат горсовета, семья которого занимается пассажироперевозками.

- Николай Николаевич, я долго не мог собрать комментарии всех сторон. Почему итоги конкурса о пассажироперевозках никто не горел желанием комментировать?

Данилюк Н.Н.:

- А что тут непонятного? Одни заинтересованы в том, чтобы побеждали перевозчики, экономящие на пассажирах, но делящиеся со властью. Другие - не хотят потерять свое дело и, соответственно, все что имеют. Болтуну быстро перекроют кислород.

- Получается, вы не боитесь, что вам перекроют вентиль?

- Для меня ситуация не изменится, независимо от того, промолчу я или нет. Мой конфликт с властью затяжной. Еще с 2014 года, когда отверг первое предложение «сотрудничать» с написанием циферок на бумажке. Ни тогда, ни после, я никому денег не платил и не собираюсь. В итоге всем, кто хоть каким-то боком со мной связан, места покуда в Ахтырке нет, и при этой власти, видимо, не будет.

- Но ведь держитесь?

- Пока да. Борюсь, сужусь, да толку мало. На последнем ахтырском транспортном конкурсе у моей жены взяли и отобрали прибыльный маршрут №20. Его фактически подарили главе Ассоциации перевозчиков «Сигнал».

Скоро решат судьбу 11А маршрута (где опять же перевозки осуществляла Данилюк) и 23-го - моего партнера Самиздрана. Безусловно, для меня это ощутимый финансовый удар, но проигрываю ведь не только я. Из-за нечестной конкуренции уровень услуг на линии перевозок падает, а цены растут.

Мои «маршрутки» лучше, моложе, ухоженнее, приспособлены для перевозки людей с ограниченными возможностями, но шансов обойти конкурентов у них нет, так как я в контрах с руководством нашего города.

- Но ведь конкурс проводится по установленным правилам, которые никто из городских чиновников изменить не может!

- Они их нарушают, зная, что на обжалование в суде теряется около года. Сегодня я имею на руках выигрышное решение по конкурсу 2014 года. Но стал на спорный маршрут другой перевозчик, и никуда он не подвинется. Деньги же мне никто за утраченные возможности не компенсирует. Это за рубежом - верховенство закона. У нас - кто начальник, тот и прав.

Чтобы выиграть в конкурсе, достаточно набрать больше очков, чем другие. Причем, тот, кто «накатал» данный маршрут, изначально получает стартовые 11 баллов. Это очень ценный багаж - в среднем 13-14 очков в Ахтырке достаточно для победы. Данные бонусы государство вполне справедливо выдает, скажем так, родоначальникам бизнеса. Ведь транспорт - стратегическая отрасль, где надежность перевозчика выходит на первое место.

- Вам организаторы конкурса баллы обнулили? Иначе как вы с таким «ценным багажом» уступили 20-ый маршрут?

- Этому конкуренту мы не проиграли бы даже со снятыми 11-тью очками, потому что и при таком раскладе лучше его по всем параметрам. Поэтому всех претендентов, кто, на взгляд организаторов, связан с фамилией Данилюк, скопом, по надуманной причине, отстранили от участия в конкурсе.

Кроме моей жены и Самиздрана пострадала также Сумская компания, занимающуюся международными перевозками. Для работы в Европе фирма, оказывается, соответствует, а вот для Ахтырки - нет.

Таким методом расчистили путь победителю к маршруту №20.

Это не единственный вариант как «протянуть» избранного перевозчика - знаю все их уловки. Но победить эту безжалостную бюрократическую машину в одиночку у меня не получается.

На фото засідання транспортної комісії, де вирішувалась доля маршрутів 11а та 23 до проведення оголошеного на 20 лютого транспортного конкурсу. 

Також публікуємо витяг з протоколу транспортного конкурсу. 

ImageImageImage 

 

 

 

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg