Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Уявіть собі - сонячні батареї на болоті!
Уявіть собі - сонячні батареї на болоті! Печать
Автор ГородА   
04.12.2017 г.
ImageЗасідання громадської ради у середу 22 листопада стало джерелом кількох новин від міського голови. Відповідаючи на питання щодо енергетичних перспектив, Ігор Алєксєєв обмовився про сонячну електростанцію в Охтирці.

 

Час від часу Охтирці закидають, що вона програє сусідам. От і першу в історії Сумщини сонячну електростанцію обіцяють збудувати у Тростянці. Проте і в Охтирці про енергетику майбутнього думають. Про це обмовився на громадській раді міський голова. Ігор Алєксєєв повідомив представникам громади про ділові наміри українського інвестора, якому потрібно 10 га для розміщення сонячних батарей. Як перспективне, розглядається болото прилегле до вул. Полтавської, є й інші незадіяні «поля». Очевидно, щоб не наврочити, міський голова висловився про новину обережно: «Я не хочу давати гарантій, але робота ведеться. Чекаємо пропозицій».

До слова, за інформацією працівників Сумської гідрометеостанції, на Сумщині близько 200 ясних та з помірною хмарністю днів, тож сонячні електростанції в області можуть працювати добре, хоча і не з максимальним результатом, як в південних областях.

Що стосується старих технологій, і вони ще знадобляться. Процес передачі ТЕЦ у комунальну власність триває, у ньому задіяні і Фонд державного майна, і профільні міністерства й багато інших відповідальних установ і осіб. Як запевнив Ігор Алєксєєв, він не починав би цю роботу, якби не був упевнений, що для міста це корисно. Очікується, що Охтирці віддадуть ТЕЦ по завершенню опалювального сезону. У перспективі місто зможе заробляти понад 500 тисяч гривень орендної плати на місяць, або створити своє комунальне підприємство. Алєксєєв прогнозує: «Якщо депутати проголосують за оренду, це дасть у бюджет 12 млн. грн. на рік, які можна буде використати для оновлення мереж, або для зниження тарифу».

Підприємство, що продає людям тепло, вже й зараз би підвищило тарифи. Про це свідчить нещодавно оприлюднене повідомлення про наміри. Але на щастя споживачів у країні склалося дивне тарифне безвладдя. Державна комісія, що володіла цим питанням, оголосила про передачу повноважень по затвердженню тарифів на місця. А «місцям» нібито вдається опиратися - тягнути час.

Тягнуть час і ті, хто вище... Відтак про окружну дорогу охтирчанам радять забути до повного завершення децентралізації. Горезвісна «нічия» окружна, яка знаходиться за межами міста Охтирки, у процесі адміністративної реформи відійшла за територією до Чернеччинської ОТГ. Відтак невідомо: хто і коли дасть на неї гроші.

А от ті дороги, що в межах Охтирки - то вже наша і сила, і воля. Міський голова каже, що на грудневу сесію винесуть пропозицію про капітальний ремонт вулиці Незалежності.

Анна Протасова

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg