Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Обіцянка-цяцянка. Або чому допомогу отримають обрані
Обіцянка-цяцянка. Або чому допомогу отримають обрані Печать
Автор ГородА   
16.10.2017 г.
На прохання читачів ми повертаємося до теми газу. Людей цікавить обіцяна місцевою влада допомога на встановлення індивідуальних лічильників у квартирах багатоповерхівок.

 

Обіцянка, що виникла в Охтирці ще минулого року на тлі протестів проти загальнобудинкових лічильників, втілювалася у життя довго й важко, але нарешті стала реальністю. Але не для всіх. Число претендентів на матеріальну допомогу обмежила дата ухвалення міської Програми, яка і регламентує обіцяну допомогу. У нашому випадку приказка «хто раніше встав, того і тапки» не спрацювала. 1500 гривень з бюджету отримають ті, хто довго збирався і встановив лічильник у своїй квартирі після 22 серпня 2017 року, коли й була затверджена міської радою «Програма надання матеріальної допомоги населенню, яке проживає в будинках, обладнаних загально-будинковими вузлами обліку природного газу, на часткове відшкодування вартості встановлення індивідуальних лічильників газу у квартирах на 2017-2018 роки».

 

За цією Програмою на часткове відшкодування вартості встановлення індивідуальних лічильників газу можуть розраховувати громадяни, які є власниками/співвласниками квартир у будинках, які обладнані загальнобудинковими вузлами обліку газу. Але зворотної сили Програма не має і діяти починає з моменту набрання законної сили.

Пункт 5 Положення про комісію з питань надання матеріальної допомоги, ухваленого 21 вересня виконавчим комітетом Охтирської міської ради, уточнює, що «Право на отримання матеріальної допомоги мають мешканці міста Охтирки, які є власниками та співвласниками квартир, в яких встановлено індивідуальні лічильники газу з моменту прийняття Програми...».

Юристи суперечностей тут не бачать. Закон зворотної сили немає, - пояснюють вони суттєве звуження числа можливих претендентів на допомогу. Перше засідання комісії, яка розглядатиме заяви охочих компенсувати раніше витрачені 1500 гривень відбудеться найближчого четверга, - повідомив телефоном Олександр Демиденко, начальник управління капітального будівництва та житлово-комунального господарства, заступник голови комісії.

Комісія ця за кількісним складом налічує 10 осіб. Очолює її заступник міського голови Сергій Мартим'янов. До її складу увійшли фахівці структурних підрозділів міської ради та двоє депутатів: Сергій Бондаренко і Вячеслав Копил.

 

Отже, для того аби частково компенсувати витрати на встановлення лічильника, потрібно врахувати вище сказане і за наявності підстав звернутися до Охтирської міської ради з пакетом документів і заявою.

Які документи потрібні?

- копія паспорта заявника з пред'явленням оригіналу;

- копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера, облікової картки платника податків;

- документ, що підтверджує право власності на квартиру у багатоквартирному будинку, які обладнані загальнобудинковими вузлами обліку природного газу;

- копія документу, який підтверджує введення в експлуатацію газового лічильника з пред'явленням оригіналу (абонементна книжка з записом про опломбування лічильника); 

- копія технічного паспорту на індивідуальний лічильник з пред'явленням оригіналу;

- копія документів, які підтверджують оплату газового лічильника, його встановлення в тому числі виготовлення проектної документації та монтажу, опломбування (акти виконаних робіт, квитанції про оплату, тощо) з пред'явленням оригіналу;

- реквізити банку та рахунок, на який перераховувати матеріальну допомогу. 

 

За Положенням про комісію, в теорії: «Відповідальна особа управління капітального будівництва та житлово-комунального господарства збирає, узагальнює та вносить на розгляд комісії відповідний пакет документів.

Засідання комісії  проводяться 2 рази на місяць у разі надходження  заяв.

 

До повноважень комісії належить:

 

- перевірка правильності оформлення заяви та достовірність документів;

 

- визначення права на отримання матеріальної допомоги.

Управління соціального захисту населення на підставі рішення комісії готує проект відповідного рішення виконавчого комітету.

Виплата допомоги здійснюється управлінням соціального захисту населення Охтирської міської ради шляхом перерахування коштів на вказані заявниками банківські рахунки.

Відшкодування вартості встановлення індивідуальних лічильників газу здійснюється за фактично виконані роботи у розмірі 1 500 грн. за вказаною адресою одноразово і виключно на одну квартиру.

Матеріальна допомога виплачується в порядку черговості поданих до управління капітального будівництва та житлово-комунального господарства заяв».

 

Як воно є, на практиці... Людина з інвалідністю протягом року спостерігала за обіцянками влади і сподівалася на допомогу. Небажання платити за «колгоспну кашу» і необхідність економити гроші змусило її витратитися на лічильник з надією на обіцяну компенсацію. Але вийшло інакше. Лічильник, встановлений у квартирі протягом 2017 року до 22 серпня, як з'ясувалося, не дає права на компенсацію. Для багатьох цей факт став несподіванкою.

 

Підготувала Анна Протасова

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg