Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Важкий хрест місцевого самоврядування
Важкий хрест місцевого самоврядування Печать
Автор ГородА   
07.08.2017 г.
Тридцять п'ята сесія Охтирської міської ради, що відбулася у четвер 27 липня відзначилася спекою надворі й відносним спокоєм у залі. З порядку денного зняли два бентежних питання, що стосувалися встановлення газових лічильників у багатоповерхівках та зарплати міського голови. Не без зусиль розглянули двадцять п'ять питань.... Логічно, що у розпал літа приємніше відпочивати, ніж працювати. Можливо саме тому липнева сесія народила рішення, дію якого за кілька днів призупинив міський голова...

В Охтирці сподіваються на новий штик в облраді

Перед початком роботи сесії охтирчанам представили Безрука Андрія Валерійовича як такого, що зайшов до складу Сумської обласної ради за рішенням виборчкому. Андрій Безрук пообіцяв, що з набуттям статусу депутата, відстоюватиме інтереси Охтирки.

На чергових місцевих виборах 25 жовтня 2015 року він обирався до облради по територіальному виборчому округу №42 (м. Охтирка) за списком БПП, але не пройшов. Уродженець м. Чугуїв, народився 26.04.1984 р., освіта вища, на час виборів - мешканець Сумської області, с. Загорське.

Відтак місто Охтирку в Сумській обласній раді представлятимуть троє депутатів, це охтирчани: тренер Охтирської ДЮСШ Юрій Меєрович («Відродження»), начальник відділу освіти Охтирської міської ради Анатолій Тронь («Відродження») та сумчанин Андрій Безрук від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Відомостей про останнього на офіційному сайті Сумської обласної ради ще немає.

«А ви думаєте перейти на українську мову?» - спитав у новобранця Анатолій Марченко, але почувши обіцянку допомагати Охтирці на відповіді наполягати не став. Міський голова Ігор Алєксєєв висловився образно: «Додатковий штик на підтримку Охтирки з'явився в облраді».

Відгадай загадку: стоїть на місці, а димить як паровоз...

Кожна сесія традиційно починається з оголошення депутатських запитів. Депутати адресують виконавчій владі питання, з якими звертаються до них виборці. Запити оголошують публічно, відповіді - ні, депутати отримують їх поштою.

Чи впливають депутатські запити на якість життя охтирчан, знають самі охтирчани. Від четверга 27 липня у них з'явилася чергова можливість пересвідчитися у дієвості запитів, а прозвучало їх не так багато - 9.

Анжела Волкова від імені своїх виборців просила не вимикати гарячу воду, про що попередило споживачів підприємство - надавач послуги. Олег Сікун хотів, аби земельні торги проводилися бюджетним коштом. Роман Масло звернув увагу на необхідність заміни аварійної електроопори на провулку В.Сухомлинського. Масла Євгена та Масло Наталію турбує відсутність нормативної напруги в мережі по вулиці Мічуріна. Микола Данилюк говорив про те, що вуличне освітлення вмикають зарано й треба б відрегулювати таймери. Василь Горнєв зауважив про кущі, що обмежують видимість руху на розі вулиці Батюка й провулку Мішечкіна. Тетяну Макарову хвилює питання участі бюджету у встановленні індивідуальних лічильників для мешканців багатоповерхівок. А Олександр Шнайдер оголосив відразу два запити. Перший про те, що йому вдалося виявити безгосподарну зливну каналізацію, яка пролягає від вулиці Мішечкіна на Підлозіївку і аж у Ворсклу. Інший - про асфальт. Точніше про його виробництво по сусідству з хатами на Горбушка, Потьомкіна, Глібова. За словами депутата, люди нарікають на виробництво, що псує їм життя і є джерелом пилюки, диму й смороду. «З 4-ї до 10-ї ранку труби димлять як паровоз», - підсумував депутат скарги мешканців району і виклав до міського голови цілу низку питань щодо роботи асфальтового заводу.

Алєксєєв частково відмовився від зарплати

Депутат Анатолій Чернишкін зареєстрував проект рішення про умови праці міського голови на 2017 рік, яким ініціював зменшення мерської зарплати. Зростання заробітку міського голови відбулося після рішення Уряду. (24 травня Кабінет Міністрів вніс зміни до своєї постанови від 09.03.2006 № 268 „Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів"). Відтак заробіток міського голови Охтирки зріс від умовних 11 до 24 тисяч гривень, що декому здалося надмірним.

На депутатські комісії, які передують пленарному засіданню сесії, і на яких розглядали ініціативу Чернишкіна, сам Чернишкін не ходив, свої мотиви публічно не пояснював, а на самій сесії не заперечував проти зняття цього питання з розгляду. Що депутати і зробили. При цьому Ігор Алєксєєв заявив, що до кінця року віддаватиме зі своєї зарплати по 400 гривень дітям воїнів, що поклали голови у військовому конфлікті на Донбасі.

Своє рішення міський голова пояснив наступним чином:

Справа не в поданні Чернишкіна. Не збіднію, якщо віддам дітям 4,5 тисячі. Гроші надходитимуть на їхні карткові рахунки, на які міська рада щомісяця нараховує стипендію у розмірі половини прожиткового мінімуму. Я напишу відповідну заяву. Технічно це можливо.

Фури їдуть, бо окружної як не було, так і немає

Начальник Охтирського відділу поліції Руслан Кладько виступив з інформацією. За його словами за показниками роботи на тлі області Охтирський відділ виглядає позитивно (загальний відсоток розкриття злочинів - 58%), але правоохоронці знають про існуючі проблеми і не закривають очі на недоліки.

Отримали від МВС два нових автомобіля, планшети на оснащення яких придбано за рахунок міського бюджету. Їхня наявність полегшить роботу поліцейським і дозволить працювати більш ефективно.

Розповів як затримали чоловіка, що у квартирі на Дачному виготовляв на продаж амфітамін, ліквідували таким чином точку розповсюдження наркотичного засобу.

90% квартирних крадіжок здійснюють «гастролери», які не залишають по собі слідів і зникають з міста. Кількість таких крадіжок вдалося зменшити, застосувавши посилене патрулювання на Дачному.

Завдяки встановленим у місті камерам відеоспостереження вдалося затримати двох мешканців Тростянця кримського походження, які промишляли тут крадіжками з машин.

«Стараємося, щоб люди спокійно ходили містом, щоб не боялися стати жертвою правопорушників», - сказав начальник охтирської поліції. Водночас повідомив про ліквідацію сектору безпеки руху. Що прийде на зміну на разі невідомо.

Депутати буквально засипали Кладька питаннями, не відпускали 1,5 години.

Зокрема йшлося про мотоциклістів, що гасають містом, ризикуючи самі й наражаючи на небезпеку інших. (На великий швидкості мотоцикл практично некерований. Камінчик - і все... доганяти їх не можна. Єдиний вихід - профілактика.)

Про двори по вулиці Парковій, які облюбували активні шанувальники випивки. (Патрулюють).

Про самогоноваріння на Дачному і про небезпечне сусідство таких осередків зі школою. Галина Шишкова просто називає адресу: вулиця Армійська, 80 - продають і вдень, і вночі. (Штрафують. Кримінальної відповідальності немає. Таких точок по місту багато).

Як працюють громадські формування, що покликані допомагати поліції? (Не працюють).

Про важковаговий транспорт, який курсує містом незважаючи на заборонні знаки й окреме рішення міської ради. (Інспекторів лише 5 на Охтирку і район. Такими силами не перекриєш усі в'їзди в місто. Протоколи складають, але ж окружної дороги як не було, так і немає. Прозвучала пропозиція про спільні патрулі за участі поліції, працівників управління ЖКГ та громадських організацій).

Про так звану національну лотерею. (Діють законно. Вбивство не розкрито, воно має ознаки замовного. 100% розкриття немає ніде, навіть у найрозвинутіших країнах).

Руслан Кладько відповідав на питання депутатів детально і по суті, запрошував до спільного вирішення наявних проблем. Насамкінець міський голова подякував головному поліцейському Охтирки. «Нам пощастило з керівником поліції», - сказав він у підсумку.

 

Охтирські медики чекають на зарплату

У ЦРЛ почалися затримки із зарплатами. Саме навколо цього питання й точилася дискусія під час ухвалення рішень, що стосувалися бюджету. Місцеві медики уникнули оптимізації торік, як наслідок стикнулися з бюджетною кризою сьогодні. Держава виділяє фіксовану субвенцію, якої не вистачає на заробітну плату наявному у ЦРЛ штату працівників. Ситуація приблизно така: або скорочуйтесь, або утримуйте людей як хочете - власним коштом. Що і зробили цього разу. Забрали гроші з відділу освіти, які призначалися для багатостраждальної гімназії, і віддали їх на зарплату медикам. Врятували таким чином один місяць - липень.

Загалом у гімназії забрали 2 млн. гривень. 750 тисяч пішло на зарплату штатним працівникам ЦРЛ, 701 тисяча - на облаштування 3-х нових груп у дитячому садочку «Теремок», а понад 540 - Сумському обласному онкодиспансеру на придбання медичного обладнання (ця сума, начебто, буде освіті згодом повернута).

Відповідаючи на питання щодо стану медичної галузі по завершенні сесії, міський голова Ігор Алєксєєв назвав ситуацію складною. «Держава порахувала гроші абсолютно прагматично і виділяє рівно стільки, скільки в середньому по Україні для подібних міст, - пояснив він. - Легкої відповіді на цей виклик не існує».

Користуючись нагодою, спитала думку міського голови щодо якості медичних послуг в Охтирській ЦРЛ, якщо вже так напружуємося аби назбирати зарплату. Справа в тім, що кілька листів із наріканнями на медичне обслуговування в ЦРЛ нещодавно були надруковані в газеті «Город А»: черги, неповага до потреб пацієнтів... Людям є з чим порівнювати, бо не знайшовши порятунку вдома, змушені лікуватися в інших містах.

В оцінці роботи охтирських медиків Ігор Алєксєєв став на бік пацієнтів.

Старі назви вулиць повертаються

Дев'ятнадцятьма голосами «за» депутати ухвалили рішення про перейменування вулиці Андрія Шаталова на вулицю Першотравневу. Управлінню капітального будівництва та житлово-комунального господарства доручено виготовити відповідні зовнішні знаки. За словами Григорія Довгаля, вулиці Першотравневій повернули стару назву за наполяганням людей. Звернулося 87 осіб, яким не сподобалося жити на вулиці Андрія Шаталова. Запевняють, що процедура зміни назви була витримана.

Виникає випадкова (помилкова?) думка, чи не пов'язаний з очікуванням реваншу непоспіх охтирчан у зміні старих табличок на нові? Наприклад, за вказівником, що висить на приміщенні колишньої архітектури, ми і досі потрапляємо у місто й виїжджаємо з нього по вулиці Леніна.

 

Земельний резерв - городи

Земля - головне наше багатство. Як не старайся, більше її не стає. З трибуни сесії міської ради говорить власник будинку з вулиці Сумської Альберт Федоров: «Земельна ділянка, на яку розроблена документація для Корнєцова Валерія є часткою земельною ділянки, що знаходиться в користуванні моєї родини з 1996 року. По факту моя родина користується земельною ділянкою 0,28 га». Чоловік не погоджується з вилученням у нього 10 соток землі і стверджує, що намагається оформити спірний шматок на родину.

Версія начальника відділу земельних відносин Інни Лисенко полягає в тому, що на вільні 10 соток надійшла заява лише від учасника АТО Корнєцова.

- Досить різати городи, - зауважує Федір Кіселар. - Є ще ділянки на Леваді?

- Є.

- От і нехай беруть землю там і будуються.

За наслідком бурхливого обговорення, спірний пункт 7, що стосувався городу Альберта Федорова з рішення «Про затвердження документації із землеустрою та приватизацію земельних ділянок» вилучили і зняли з розгляду. Далі буде?..

Як Савочка переконав депутатів

Малою більшістю у 18 голосів депутати подолали позицію юрвідділу міської ради. У сесійні залі виникла дискусія, як тлумачити поняття «фізична особа - підприємець» і чи можна фізичній особі - підприємцю орендувати землі промисловості, якщо основна його діяльність - виробництво. Юрвідділ вважає - ні, бо Земельний кодекс надає таке право виключно юридичним особам - підприємствам, установам і організаціям. Представник підприємця Сергія Євсєєва, адвокат Савочка проголосив з трибуни відмінну правову позицію і депутати стали на його бік, ухваливши позитивне для Сергія Євсєєва рішення про поновлення договору оренди землі промислового призначення. Депутати не стільки переймалися колізіями права, як бажанням підтримати підприємця. Проте ухвалене ними рішення прожило недовго. Буквально за кілька днів на сайті міської ради з'явилося наступне повідомлення: «Міським головою призупинено дію рішення міської ради від 27.07.2017 №814-МР «Про поновлення договорів оренди земельних ділянок», 09.08.2017 о 9 годині в залі засідань міської ради відбудеться тридцять шоста (позачергова) сесія міської ради VІІ скликання, де буде повторно розглянуто питання «Про поновлення договорів оренди земельних ділянок».

Хворій дитині куплять слуховий апарат

20 тисяч гривень, які зібрали охтирчани для оздоровлення дітей з прифронтового Зайцевого витратять на придбання слухового апарату хворій дитині з Охтирки. Таке рішення ухвалили після того, як із Зайцевого надійшов лист-подяка з повідомленням, що тамтешні діти поїдуть відпочивати до моря. Гроші на їхній відпочинок знайшлися без участі Охтирки. Відтак, кошти, які люди пожертвували для дітей Зайцевого, вирішено було витратити на користь дитини з Охтирки, висловивши подяку благодійникам.

В Охтирці намагаються відновити залізничне сполучення

На разі невідомо, чи відновлять в Охтирці залізничне сполучення. Укрзалізниця вимагає від міської ради кошти на перевезення пільгової категорії громадян, повсякчас змінюючи потрібну суму в бік збільшення, мотивуючи тим, що охтирчани їздять не тільки з Охтирки в Кириківку, а й по всій Україні. Вже заплатили 7 тисяч і ще додали 29. Згодом надійшов лист, що треба 200. Але ж компенсація проїзду пільговиків передбачена з державного бюджету!

 

Анна Протасова

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg