Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Охтирчан вчили бути активними
Охтирчан вчили бути активними Печать
Автор ГородА   
22.05.2017 г.

Черкащани приїхали в Охтирку аби навчити місцевих активістів бути більш ефективними. Благодійна організація «Від серця до серця» з Черкас в рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи...» 15 травня провела тематичний тренінг в Охтирці.

Говорили про те, як громадські проекти можна реалізувати за рахунок місцевого бюджету: збудувати дитячий майданчик у дворі, закласти алею чи впорядкувати парк поблизу власного будинку. Можливі й більш амбітні плани.

У навчанні взяли участь громадські активісти,депутати, представники структурних підрозділів міської ради. Тренери з Черкас вчили охтирчан як створювати пропозицію, подавати проект та залучати людей на його підтримку.

Громадський бюджет чи бюджет участі - це спроба спонукати громаду до вирішення спільних проблем і навчити людейрозпоряджатися частиною міського бюджету. Це коли активні громадяни пропонують власні проекти, а інші - голосуванням обирають, що ж саме треба зробити.

Охтирська міська рада долучилася до запровадження бюджету участі 2016-го року. 14 грудня на сайті ради з'явилося повідомлення про рейтингове голосування за внесення пропозицій громадян до проекту Програми економічного і соціального розвиткуна 2017 рік. Голосування тривало до 19 грудня і зібрало лише 200 учасників.

Тоді найбільше голосів, а саме 115 набрала пропозиція про ремонт системи водовідведення біля першої школи. Третю позицію посів притулок для тварин - 9 відданих за нього голосів. Отже, з першого разу народний бюджет залишився поза увагою народу. Але громадські ініціативи, в тому числі за грантової підтримки зарубіжних спонсорів, потроху просуваються. Слід зауважити, що навчання 15 травня відбулися в рамках проекту, що  реалізується Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg