Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Поліція викрила квартирного шахрая - охтирчанина
Поліція викрила квартирного шахрая - охтирчанина Печать
Автор ГУНП   
27.04.2017 г.

Правоохоронці «розкрутили» довгу та вельми заплутану шахрайську схему з купівлі-продажу двокімнатної квартири, належної жінці, котра нині мешкає у сусідній державі.

З‘ясувалось, що житло, в якому довгий час ніхто не проживав, було за підробленими документами двічі продане 42-річним жителем Охтирки.

Зловмисник, котрий заради наживи обдурив не лише сторонніх людей, а й рідного брата, готувався продати чужу квартиру втретє, коли був затриманий працівниками поліції.

Схема, яку довелось розплутати правоохоронцям, виявилась довгою та складною.

Все почалося з заяви місцевої жительки, котра повідомила, що у квартирі, яку вона доглядала за відсутності власниці, були не лише змінені замки, а й знаходились ксерокопії документів про продаж житла іншим особам. При цьому, за словами заявниці, вона мала всі оригінали документів на квартиру й довіреність на проведення перепланування з подальшим продажем житла, оформлені у офіційному порядку господинею квартири, котра на той момент проживала у сусідній державі.

Перевіряючи обставини, викладені громадянкою, слідчі з‘ясували, що нинішня господиня п‘ятнадцять років тому придбала цю квартиру у власність на цілком законних підставах. За якийсь час після цього жінка виїхала до азійського регіону сусідньої держави, звідки й справді прислала заявниці належним чином оформлені довіреність для продажу квартири, оригінал договору купівлі-продажу з попередньою власницею житла, комплект технічної документації на квартиру та ключі від неї.

Згідно з домовленістю між жінками, заявниця мала узаконити перепланування, отримати новий технічний паспорт і після цього здійснити продаж квартири. Весь цей час у квартирі ніхто не проживав. А тому за всі мінімальні комунальні платежі сплачувала саме заявниця, якій, у свою чергу, витрати компенсувала господиня житла.

Коли навесні минулого року доглядальниця прийшла в черговий раз перевірити квартиру та зняти показники лічильників, вона не змогла відімкнути своїми ключами замки вхідних дверей. Тому жінці довелося «заходити» досередини через балконні двері. І ось тоді вона помітила на підвіконні ксерокопії документів про продаж квартири. Після уважного ознайомлення з якими вона, власне, й звернулася до поліції за допомогою, оскільки, виходячи з копій, чоловік, що ніби то продав помешкання іншому громадянину, набув право власності на квартиру в той період, коли житло насправді належало не її знайомій, а попередній реальній власниці.

В ході подальшого розслідування правоохоронці з‘ясували, що так званий «продавець» - просто підставна особа, насправді ж за схемою стоїть 42-річний житель Охтирки.

Цей чоловік, знаючи, що квартира довгий час стоїть нежилою, вирішив «нагріти руки» на її продажі. Для чого був виготовлений пакет підроблених документів на житло на ім‘я випадкового знайомого, котрий за певну плату погодився побути «власником» та надав для цього всі потрібні свої документи.

За якийсь час спільники «продають» квартиру брату охтирчанина, оформляючи угоду у одного з міських приватних нотаріусів. Як згодом зізнається підозрюваний, він не хотів «світити» свої дані, тому й оформив угоду на брата. Родичу ж пояснив, що у нього, мовляв, немає реєстрації, що, у свою чергу, викличе зайві ускладнення в оформленні документів. Ксерокопію саме цієї угоди й побачила заявниця у квартирі своєї приятельки.

За два місяці підозрюваний оголошує «братову» квартиру у продаж. На його пропозицію відгукнулась цілком добропорядна родина, котра мала намір придбати житло саме в тому спальному районі міста. Зловмисник попередньо показав покупцям житло, і вони домовились про ціну в 11 тисяч доларів США.

Коли ж підозрюваний, маючи при собі пакет підроблених документів, разом з добросовісними покупцями прийшов до приватного нотаріуса для проведення відповідних дій з укладання та підписання договору купівлі-продажу, на нього вже очікували працівники поліції.

За попередніми підрахунками правоохоронців, в разі доведення шахрайських дій до логічного завершення, власниці квартири та родині потенційних покупців був би нанесений збиток на загальну суму близько п‘ятисот тисяч гривен.

Відтак, в рамках кримінального провадження, відкритого за ч.3 ст. 190, чч. 1 та 4 ст.358, ч.3 ст. 15 Кримінального кодексу України, підозрюваному вже повідомлено про підозру.

Зловмиснику загрожує чималий штраф та можливість провести за гратами від 3 до 8 років.

Відділ комунікації поліції Сумської області

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg