Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Обурені буровики
Обурені буровики Печать
Автор ГородА   
20.03.2017 г.

ImageБільше сотні видобувачів чорного золота зібралися опівдні 14 березня поруч з конторою Охтирського управління бурових робіт протестувати проти трансформації ПАТ "Укрнафта". Під час реорганізації нафтогазовидобувної галузі передбачається ліквідація управлінь, в число яких потрапляють не тільки ОУБР, але й НГВУ "Охтирканафтогаз" - яке на сьогодні є містоутворюючим підприємством.

З Києва обіцяють, що усі підрозділи залишаться на тих же самих місцях, зміняться тільки назви посад та підпорядкованість. Однак на думку протестувальників будь-які ініціативи, що погіршують соціальний захист, є незаконними, якщо вони не були погоджені встановленим чином з профспілками. Зовсім по іншому вважає правління ПАТ "Укрнафта".

16 березня у Києві на засідання наглядової ради ПАТ "Укрнафта" планується поставити крапку у цьому спірному питанні, яке тягнеться з осені минулого року.

До сьогоднішнього дня буровики утримувалися від колективних акцій протесту. Останньою краплиною став наказ, згідно якого (не дочекавшись рішення наглядової ради) від УБР вимагали розпочати передачу всієї наявної техніки. Люди зрозуміли, що відбувається імітація соціального діалогу, а рішення про долю УБР у кулуарах вже давним-давно прийняте. Згідно інсайдерської інформації, очікуються скорочення 5% працюючих.

Ініціатором акції протесту стало Прикарпатське УБР. Тамошні буровики задля того, щоб привернути увагу суспільства та можновладців готові перекрити дороги та під'їзні шляхи до виробничих об'єктів товариства. Охтирчани протестують поки що тільки плакатами та гаслами.

Буровики розмістилися на сходах рідної адмінбудівлі та вели себе спокійно, виважено. На роздрукованих плакатах: "Збережемо "Укрнафту" для майбутнього незалежної України!",  "НІ! Розвалу, скороченням та беззаконню в ПАТ "Укрнафта", "ТАК! Відродженню українського нафтогазовидобутку". Звучали гасла "Збережемо "Укрнафту"! та "Ні! Розвалу УБР!".

За словами голови профкому НГВУ "Охтирканафтогаз" Ігоря Біленка, кожна людина, пов'язана з нафтогазовидобувною промисловістю, розуміє, що все зав'язане на бурінні. Далі його пряма мова.

Ігор Біленко:

- Немає нових свердловин - немає розвитку. Зупиняється видобуток, зупиняється переробка, а з ними й заробітки. Погіршується дотримання соціальних гарантій. Працівники НГВУ "Охтирканафтогаз", члени первинної профспілкової організації солідарно підтримали вимоги буровиків щодо недопущення незаконних дій адміністрацією ПАТ "Укрнафта" при реорганізації підприємства.

Ми сподіваємося на мирний розвиток подій і готові сісти за стіл переговорів для пошуку рішень щодо реструктуризації підприємства без порушень прав працівників - трудових, соціальних та з умовою збереження зарплат і робочих місць.

Потрібно розуміти, що першими взялися за управління бурових робіт, але ми не виключаємо, що це буде стосуватися і НГВУ, і ГПЗ, і МНУ. Ми не дамо незаконними діями розвалити "Укрнафту" та її структурні одиниці. "Нафтові" підприємства наповнюють Охтирський бюджет і їх втрата суттєво позначиться на кишені жителів нашого регіону. Тому ми закликаємо жителів міста та району підтримати наш протест.

Шановні охтирчани! Приєднуйтесь до акції протесту, підтримуйте дії направлені на збереження робочих місць! Ми збираємося о 12:00 біля входу в адмінкорпус ОУБР. Акція триває одну годину. Виділить цей час сьогодні для громадського протесту, можливо, вже завтра ми знімемо усі проблемні питання ОУБР з порядку денного, і нафтогазові підприємства продовжать у подальшому насичувати бюджети - міський, районний, обласний та держаний.

 

Олександр Скринник, голова профкому ОУБР:

- Сьогодні ми зібралися трудовими колективами ОУБР та НГВУ в зв'язку з неправильними діями правління ПАТ "Укрнафта", направленими на об'єднання трьох управлінь бурових робіт, в т.ч. і Охтирського, у одне підприємство. Останньою краплею було те, що в управління бурових робіт прийшов наказ, який зобов'язує керівництво нашого УБР передати весь наявний автомобільний транспорт в Цех технологічного транспорту НГВУ "Охтирканафтогаз". Але про долю фахівців, які обслуговують транспорт у наказі ані слова. Нам лишається тільки здогадуватися, що саме планує зробити товариство з цими людьми.

Хоча по сьогоднішній день правління нас завіряє, що ніякого скорочення не буде, але ж ми бачимо, що все йде до того, що певна кількість людей виявиться непотрібною товариству. Аналогічні Охтирському, прийшли накази в Прикарпатську та Прилуцьку УБР. Рішення про проведення акції було прийняте вчора на засіданні профкому Прикарпатського УБР. Акція проводиться по всіх містах, де знаходяться структурні одиниці ПАТ "Укрнафта": Надвірна, Долина, Борислав, Охтирка, Полтава, Прилуки...

Є встановлений порядок, який, на нашу думку сьогодні не дотримується - любе рішення, що  стосується соціально-економічних відносин з працівником потрібно обов'язково погоджувати з профспілками. Якщо робити іншим чином, то виникає супротив. Люди сьогодні не бояться відстоювати свої права. Ми хочемо привернути увагу громадськості до "укрнафтівців".

Наша акція відбувається на передодні засідання наглядової ради ПАТ "Укрнафта", де одним з головних питань розглянуть питання реструктуризації товариства. Ми сподіваємося, що наші акції протесту допоможуть керівництву прийняте виважене, соціально-відповідальне рішення. У такому форматі ми продовжимо протестувати щонайменш 15 та 16 березня. В залежності від прийнятого рішення наглядовою радою, ми будемо або посилювати тиск, або, якщо наші інтереси врахують, поставимо крапку у цьому тривалому протистоянні.

Андрій Міхєєв

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg