Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Євгеній Михайленко: все вирішить Бліц
Євгеній Михайленко: все вирішить Бліц Печать
Автор ГородА   
13.03.2017 г.
Міськрайонний фотокіноконкурс "Дитячий погляд через об'єктив" проводиться в Охтирці уп'яте. Для таких технічно складних творчих змагань 5 років - поважний ювілей.

Конкурс був започаткований Охтирською організацією кіноосвіти "КАДР" (керівник Євгеній Михайленко). Засновники творчого змагання ставили перед собою непросту задачу - залучити якомога більше дітей у чарівну Країну світлопису. Щоб досягти поставлених цілей, потрібно було усунути декілька перешкод. По-перше, дітям батьки не завжди довіряють коштовну фототехніку. По-друге, не кожній родині по кишені оплатити друк конкурсних робіт. Фотографія виставкової якості обов'язково проходить етап попередньої обробки в графічному редакторі, а це також додаткові кошти. По-третє, потрібно було забезпечити змагання дітей між собою, а не їхніх батьків чи старших друзів. Як організаторам вдалося подолати ці та інші перешкоди, ми поцікавилися у керівника студії "КАДР".

Михайленко Є.В.:

- Перешкод було набагато більше. І проблем також. Це і залучення до участі в фотокіноконкурсі дітей молодшого віку, і забезпечення неупередженого суддівства, і маса організаційних заходів, які забирають купу часу.

- Як же Ви їх вирішували?

- За рахунок ентузіазму. Ми є єдиним фотокіноконкурсом на Сумщині, а, вірогідно, й в усій Україні, де дитина для участі у змаганні не витрачає жодної копійки. З першого фототурніру до сьогоднішнього дня усі світлини друкуються за рахунок організаторів, заявка для участі безкоштовна.

На перших етапах усі витрати та пошук спонсорів брали на себе члени громадської організації фотокіноосвіти "КАДР". Тепер відповідальність за фінансування конкурсу узяла на себе міська та районна влада. Ми вдячні охтирським депутатам, які попри скрутні часи підтримують дитячу творчість. Переконаний, що вагому роль у позитивному вирішенні питання відіграла виважена та тверда позиція очільників міста і району - мера Ігоря Алєксєєва, голови райдержадміністрації Віталія Супруна, голови районної ради Романа Бублика.

- Ви єдине в Охтирці дитяче творче змагання, яке, згідно положення, має статус міськрайонного?

- Наскільки мені відомо, наш конкурс у цьому унікальний. Це не значить, що діти міста і району ніколи не змагаються поміж собою. Є відкриті конкурси, коли дозволяється надавати свої роботи будь-кому, незалежно від місця проживання. Крім того, навіть, якщо спільна участь дітей з міста та району десь не передбачена умовами, навряд чи охтирські судді, наважаться талановиту дитину викреслювати з призерів із-за прописки. Але офіційний статус міськрайонного творчого турніру є, дійсно, тільки у нас. Можна сказати, ми хоч і маленький, але доволі міцний ланцюжок, який протягом років допомагає скріплювати воєдино місто і район. П'ять спільних конкурсів - це вже має про щось говорити.

- Як же Ви обираєте переможця?

- Збирається журі. Проводяться обговорення. Кожна робота (а їх в основній сітці конкурсу від одного конкурсанта може бути до чотирьох - дві у номінації "Портрет сучасника", дві у "Охтирських краєвидах") отримує свою оцінку, яка складається з балів нарахованих за творчий підхід, за повноту розкриття запропонованої теми та за рівень володіння технікою виконання. Бали за кращий портрет сумуються з балами за кращий пейзаж. Тобто в залік ідуть тільки дві різнопланові роботи. До них додаємо бали набрані в "Бліці". От і все - хто набрав більше у сумі - той і переможець.

 

- Що являє з себе "Бліц"?

- Це родзинка нашого конкурсу. Діти в останній день змагання, знаходячись у одній локації, отримують однакове для всіх завдання. Наприклад, раніше були теми "Сніг", "Дія" і т.ін.

11 березня о 9:00 в МЦКіД розпочинається ювілейний "Бліц". Не лякайтеся, коли попадете у перехрестя декількох об'єктивів. Юрба дітлахів вийде на фото полювання.

Завдяки "Бліцу" організатори переконуються у рівні майстерності конкурсанта. Під час цього окремого міні-конкурсу дитина працює особисто, без сторонньої допомоги, знімаючи експромтом. Той, за кого фотографували батько чи мати, не впорається з завданням. Без балів набраних у "Бліці" перемогти неможливо. Даний "запобіжник" гарантує суто дитяче змагання.

- Можете виділити основні надбання за 5 "конкурсних" років?

- П'ять років тому ви б не побачили дитину з дзеркальною камерою у місті. Тепер батьки сміливіше довіряють дорогу апаратуру охтирським дітям і, навіть, купують своїм синам-донькам напівпрофесійні фотоапарати. Відчувши інтерес серед населення, була відкрита дитяча студія "КАДР" при МЦКіД. Учасники конкурсу "Дитячий погляд через об'єктив" обирають майбутні професії, пов'язані з фотомистецтвом, вступають до профільних вузів. Наші діти активно беруть участь у конкурсах за межами Сумщини, стають призерами і перемагають. А головне - розвиваються. Про що свідчать додаткові номінації нашого конкурсу під назвою "Експериментальне фото" та "Кіно-міні". Покоління юних фотокіноаматорів молодшає. Плюсів багато.

 - Які завдання ставите перед собою на найближче майбутнє та у перспективі?

- Хотілося би замахнутися на фотокіноконкурс обласного рівня. Чому ні? Спілкуючись з міським головою, ми визначили деякі етапи реалізації цього серйозного проекту. Що буде далі побачимо, але і "Дитячий погляд..."  колись був тільки мрією.

З завдань сьогоднішнього дня - залучити побільше дітей до занять в студії "КАДР". Для дитини достатньо закласти базу професійного підходу до створення світлин. Кожний наступний крок вже набагато легший. Нам, організаторам конкурсу, прекрасно відомо, скільки мальовничих пейзажів ми втратили від того, що дитина просто не розуміє особливості світлопису.

- Чи плануєте ви зі своїми вихованцями і в подальшому брати участь у "виїзних конкурсах"?

- Нас постійно запрошують, але це тільки в Охтирці діти не витрачають на конкурсні світлини ані копійки. В інших містах не так. Сьогодні знайти гроші для поїздки доволі непросте завдання. Але ми шукаємо. Хотілося б знову поїхати в Полтаву. Можливо, можна би було назбирати грошей, розпродавши частину робіт з минулої виставки. Виїзди для фотодуелей з ровесниками потрібні для творчого розвитку дитини і ми обов'язково щось придумаємо.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg