Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Гостре питання.Чого чекати нафтовикам?
Гостре питання.Чого чекати нафтовикам? Печать
Автор ГородА   
06.03.2017 г.
Яка майбутня доля двох флагманів місцевої промисловості - нафтогазовидобувного управління "Охтирканафтогаз" та управління бурових робіт? Чи є якась свіжа інформація в органах влади з цього приводу? З таким питанням ми звернулися до депутата районної ради Сергія Гавриленка, який ще недавно очолював Охтирську райдержадміністрацію.

 

- Сергію Анатолійовичу, чи можна відстояти НГВУ і ОУБР, якщо об'єднати зусилля керівництва району і міста, місцевих нафтовиків та  охтирських депутатів?

- В Охтирці вищеназвані особи готові зробити все аби зберегти нафтові підприємства. Не тільки радимось та ділимося думками, як вчиняти, щоб був кращий результат від наших дій, але робили, робимо й продовжимо робити.

ОУБР і НГВУ є структурними підрозділами ПАТ "Укрнафта", (голова правління - іноземець Марк Роллінс). Згідно закону будь-яка комерційна компанія має право сама вирішувати як господарювати, який штат працівників утримувати, як діяти більш ефективно. Ми, представники влади, можемо тільки пропонувати, а от вимагати - ні в якому разі. Захотів власник набрав людей, захотів - усіх розігнав. Ми тут безсилі.

Єдина соломинка, за яку хапаємося - це те, що контрольний пакет акцій тримає держава. Тому перш за все така компанія повинна дбати про державні інтереси. Якщо дії топ-менеджменту "Укрнафти" йдуть всупереч Енергетичної Стратегії країни, слід відразу зупиняти таких керівників.

Наша спільна задача - не тільки органів влади чи нафтовиків, але й кожного охтирчанина - зробити так, щоб проблема набула максимального поширення. Чим гучніше суспільний резонанс, тим більше шансів, що нас почують у Києві. Без сигналу з самих вищих кіл влади ніяких змін в "Укрнафті" не відбудеться. Ми боремося за те, щоб прозвучав сигнал, який влаштовує Охтирку.

 

- Мабуть, не тільки Охтирку, але й Україну в цілому, бо ж питання енергетичної безпеки весь час на порядку денному...

- На території нашого району достатньо і нафти, й газу. Нам потрібно не згортувати, а, навпаки, розширювати буріння і видобуток корисних копалин. Але у держави, і, відповідно, у компанії з державної часткою на це коштів майже немає. Таке от замкнене коло. У минулому році ПАТ "Укрнафта" скоротила свою інвестпрограму до 20 млн. доларів, що є найнижчим показником за останнє десятиріччя.

Тягне на дно нафтовиків така ж державна компанія під назвою НАК "Нафтогаз України", яка брала паливо і фактично не повертала за це гроші протягом кількох років поспіль. Керує "Нафтогазом" Андрій Коболєв, який до речі є головою Наглядової Ради ПАТ "Укрнафта". А без її рішення ніякі штатні зміни в "Укрнафті" не відбудуться. Якщо врахувати, що з минулої осені і досі в ОУБР все по старому - виходить поки ще позицію Роллінса "на горі" не підтримують. Вірогідно, що і наші листи направлені у всі найвищі кабінети, мали якийсь сенс.

Ще 20 вересня минулого року ПАТ "Укрнафта" був виданий наказ № 338 "Щодо порядку роботи з Трансформаційними проектами...", яким визначений алгоритм реструктуризації підрозділів товариства. Планувалось у короткостроковій перспективі ліквідувати відокремленні підрозділи буріння (2 УБР), а в подальшому більшість існуючих НГВУ та ГПЗ. Мова не йшла про те, щоб усіх "розігнати". Робітників залишають на місцях, а от керівний склад підпаде під скорочення. Що буде завтра невідомо. Дані зміни Правління ПАТ "Укрнафта" хоче провести для скорочення своїх витрат.

 

- Їх не можна якось оскаржити?

- Можна. Якщо не вдаватись у деталі, скажу, що у даному випадку реструктуризацію (чи трансформацію за текстом наказу) необхідно було погоджувати з профспілками. Роллінсом була порушена Галузева угода, згідно якої проект подібного рішення повинен завчасно виноситись на розгляд Президії Центральної ради Укрнафтогазпрофспілки (ЦР). Крім того згідно Колективного договору Голова правління "Укрнафти" мав погодити свій наказ з профспілковим комітетом ПАТ "Укрнафта".

Про це 15 лютого була прийнята постанова президії ЦР. Назва її красномовна "Про неправомірність дії керівництва ПАТ "Укрнафта"... Про факт порушення була повідомлена Наглядова Рада (Коболєв). Серед пропозицій ЦР - особиста зустріч 28 лютого. Можливо скоро ми отримаємо добрі новини.

 

- Чому буровики досі не страйкують?

- Я так розумію, чекають рішення Коболєва. Якщо згоди на реструктуризацію не буде, то все лишиться по-старому і без будь-яких акцій протесту. ЦР у вищезгаданій постанові прямо рекомендувала буровикам до отримання відповіді утримуватися від подібних дій.

 

- Чи є реакція на такі дії від опонента профспілок?

- Наприкінці тижня прийшов лист Марка Роллінса. В ньому розповідається про «історичну» податкову заборгованість і штрафи, які протягом років стримували розвиток підприємства. Про важкий 2016 р. Низькі ціни на початку року на нафту і високу рентну плату за видобуток. Згадується, що минулого року "Укрнафта" зіткнулася з проблемами продовження двох ліцензій. В результаті показники видобутку нафти знизилися на 9%.

Пишеться в листі про стратегічні плани, гарні перспективи от тільки в кінці, Роллінс не забув вказати, що буріння буде вестися кволо (всього 4 нових свердловини на рік) і від реорганізації УБР нікуди не дітися.

Наостанок нагадаю, що недавні зміни у законодавстві переправляють частину рентних надходжень від нафтовиків напряму до місцевих бюджетів. Тепер у Охтирки ще більший інтерес підтримати робітників НГВУ та ОУБР у їхній боротьбі за майбутнє підприємств.

 

Спілкувався Андрій Міхєєв

 

Цитата з листа Марка Роллінса

У цьому році ми маємо намір пробурити чотири власні свердловини. Це небагато, але на сьогодні інвестиції в оновлення устаткування та інтенсифікацію виробництва принесуть більш швидкі та ефективні результати. Ми будемо зміцнювати ринкові позиції в роздрібній торгівлі і запропонуємо нову корпоративну ідентичність мережі АЗС «Укрнафти» нашим клієнтам.

На початку 2017 року були продовжені ліцензії на Битків-Бабченському і Леляківському родовищах, видобуток там відновиться вже найближчим часом. Ми зробимо все, щоб в цьому році вчасно продовжити ще 9 ліцензій, на які припадає приблизно 20% річного обсягу видобутку нафти.

Ми залучатимемо додаткові фінансові ресурси, пропонуючи послуги з буріння і тампонажних робіт зовнішнім клієнтам. У нас не найкраще обладнання, але досвідчені фахівці, які можуть запропонувати якісні послуги на ринку. Ми постараємося знайти партнерів, щоб якомога швидше відновити парк застарілої бурової техніки. Також ми продовжимо вживати заходів по стягненню дебіторської заборгованості, а також боргу «Нафтогазу» перед «Укрнафтою». Нам конче потрібне вирішення проблеми податкового боргу - реструктуризація заборгованості дозволить нам за декілька років повністю погасити її без шкоди виробництву або інвестиціям.

Нарешті, ми проведемо реорганізацію управлінь бурових робіт, створивши компактну структуру, здатну ефективно бурити до 20 свердловин на рік, оснащену сучасними буровими установками, з більш високою мобільністю і високим коефіцієнтом завантаження. Занепокоєння та невизначеність зрозумілі, але зміни неминучі і ми будемо проводити їх із максимальною турботою про добробут співробітників «Укрнафти».

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg