Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Чи очікувати трансформацію НГВУ?
Чи очікувати трансформацію НГВУ? Печать
Автор ГородА   
27.02.2017 г.

ImageПісля того, як в Охтирщині знайшли нафту та газ, наш регіон докорінно змінився. Аграрний район почав активно розбудовувати промисловість. Обслуговування потреб нафтогазової галузі  стимулювало розвиток Охтирки в цілому. Важкий труд нафтовиків мав відповідну оплату і ці, чесно зароблені гривні, також вливалися в місцеву економіку. Щоб зрозуміти важливість підприємства у житті охтирчан, достатньо згадати, як у 90-их малий бізнес орієнтувався на дати, коли в НГВУ видавали зарплатню.

Завдяки нафтовикам у нас постійно з'являлися нові громадські об'єкти, розвивалася інфраструктура, підтримувався спорт та культура. Перелік переваг можна продовжувати доволі довго. Ми звикли до них, покладаючи сподівання, що чорного золота на наш вік вистачить. Але останнім часом зі столичного офісу нафтовиків йдуть дуже неприємні сигнали про переформатування галузі.

Чи зможе Охтирка відстояти свої інтереси, які нагальні проблеми у працівників НГВУ "Охтирканафтогаз", що робиться для їх вирішення?

З такими питаннями ми звернулися до голови профспілкового комітету НГВУ «Охтирканафтогаз» Ігоря Біленка.

 

- Ігор Іванович, життя Охтирки "ДО" і "ПІСЛЯ" нафтовиків дуже різниться, тому не дивно, що охтирчан турбує питання про майбутнє НГВУ "Охтирканафтогаз"...

Біленко І.І.

- Нафтогазовидобувне управління "Охтирканафтогаз" є абсолютно успішним підприємством. Якби у нашій країні був мир, якби держава не переживала одну з найсильніших криз, то тоді мова про майбутнє нафтовиків не стояла б у порядку денному. Сьогодні ж гарантувати те, що у наступному році все залишиться так, як було у минулому, не може ніхто.

Дуже важливо для нас і показово в цілому, що охтирчани розуміють і переймаються проблемами нафтовиків. Якщо прийдеться боротися за НГВУ, знадобиться підтримка і консолідація зусиль громадськості, влади, профспілок, засобів масової інформації.  Але поки що, можу усіх заспокоїти - в "Охтирканафтогазі" негативних змін поки не відбувається.

- А чи не трапляться вони найближчим часом?

- 16 лютого у Києві відбулося спільне засідання правління та об'єднаного профспілкового комітету працівників ПАТ "Укрнафта". Обговорювали виконання зобов'язань Колективного договору ПАТ «Укрнафта» у 2016 році.

В залі зібралися представники усіх профспілкових комітетів ПАТ "Укрнафта". Якщо б в невдовзі передбачалася реструктурізація нашого підприємства, це було б озвучено. Згідно законів України, будь-які зміни, що чіпають інтереси працівників, неможливо проводити без коригування колективного договору і, відповідно, без підтримки профспілок.

У кулуарах, на рівні чуток, мови про трансформацію "Укрнафти" ведуться активно, але конкретних загроз нашому  НГВУ поки що немає.

- Хто був від ПАТ "Укрнафта" на засіданні?

- Її сьогоднішній очільник - Марк Роллінс. Інтереси працівників галузі представляв голова Об'єднаної профспілкової організації  ПАТ "Укрнафта" Ігор Васильович Копач.

- Чи скористалися Ви можливістю поспілкуватися з керівництвом напряму, під час засідання?

- Звісно. Незручні питання Марку Роллінсу я задаю не вперше. На жаль дієвого реагування немає. Тільки деякі зміни на краще. Але й синиця у руках на сьогоднішній день - теж непоганий результат.  Тому продовжимо турбувати Роллінса й надалі.

У своєму виступі я не погодився з оцінкою ступеню виконання Колдоговору нашим НГВУ. Однакові порушення спостерігалися у 2015, 2016 роках. Нам потрібно їх запобігти у 2017-ому. Щоб скоренити пагубну систему порушень, потрібно, насамперед, визнати існування проблеми, а не зводити все до поодиноких випадків.

Колдоговір потрібно виконувати повністю, без хитрощів і махінацій. Змінювати у правовому полі, якщо щось комусь не подобається, і знову ж таки виконувати. У охтирських проблем є конкретне ім'я. Я наполягав на занесенні в протокол визнання вищезазначених порушень системними, просив з'ясувати конкретні причини і винних осіб, та притягти останніх до відповідальності.

- Будь-який голова підприємства хоче змінити колдоговір на свою користь. А чи пробують профспілки щось поміняти на краще у свій бік?

- Ми не граємо у перетягування канату. Усі зміни, запропоновані профспілкою, базуються на нормативних документах галузі, законах, а не на хижому бажанні відхопити побільше.

Наприклад, надбавки до зарплатні, пов'язані з вислугою років, діють у всіх інших компаніях. Положення про надбавку за вислугу років розроблено. Але колдоговір привести у відповідність до Галузевої угоди поки що не бажає Правління ПАТ «Укрнафта».

Згідно Галузевої угоди, преміювання до професійного свята здійснюється на рівні окладу, а не на інші - суттєво менші  суми, які встановив керівник. Ми склали обґрунтований лист і його направили Марку Роллінсу. Отримали відповідь, що дані питання будуть розглянуті і вже до кінця лютого сподіваємось на позитивні результати.

- Чи підтримують дії Охтирки в об'єднаній профспілці ПАТ «Укрнафта».

- Ми завжди отримуємо підтримку від ОПКП ПАТ «Укрнафта», та особисто від голови ОПКП Ігоря Копача. Ігор Васильович консультує, допомагає  порадами та не боїться напряму висказувати претензії керівництву "Укрнафти". На останньому засіданні він у очі сказав Марку Роллінсу, що той, наймаючись на роботу підписував контракт, де зобов'язувався виконувати генеральну і галузеву угоди нафтовиків, та Колдоговір. Отож слід дотримуватись, а не тільки говорити про виконання. Ми не бачимо покращень в забезпеченні матеріалами, транспортом та в оплаті праці. До речі, Роллінс реагував на зауваження позитивно. Ті накази, які на початку року нова команда ПАТ "Укрнафта" не погодила з профспілкою, сподіваюсь, будуть відмінені.

- А якщо не відмінять? У суд?

- Давайте будемо дивитися в майбутнє з оптимізмом. Колективний договір вимагає від роботодавця з метою забезпечення соціального захисту працюючих, погоджувати з профспілковими комітетами всі накази, що стосуються умов оплати праці, охорони праці, трудових, соціальних, культурно-побутових та ін. питань. Ми будемо послідовно добиватися виконання Колдоговору, і, впевнений, зможемо довести свою правоту, не звертаючись до суду.

Спілкувався Андрій Міхєєв

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg