Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Лілія Неофітна: не перетворюйте психлікарню на дурдом!
Лілія Неофітна: не перетворюйте психлікарню на дурдом! Печать
Автор ГородА   
30.01.2017 г.
Це якийсь дурдом! Такі репліки можна було почути 13 січня під стінами Височанської психлікарні. Люди були вкрай збентежені, коли серед білого дня прибули автобуси, щоб вивозити пацієнтів з обласної спеціалізованої психіатричної лікарні № 2 (ІІ ОСПЛ) кудись у напрямку Ромен. Лілія Неофітна, головний лікар закладу, пояснила усі подробиці інциденту.

- Лілія Павлівна, розкажіть, що сьогодні на Високому? Чи очікувати закриття лікарні після екстреного вивозу частини пацієнтів в Ромни?

Неофітна Л.П.:

- Ми з депутатами облради, в т.ч. з представниками управління майном ОДА, іншими управлінцями 17 січня вивчали умови утримання пацієнтів у обласній спеціалізованій психіатричній лікарні № 2 і вже найближчим часом будуть зроблені висновки щодо відповідності температурного режиму в приміщеннях закладу нормативним вимогам. Цю перевірку ініціювали ми - головний лікар, голова профспілки, медпрацівники. Прибули управлінці за розпорядженням голови Сумської облдержадміністрації (ОДА) Миколи Клочка. Вчора наші колеги були в ОДА спілкувалися з посадовцями з питання ІІ ОСПЛ. Я особисто розмовляла з головою ОДА Миколою Клочком, передавала занепокоєність людей, які вбачають в такому методі вивезення пацієнтів ніщо інше, як репетицію закриття нашої лікарні. Від губернатора отримала щирі завірення, що адміністрація Сумської області не зацікавлена в закритті закладу. Тим більше, що таке питання може вирішити тільки обласна рада. Голова облради Володимир Токар також підтвердив, що нашій лікарні нічого не загрожує, хоча від питання скорочення ліжко-місць нікуди не дітися.

- Раніше у нас ніколи з ІІ обласної пацієнтів в інші лікарні не вивозили. Що трапилося?

- Таким був наказ начальника УОЗ (управління охорони здоров'я) ОДА Сергія Бутенка. 10 січня я вийшла на роботу і мені доповіли про те, що у 2-ох відділеннях (плюс ще одне - наркологічне) температура у приміщенні знизилася до 13-15 С. За вікном було -12. Протягом дня ми переміряли температуру. У палатах вона піднялася до 15-17, а на вулиці до -5.

Згідно існуючих наказів, я зобов'язана була доповісти керівництву про обставини, які склалися. Не просила від УОЗ ні порад, ні допомоги, а просто діяла згідно існуючих нормативних документів. Причини зниження температури були нам відомі. На сьогодні ми замість антрациту вимушені використовувати газово-полум'яне вугілля, т.я. на території підконтрольній Україні антрацит не видобувають.

Тим не менш, ми намагалися технічними засобами цей недолік компенсувати. При обстеженні тепломереж в ніч з 12 на 13 січня нами був виявлений порив теплотраси. 13 числа ми тепломережу відремонтували і температура в приміщеннях поволі почала підніматися. Скоро термометр показав 18 С, а в деяких приміщеннях було і 20, і 21, і 22.

- Але хворих, тим не менш, вивезли.

- Хворі, їх родичі були категорично проти переїжджати на інше місце лікування. З 260 пацієнтів забрали тільки тих, які утримувалися за рішенням суду і лише двоє поїхали за згодою. Тобто вивезли всього 24 хворих.

- Виявляється, автобуси приїхали у Високе за державний кошт і поїхали назад майже порожні. Чи вважаєте таке рішення виваженим?

- Я це рішення коментувати не можу. Кожний сам зробить нескладний висновок. Начальник УОЗ пояснює, що дане рішення готувалося в інтересах пацієнтів, тому що у Сумах не були впевнені, що ми порив швидко усунемо.

- При втіленні медичної реформи на Сумщині чи не стане ІІ ОСПЛ зайвою?

- Так, я чула про це. Не в офіційних кабінетах, а в кулуарах. Не дивно, що чутки про закриття ІІ ОСПЛ та ще й з "точнісінькими" подробицями дійшли і до охтирчан. Саме тому рішення УОЗ щодо вивезення пацієнтів з лікарні було сприйняте громадськістю як перший крок до закриття закладу. Хоч в наказі фігурувала фраза "тимчасове вивезення, до нормалізації температурного стану приміщень", наші люди звикли не довіряти владі. Не дарма в народі кажуть, самим постійним є, так зване, тимчасове. І все ж таки, я дещо заспокою громаду.

Микола Клочко розвіяв усі чутки, прямо сказавши, що ніхто не збирався і не збирається закривати лікарню. Оптимізація передбачає тільки скорочення до 180 ліжок. Але закривати заклад ніхто не буде!

- Якщо ситуація стане розвиватися за найгіршим сценарієм, чи готові Ви звернутися за допомогою до народного депутата Владислава Бухарєва?

- В першу чергу ми повинні долати проблеми самостійно, на місцях. Депутат Верховної Ради, насамперед законотворець. Звісно він може допомогти у разі конфлікту. Але ж наше питання суто "робоче", тим більше, воно нами послідовно вирішується. Звісно, якщо, ситуація вийде з-під контролю, то звернемося, обов'язково.

- Якщо, за Вашими словами, температурний режим вже нормалізувався, тоді виникає питання, коли ж повернуть пацієнтів назад, до Високого?

- Справа у тому, що хворі лікуються у психіатричних закладах в середньому 52 дні. Тому, скоріш за все, вони повернуться вже не до нас, а додому.

- Чи не погрожували Вам, що пацієнтів з Високого будуть забирати ще?

- Дійсно, була розмова, що в разі недотримання температурного режиму хворих у нас можуть забрати. Сьогодні я отримала лист від УОЗ, в якому головним лікарям рекомендують не направляти хворих в нашу лікарню. "До устаткування температурного режиму". Скоро буде підготовлена довідка, що температура у ІІ ОСПЛ у відповідних межах.

Але! Згідно Закону України про охорону здоров'я кожний пацієнт має право обирати заклад для лікування на свій розсуд. Будь-які бюрократи вже тут безсилі.

Люди обирають собі найкращий, найзручніший, найдоступнішій заклад. Ось чому наша лікарня ніколи не пустувала і не буде пустувати. 

- Існує думка, що якщо б Ви промовчали, не писали би докладну про холод у палатах, не піднімали шуму - ніхто б ваших пацієнтів не одбирав би. А так отримали від керівництва, щоб іншим було "не повадно" виносити сміття з хати!

- Скажу вам так. Я така людина, що звикла виконувати і дух, і букву законів. Є документи на підставі яких ми працюємо, тому всі мої дії, як посадовця, направлені на їх виконання. Пониження температури було зафіксовано на Різдво, і мені, керівництво навіть ставило в провину те, що я повідомила з запізненням.

- Чи можна було запобігти, передбачити подібну надзвичайну подію? Не пам'ятаю, щоб з Височанської лікарні ще колись так вивозили хворих...

- Передбачити такого ніхто не міг. Згадаю, що однієї зими (2010 рік) у нас було 17 (сімнадцять, а не один, як зараз) поривів теплотраси. 4 до Нового року і 13 після. Труби зношені - це знають усі. Ніхто не намагався зробити з неприємної, але цілком буденної події, чогось екстраординарного -  ні в області, ні у нас.

Тоді, при ліквідації аварій, поруч з нами працювали чиновники, підпорядковані ОДА. З управління майном, УЖКГ тощо. Ми ремонтували мережі та усілякими способами захищали пацієнтів від холоду. А температура, до речі, тоді була у приміщеннях 12 градусів, 11 і, навіть, 10. Ми вдягали, укутували хворих, рятували ситуацію підручними засобами.  Тобто ніхто не намагався утворювати перепони, а, навпаки, всі діяли узгоджено, допомагаючи один одному.

З того часу, ми без жодної бюджетної копійки відремонтували 70 відсотків теплотраси. 30% труб очікують заміни. Попереду роботи багато, але ці об'єми у порівнянні зі зробленим, вже не лякають. Хотілося відчувати тільки підтримку, у всьому іншому ми розраховуємо виключно на свої сили.

Вивезення хворих для мене стало несподіванкою. Ні з того, ні з сього, приїхали автобуси, привезли наказ. Отака допомога від області. При чому ми доповідали всього про три відділення, а згідно наказу УОЗ підлягали евакуації усі пацієнти! Звісно, я як керівник, зобов'язана була виконати цей наказ, але, хворі і їхні родичі не схотіли, а краще сказати, категорично відмовились кудись виїжджати. Безперечно, сказала своє слово і громадськість, і колектив. Саме тому наказ УОЗ не був виконаний у тому обсязі, який планувався керівництвом з початку.

Спілкувався Андрій Міхєєв

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg