Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Чи прочитають в Охтирці збірку творів молодих авторів?
Чи прочитають в Охтирці збірку творів молодих авторів? Печать
Автор ГородА   
05.12.2016 г.
ImageЗавершився традиційний дитячий літературний конкурс. В цьому році творчість юних літераторів була присвячена 110-й річниці з дня народження Івана Багряного.

Тема конкурсу «Ми є. Були. І будем ми. Й Вітчизна наша з нами!». Номінації: поезія, проза, твір-роздум. 25 листопада в охтирській міській бібліотеці відбулося підбиття підсумків та нагородження переможців конкурсу.

Ними стали:

ПОЕЗІЯ

Молодша вікова категорія:
1 м. - Катерина Пастернак (шк.№1);
2 м. - Артур Ігнатченко (шк.№1);
3 м. - Катерина Гейко (шк.№6).

Середня вікова категорія:
1м. - Марія Смага (шк.№1);
2 м. - Єлизавета Коритник (гімназія);
3 м. - Дар'я Колєснік (шк.№8);
3 м. - Лев Шкарлат (гімназія).

Старша вікова категорія
1 м. - Тетяна Думчикова (шк.№8);
2 м. - Аліна Сталинська (шк.№3);
3 м. - Дар'я Коцаревська (шк.№3).

ПРОЗА

Середня вікова категорія:
1 м. - Івах Анна (гімназія);
2 м. - Тетяна Крамаренко (гімназія);
3 м. - Анна Кисіленко (шк.№8);
3 м. - Карина Махотько (шк.№8).

Старша вікова категорія:
1 м. - Ольга Бугай (шк.№3);
2 м. - Віталіна Моїсєєнко (шк.№8);
2 м. - Анна Гармаш (шк.№1);
3 м. - Анастасія Більченко (гімназія);
3 м. - Анастасія Годун (шк.№5).

ТВІР-РОЗДУМ :
1 м. - Інна Заяц (шк.№8);
2 м. - Олександра Комлик (шк.№11);
3м. - Марина Танащук (шк.№3).

Так вирішило поважне журі. Нинішнього року, на відміну від попередніх, до складу журі увійшли не тільки охтирські поети, до них приєдналися представники громадськості, міської ради, освіти, культури, ЗМІ. Організатором конкурсу є відділ молоді та спорту на чолі  зі  Світланою Долгановою. Тож , після оголошення переможців - процедура нагородження. Учням вручили грамоти за участь у конкурсі і дуже приємні та корисні подарунки - 22 книги від охтирської міської ради.

Виразну патріотичну атмосферу створили учні музикальної школи - юні  бандуристи на чолі зі своєю наставницею Антоніною Теслею. В читальні лунали українські мелодії. А надто виразним був «Марш української молоді» (слова Івана Багряного, музика - Григорія Китастого) у виконанні Назара Кисіля. Цей марш дуже відомий у патріотичних колах української діаспори Європи, Америки, Канади, Австралії. Нарешті він зазвучав у Охтирці, на батьківщині автора слів Івана Багряного.

Переможці читали свої твори. Представники журі поділилися враженнями й роздумами про хід літературного конкурсу та всебічне його значення. Тож промовці висловили свою точку зору: наукову - Людмила Міщенко, професійну - Інна Кузнєцова, літературну - Тетяна Акіменко.
Член громадської ради та голова ГО «Охтирський Майдан» Ольга Косарєва поділилась своєю думкою: «Світова спільнота віддала гідну шану нашому землякові Івану Багряному в його 110-й ювілей, поставивши письменника в один ряд із Лесею Українкою, Іваном Франком... Я вважаю, що найбільший пам'ятник Івану Багряному в Охтирці - це творчість молодого покоління. Я звернула увагу на активну життєву позицію багатьох школярів нашого міста. Протягом року Багряного молодь брала активну участь у багрянівських читаннях, у розробці екскурсій «Багрянівськими стежинами», в дослідженні багрянівської теми, взагалі, і, зокрема - участь у волонтерському русі. З цього приводу хочу відзначити школу №8. На мою думку, це найпатріотичніша школа міста. Нагороди цього конкурсу вже завтра будуть прикрашати вестибюль школи.
Тепер про дитячі твори. Найбільше сподобався твір-роздум Інни Заяц «Прислухайся до голосу лісу». Дівчина написала про ліс, про Ківшар і про людину, яка врятувала Охтирку. Це Андрій Васильович Шаталов. Саме завдяки йому Охтирку не спіткала доля Олешківських пісків. Ще сподобався твір «Втрачене дитинство» про переселенців. Відчувається дух часу. Тепер ми маємо зв'язок із одним київським редактором газети «Літературна Україна» - Сегієм Козаком, який уже декілька разі був у нашому місті у пошуках «слідів Багряного». Тепер, я думаю, завдяки йому, найкращі твори конкурсу будуть опубліковані на сторінках «ЛУ». Інформацію про твори та їхніх авторів ми надішлемо у фундацію ім. Багряного в Америку. Тож, справа Івана Багряного у надійних руках».

Тетяна Акіменко підсумувала: «Українська символіка, «Марш молоді» створили атмосферу свята і сьогоднішня подія була пропитана духом любові до рідної землі, мови, нашого міста, України. Сьогодні ми почули достатньо цікавих творів. Бачу багато знайомих облич. З'явились і нові імена. Хочу відмітити двох дівчат, двох Тетян. Гончаренко Таня, їй 13 років, та незважаючи на вік, вона змогла знайти щирі слова, незбиті порівняння і образи, в неї своєрідне бачення світу. Особливо сподобались її вірші «Протиріччя» та «Воскресла Україна». Я думаю, що наступного року Тетяна обов'язково увійде в ряди переможців. Треба продовжувати писати. А от Таня Думчикова є постійною учасницею літературного конкурсу. Вона з року в рік шліфує свій стиль, її перо набуває розмаху. Я впевнена, що в неї є майбутнє в літературі, і вона наша гордість».

Члени журі запропонували  ідею - випустити збірку найкращих творів охтирської молоді. Вони того варті, бо «МИ Є, БУЛИ, І БУДЕМ МИ, Й ВІТЧИЗНА НАША З НАМИ!».

Валерія Бакуліна

ImageImageImage 

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg