Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Чого вартий «компроміс»?
Чого вартий «компроміс»? Печать
Автор Олег Погорєлов   
12.11.2016 г.
ImageЯ дуже давно хотів написати про останні події в міській раді, і сьогодні вже не можу змовчати про те, як людей хочуть «розвести» на кошти, яких і так не вистачає для життя. Справедливість повинна бути з людьми завжди. Депутат, міський голова або звичайний робітник чи пенсіонер - ми однакові. 

Зараз хочу написати свою думку по двом питанням - це  остання сесія міської ради та встановлення загальнобудинкових газових лічильників.

Почну з першої події, що відбулася на сесії 27 жовтня 2016 року. 

На телеканалі «Пульсар» в репортажі диктор за кадром сказала, що депутати вимагали від міського голови відмінити рішення виконкому. 

Так ось, я офіційно заявляю, що такої вимоги НЕ БУЛО. 

Питання зовсім було не в тарифі на вивіз сміття, а в тому, що 4 депутата разом з міським головою можуть нехтувати думками своїх колег. Є лист з підписами (22 депутати Охтирської міської ради із 34+1 міський голова), які вимагають внести в порядок денний (список рішень на сесію) проект рішення про відміну рішення виконкому, на якому підвищили тариф з 9 грн на 13 грн з копійками. 

Даний проект рішення пройшов всі депутатські комісії окрім правової, а потім по цьому питанню відмінила своє рішення і комісія з питань промисловості, підприємництва, транспорту та зв'язку (голова комісії Марченко А.О.).  

Як це все відбувалось: міська рада 26.07.2016 року наклала мораторій на підвищення комунальних послуг (рішення №408-МР),  рішення було прийнято, і міський голова голосував за те, щоб не було підняття тарифів на всі види комунальних послуг, в тому числі і на підняття тарифу з вивозу сміття. Але не тут-то було, це ми можемо президенту писати листи і наказувати щось, але не виконавчому комітету Охтирської міської ради, тут є свої керівники, які дають накази.  Через деякий час, в серпні місяці 17.08.2016 рішення №139 (через 22 дні) виносять питання про підняття тарифу на вивіз сміття. Як це назвати? 

Виникає декілька запитань: міський голова не хоче чути голос своїх виборців і підвищує тариф, чи не хоче чути і бачити звернення депутатів міської ради? Тому і був підготований проект рішення депутатом Данилюком М.М., але за браком часу він передав його депутату Шнайдеру О.М., який і зайнявся просуванням даного проекту рішення. Олександром було зроблено дуже багато роботи, сам секретар міської ради (Попович В.І.) повертала на доопрацювання проект рішення більше 10 разів, але Олександр вистояв, і юрист все таки підписав проект рішення, який потім оприлюднили на сайті міської ради. 

Далі почалось. Олександр захищав свій проект рішення по всіх депутатських комісіях (їх аж шість), 5 комісій розглянули і відправили на розгляд на сесію (як це було - можете переглянути відео Наталії Панової на охтирському порталі). Але, виявляється, у нас є «основна» комісія, яка відправляє цей проект рішення на доопрацювання, і взагалі неважливо, що є 22 підписи, що всі депутатські комісії вирішили винести на розгляд сесії, і там будемо розбиратися, чому підняли тариф, які на це були причини і т.д. Чотири депутати з правової комісії (Кісєлар Ф.Ф., Волкова А.О., Грицак Р.В., Бондаренко С.І.) вирішили відправити на доопрацювання і зняти з розгляду сесії це питання взагалі. 

Ось проти цього і виступили депутати міської ради, тому що їхньою думкою нехтують, і їх вводять в оману. Зверніть увагу, скільки разів Олександр переробляв проект рішення, щоб його підписав юрист міської ради і потім розмістили на сайті міської ради для оприлюднення (більше 10 разів), і все рівно знайшли помилку після погодження з секретарем міської ради (можливо це зробили свідомо, хоч і не хочеться в це вірити). 

Мене особисто обурює, що думка депутатів непотрібна, а 4 чоловіки можуть вирішувати долю таких доленосних питань для жителів міста. Проект рішення повинен був бути в порядку денному, і крапка. Міський голова розуміє що депутати його можуть відмінити і починає свою гру через правову комісію, потім стає демократом і вносить питання з голосу, і для прийняття вже цього рішення потрібно 18 голосів, яких в залі не знайшлося, рішення не прийнято (не поставлено в порядок денний).  

Таким чином, міський голова маніпулював і підмінив поняття: якщо рішення треба було доопрацьовувати, то навіщо він з голосу його поставив на голосування? Тому що знав - в залі немає 18 голосів, і рішення буде неприйнятим. А якщо все в рішенні вірно, то чому не поставив в порядок денний і депутати потім висловлювали свою позицію кожен в поіменному голосуванні? Тому що могли відмінити рішення виконавчого комітету і це вже не личить міському голові приймати рішення антинародні. 

Після таких маніпуляцій я прийняв рішення не приймати участі в роботі міської ради і здав пульт для поіменного голосування, в перерві так зробили ще 9 депутатів, в залі залишилось 16 депутатів що унеможливило роботу ради. Міський голова запропонував пройти депутатам і всіх охочим до його кабінету, де радились і хотіли найти порозуміння, але вносити в порядок денний це питання ніяк не хотів, тому перший день пленарний закрили, не досягнувши згоди. 

На другий день пленарний нічого нового в питанні постановки в порядок денний цього питання не приніс, але міський голова запропонував автору цього проекту рішення (Шнайдеру О.М.) «компромісне рішення»: міський голова створює тимчасову комісію з перегляду тарифу, а ми продовжуємо працювати. Не знаю як вам, мені такий «компроміс» не дуже сподобався, але депутат Шнайдер О.М рішення міського голови прийняв. Була створена така комісія, по результатам роботи цієї комісії я вас також проінформую.



А зараз по другому питанню - це прибудинкові газові лічильники. 

Моя позиція тут чітка, згідно закону України лічильники повинна встановлювати компанія, яка надає послугу. 

Зайдемо трохи в історію. В 2011 році приймається програма, в якій компанія повинна поставити за власний рахунок лічильники всім, у кого є газова плита і ще будь-який пристрій на газу, до 01.01.2016 року, це більш менш виконано, далі до 01.01.2018 року повинні поставити лічильники тим у кого тільки газова плита для приготування їжі. Але, підрахувавши свої втрати на встановлення індивідуальних газових лічильників, ПРИВАТНЕ підприємство починає всіма правдами і не правдами боротися за кошти, які вони у нас взяли на встановлення таких лічильників. 

З кожного абонента береться 5% (з слів юриста облгазу) для встановлення лічильника безкоштовно. Збирали з нас всіх кошти 5 років 5% від платежу за газ (і з тих у кого вже були лічильники теж брали, бо закладено в тарифі на газ), а зараз говорять про наявність всього 12 млн. грн. на обласному рахунку і що коштів не вистачає. 

У мене запитання: облгаз хоче нам сказати, що за 5 років назбирало тільки 12 млн. грн. з усієї області? Мені здається, що цю суму могла зібрати сама Охтирка за 5 років. Беремо просту математику - 12 млн. це 5%, значить 100% це буде в 20 разів більше, це 240 млн.грн.(заплатили за газ споживачі за 5 років), в місті Охтирка приблизно 20 тисяч домогосподарств (квартири + приватні оселі), таким чином, 240 млн.грн. / 20 тис. = 12 000 грн за 5 років заплатив кожний споживач, далі ділимо на 5 років, отримуємо 2400 грн. уже за 1 рік і ділимо в середньому на 12 міс. Отримуємо 200 грн (середній платіж по місту Охтирка), і це тільки місто, а така сума заявлена по області, тому у мене є великі сумніви про правдиву цифру. 

Що нам пропонують? Поставити прибудинкові лічильники, по ним нарахувати всім одинакові суми і все. Але це є соціально несправедливо, що заборонено Конституцією України, самим вищим законом в країні, і ніякі постанови КМУ не можуть її порушувати. Не буду досконально вдаватися в постанови Кабінету міністрів України, там також ідеться про індивідуальні газові лічильники, але юристи «облгазу» читають звісно те, що і як вигідно їм. 

Зараз встановлення лічильника в квартиру за власний кошт обійдеться вам 3200 грн., звісно - це практично максимум. При зустрічі з «облгазом» головний інженер запропонував взяти міській раді і людям на себе практично більшу частину цих витрат, а саме людина купує лічильник газу для себе із рекомендованих облгазом лічильників (туди не ввійшов газовий лічильник, який виробляється у Франції, бо він не рахує повітря, що не дуже вигідно нашим газовикам).  Міська рада бере на себе фінансування проектів (типових на однакові квартири), а облгаз бере на себе зварювальні роботи. Це зовсім не те, що хотілось би отримати від ПРИВАТНОЇ структури, яка, на мій погляд, просто вкрала гроші на встановлення лічильників, і все. 

І тут знову є «компромісне рішення» від міського голови. На його думку, ми, депутати Охтирської міської ради, доручимо міському голові підписати договір про такий розподіл обов'язків, але спочатку вони встановлять прибудинкові лічильники. І скажіть мені, що ми здобули? Лічильники прибудинкові встановлять вже до нового року, а індивідуальні, можливо, в 2017 році. Про сумніви, що вони це виконають, я взагалі не говорю, так як уже один раз вони збирали кошти 5 років, і їх не стало. Тому надії на виконання цього договору у мене особисто немає. 

І ще до такого рішення мене спонукала проста економіка. Нам в місто потрібно приблизно 60 лічильників прибудинкових, кожен з них по словам представників «облгазу» коштує приблизно 60 тис. грн., сума сягає аж 3,6 млн.грн. В місті Охтирка потрібно  поставити приблизно 5000 індивідуальних  лічильників в квартири, якщо взяти вартість лічильника близько 1000 грн, то для міста нашого потрібно затратити близько 5 млн. грн. Всі проекти і встановлення - це  той самий «облгаз»,  їхні підрозділи і відділи. Скажіть мені, якщо «облгаз» згідний поставити лічильники в кожну квартиру в 2017 році, вірніше, тільки зробити зварювальні роботи, навіщо йому тратити в 2016 році 3,6 млн.? 

На пропозицію депутата Зінченка А.Л. встановити спочатку квартирні лічильники газу, а потім прибудинкові, міський голова відповів категоричним НІ. Висновки робіть самі.

На моє чітке запитання юристу «облгазу», чи повернуть кошти людям 5% за всі роки, так як вони не в змозі поставити лічильники за свій кошт, а люди тепер повинні встановити лічильник в квартиру за власний рахунок, відповіді немає. В еру комп'ютерного обліку це зробити нескладно, у кожної оселі чи квартири є свій особистий рахунок і взяти звідти 5% за 5 років цілком реально, але це нікому не потрібно, крім самих мешканців уже навіть не тільки нашого міста, а всієї України. Така проблема зараз по всій неньці Україні. 

А тепер давайте і порадимось, що мені, як депутату міської ради, робити, проголосувати за «компромісне рішення» міського голови і бути обманутим вже не перший раз міським головою? 

Не дуже подобається така перспектива. Відстояти конституційне право громадянина самому дуже важко, якщо ми щось і зможемо зробити, то тільки всі разом і без «компромісних рішень». Я вірю в людей і справедливість. 

Слава Україні! Героям Слава! 

З великою повагою до Вас, депутат Охтирської міської ради від політичної партії «Сила людей» Олег Погорєлов

 

����������� 

 
+3 #5 Герасим 13.11.2016 09:28
Корупціонерам,я ких ми щодня бачимо по новинам,треба в наше місто на стажування їхати.Наші очільники так вуалюють свої корупційні дії,що високим начальникам таке навіть і не снилося.Головне,що виборці впевнені,що це є турбота про них і готові аплодувати обкраданню самих себе стоячи.
 
 
+3 #4 OVEL 12.11.2016 18:06
 
 
#3 Герасим 12.11.2016 17:46
А фото дійсно - переконливе,якщ о не фотошоп.
 
 
+4 #2 Герасим 12.11.2016 17:42
З приводу тарифу на сміття очевидно є спроба лобіювання інтересів приватної компанії апаратом міської ради,тобто корупція в чистому вигляді.Дійові особи впевнені,що факт корупційних дій з їх боку пройде непомічено повз відповідні органи.
 
 
#1 OVEL 12.11.2016 15:58
Ох і Андрій, де ти таку і фотку взяв?
 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg