Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Альона Габреліян - золоте зерня України
Альона Габреліян - золоте зерня України Печать
Автор ГородА   
10.10.2016 г.

ImageУ свої дев'ять років вона пише вірші і музику, посилено вчить англійську мову, відмінно навчається у школі, а ще... їздить на тракторі. Це учениця Височанського НВК - Альона Габреліян.

 Пісні приходять у сни

Альона навчається у четвертому класі. Її родина проживає у селі Веселий Гай. Щодня батьки возять її до Охтирки, адже у дівчинки тут купа занять: музична школа, вокал, англійська мова. Вчити уроки їй доводиться пізно ввечері. Мама Людмила говорить, що вже просила доньку щось полишити, адже важко і часу на дитячі забавки не вистачає, однак Альона відмовляється. Їй подобається і нічого кидати вона не збирається. Свій перший вірш вона склала, коли в школі дали завдання написати твір про хобі. Якось так вийшло, що Альона написала про захоплення своїх друзів римованими рядками. А хист до складання музики помітила викладач музичної школи Лідія Анатоліївна Данілова. «Альона постійно переробляла музику на свій лад, - розповідає Людмила Габреліян, мама. - Тоді вчителька їй сказала: «Бах - це Бах, а Альона - це Альона. Баха трогати не можна». І повела її до Руслани Лісової. Та помітила здібності дитини до написання музики і народилася перша пісня про зайчика. Тепер же музика сниться Альоні. Вона може розбудити мене серед ночі і сказати давай швидше записувати, доки не забула. Вона наспівує, а я записую на телефон».

 Є своя команда

Написання пісні - тривалий процес. І звичайно самого таланту для цього недостатньо. Альоні допомагають у цьому надійні люди. Коли напише вірш - несе його вчительці Надії Іванівні Яковенко, щоб перевірила, чи не вставила вона російського слова. Мелодію вона може тільки наспівувати. Викладач музичної школи, співачка і композиторка Руслана Лісова вловлює її ідею і перекладає музику на ноти. Та найпершим критиком для Альони є її подружка Ксюша. Якщо Ксюша сказала - що пісня гарна, їй більше нічого не потрібно. Якщо ж покритикувала, що тут щось не те, Альона береться доробляти. Мабуть, це її найперший критик.

Глибока філософія

Не зважаючи на юний вік вірші Альони Габреліян - це не просто дитячі забавки. Вони несуть досить серйозний і дорослий зміст.

Там далеко сонце зникло

І теплом не зігріва

Там на сході молять діти,

Хай скінчиться ця війна

Її дуже схвилювала доля дітей з тимчасово окупованих територій на Донбасі. Коли дядько пішов в АТО і розповідав про те, як живуть діти в умовах неоголошеної війни, Альона написала пісню «Діти хочуть миру».

Бережіть ви нас дорослі

Ми маленькі дуже ще.

Збережімо мир на світі

Просять вас дорослі й діти

А ще дівчинка пише патріотичні пісні. Наприклад «Я - зерня України»

Для тебе жити рідна, нене,

Земля нам сили надає.

Ти - найдорожчий скарб для мене,

Я - золоте зерня твоє.

Сама назбирала на мікрофон

Ще не вміючи толком говорити, Альона вже хапала до рук усе, що бодай трохи схоже на мікрофон і уявляла себе на сцені. Коли трохи підросла, хтось підказав, що можна купити радіо-мікрофон. Дівчинка загорілася бажанням мати таку бажану річ. Тож почала самотужки збирати гроші. Якщо хтось ішов до них у гості, чи на День народження, й запитував, що подарувати Альоні. Вона відмовлялася від солодощів і ляльок, а говорила, подаруйте краще гроші. Так копієчка до копієчки і назбирала на справжній радіо-мікрофон. А коли батьки купили їй справжнє піаніно - радості не було меж. Тепер влаштовує для своїх подружок імпровізовані концерти.

 Хірург чи співачка

Раніше Альона мріяла стати пластичним хірургом. Цю ідею підтримує мама дівчинки. Однак, коли почала всерйоз займатися музикою, вирішила і професію пов'язати з улюбленою справою. Мама ж не полишає думки вивчити доньку на лікаря. Звичайно, ще багато чого зміниться, поки Альона подорослішає, головне, щоб вона займалася улюбленою справою. Кожного  разу, як Альона отримує перемогу, директорка школи Ольга Часовських збирає лінійку, щоб разом привітати і порадіти за дівчинку. «На таких, як Альона тримається вся школа», - говорить керівниця школи. А ще дівчинка з першого класу вміє їздити на тракторі. Дорослі згрібають сіно, а вона потихеньку їде. От уже й допомога батькам.

Мрія про гран-прі

З семи років Альона Габреліян ставала лауреатом різноманітних конкурсів і фестивалів. Батьки намагаються возити її скрізь, де тільки можливо. Викладачі музичної школи Лариса Крошка і Руслана Лісова стимулюють дівчинку до розвитку її вокального та авторського таланту. Нещодавно Альона отримала диплом як автор і виконавець на фестивалі «Кролевецькі рушники». Потім отримала перше місце на фестивалі «Боромля». До речі, вона єдина з охтирчан, хто брав участь у гала-концерті. Коли вона заспівала, то голова журі заслужений діяч мистецтв Віктор Герасимов, зупинив її, юна співачка перелякалась, що щось зробила не так, однак у відповідь почула похвалу за її неймовірний голос. Її запам'ятав і Заслужений діяч мистецтв України, співак і композитор Валерій Козупиця, разом з народним артистом Максимом Кудлаєм підійшли до дівчинки і сказали, що нехай як підросте, заспівають разом. Альонка мріє про гран-прі. Мама заспокоює її, що поки не отримала - є стимул для розвитку. Та вона спить і бачить саме цю нагороду. Незабаром Лариса Крошка везе своїх вихованців на конкурс до Греції. Можливо мрія Альони здійсниться на сонячному березі моря.

Олена Кущенко

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg