Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow В Охтирці спробують поженити їжу з вулицею
В Охтирці спробують поженити їжу з вулицею Печать
Автор А. Протасова   
30.09.2016 г.
«Смачно Fest» анонсували в місті на 1 жовтня. Рекламні візитівки із зображенням смаженого м'яса та зелених гілочок рукколи розповсюдили серед депутатів напередодні, коли ті зібралися на чергове сесійне засідання.

Власне, і самі ініціатори фесту знаходилися тут, бо є дійсними членами депутатського корпусу. От тільки без плутанини не обійшлося. Довелося запримітити два варіанти візитівок: один був з написом про підтримку заходу міською радою, інший - міського голови.

Як би там не було, але рада публічно ідеї фестивалю не обговорювала, а на офіційному сайті розмістили запрошення до участі «у ІІ-му щорічному міському фестивалі смачної їжі та напоїв "Смачно-fest"».

Нічого не маю проти їжі, маю питання до напоїв? Минулого року цей фестиваль називався іменем м'яса і вина при живому Кодексі про адміністративні правопорушення. Як відомо, стаття 178 забороняє пити алкоголь на вулицях, у скверах, парках (крім підприємств торгівлі і громадського харчування), не можна також ходити п'яним у громадських місцях. Але, що теж добре відомо, суворість закону спростовується необов'язковістю його виконання. Чи не так?

Саме про це я і спитала у координатора фестивалю, депутата міської ради В'ячеслава Яновського. Прошу пояснити концепцію і визначити межу, за яку заступати не можна. І ось що вийшло з нашої небеземоційної розмови.

- Ми не видумуємо нічого нового. Ми беремо приклад з більш розкручених фестивалів, що проводяться як в Україні, столиці, області, так і в західних державах, - говорить пан В'ячеслав.

-Тобто, можна публічно пити?

- Ми до цього не закликаємо, в оголошенні немає нічого про спиртні напої. Мета нашого заходу - це осінь, люди зібрали свій урожай, отже за історичним аналогом можна з'їхатися на ярмарок, поділитися своїми здобутками. Тобто, якщо людина виростила кабанчика і має хист до приготування м'яса, хай виходить і ділиться своїми талантами, а ми будемо обирати переможця.

- Це ваш бізнес?

- Це некомерційний фестиваль. Його ініціатор - громадська організація «ЮНІТАС», яка бере на себе всі витрати. Підприємці не платитимуть жодної гривні. Фестиваль проводиться для популяризації міста.

- В чому тут популяризація? І серед кого?

Підприємці можуть вийти зі своєю продукцією і таким чином створять собі рекламу. По-друге, коли є конкуренція, нарощується якість товару. По-третє, там буде концертна програма. Я думаю, жодна людина не скаже, що концерт - це погано. Зможуть виступити молоді, талановиті колективи і люди їх послухають.

- Але ж фестивалі, як правило, відбуваються навколо ідеї, вони мають концепцію, якої тут не видно. Торгівля будь-чим по колу і шашлики по кущах...

- Я вас запрошую, і давайте поговоримо після фестивалю. Ми працюємо над покращенням загальноміських заходів і якщо провести зріз за минулі 5 років, то за останні 2 вони кардинально змінилися в якісний бік. Це фестиваль вуличної їжі.

- Тобто, спиртним торгувати не будуть.

- У нас «Смачно Fest». Все.

- Спиртного не буде?

- Ми не можемо відповідати за всіх підприємців. Ми запрошуємо людей  на фестиваль вуличної їжі «Смачно Fest». Крапка.

- Так, але ви як організатори відповідаєте за його наповнення, до того ж, якщо не помиляюся, у нас немає жодного підприємства, яке б торгувало вуличною їжею...

- До нас приїдуть запрошені ресторатори, які бувають на всіх фестивалях України... Ми не продаємо паленої водки, якою люди в Харківській області травонулися. У нас «Смачно Fest»!

Голова громадської організації «ЮНІТАС», депутат міськради Федір Кісєлар відстоює ту ж позицію. На його думку, в цей нелегкий час людям потрібен відпочинок і він сподівається на +22 на вулиці. На захід, стверджує Федір Федорович, не витрачено жодної бюджетної копійки. Проблем чи протиріч із законом він не бачить, поліція повідомлена і за порядком слідкуватиме. А щодо охочих випити, то їх можна знайти на будь-якому святі, вважають організатори фестивалю вуличної їжі.

Анна Протасова

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg